Przejdź do głównej zawartości

Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami Lubelski Kociołek przyrządza rabarbar



Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami powstała na potrzebę stworzenia ciasta bezglutenowego, bez jajek i mleka krowiego. Zadanie dość trudne, ale smacznie się udało- powstała tarta z rabarbarem i truskawkami. Rabarbar, truskawki, brązowy cukier z odrobiną żelatyny (wiem może ona zawierać śladowe ilości glutenu, ale myślę, że na tyle śladowe, iż na pewno nie szkodzą). Tarta rabarbarowo-truskawkowa wyszła przepyszna, znika w ekspresowym tempieJ Smacznie  Wam polecam:)
Ponadto chciałam Was serdecznie zaprosić na kolejną wiosenną edycję Lubelskiego Kociołka – rabarbar. W rabarbarowej zabawie biorą udział:  

Zaglądajcie również do nich, komentujcie i smakujcieJ

Składniki tortownica 26cm
·        1 banan
·        ½  szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
·        5 łyżek mąki ziemniaczanej
·        2 łyżki cukru białego
·        2 łyżki oleju rzepakowego
·        5 łodyg rabarbaru
·        litrowe pudełko mrożonych truskawek
·        2 łyżki brązowego cukru
·        1 łyżka żelatyny

Przygotowanie: Widelcem rozgnieć banana, dodaj kaszę jaglaną, mąkę ziemniaczaną, cukier i olej. Ucieraj do uzyskania masy ciastowej. Masę przełóż do tortownicy. Piecz w temperaturze 180ºC przez 12-15 minut.

Truskawki wsyp do rondelka. Zagrzej. Rabarbar umyj, pokrój na kawałki. Dorzuć do truskawek. Dodaj brązowy cukier. Gotuj, aż nieco dżem zgęstnieje (30 minut) co chwilę mieszając. Pod koniec dodaj żelatynę napęczniała w 3 łyżkach wody. Wymieszaj. Masę przełóż na upieczony spód. Ostudź, wstaw do lodówki na około godzinę. Tartę rabarbarowo-truskawkową podawaj z sorbetową gałką lodów lub posypaną płatkami migdałowymi. Jedz i smakujJ


Rabarbalove Akcja bez nabiału Rabarbalove

Komentarze

  1. Super, że jest i zdrowsza wersja dla rabarbarowych łasuchów. Dziękuję za wspólny Lubelski Kociołek! :-)
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna wersja tarty! :) Dzięki za wspólny Kociołek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu to może agar zamiast żelatyny? Ten chyba nie ma glutenu. A takie połączenie smaków to jak najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, wiem że agar można użyć. U mnie stwierdzono nietolerancję pokarmową na m.in na gluten, dlatego jej narazie używam:) Choć ten agar kusi by z nim poeksperymetować:) Może wiesz gdzie go u nas można kupić?

      Usuń
  4. Sezon na rabarbar w pełni :) Pyszna beglutenowa alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. co znaczy 1/2 kaszy jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za słuszną uwagę, chodziło oczywiście o połowę szklanki kaszy jaglanej, usterka już naprawiona:)

      Usuń
  6. " żelatyny (wiem może ona zawierać śladowe ilości glutenu, ale myślę, że na tyle śladowe, iż na pewno nie szkodzą"
    Czy takie śladowe ilości, że nie szkodzą, to wydaje mi się można spekulować, natomiast Dr. Oetker zarzeka się, iż jego żelatyna jest bezglutenowa :).

    Jak się żyje na diecie? :)

    Ostatnio właśnie myślałam, czy jakiegoś ciasta, by nie upiec, a to jest myśl! Wygląda pysznie, a teraz sezon na truskawki w pełni.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jakoś jest:) Najbadziej brakuje mi chleba (takiedo dobrego, z chrupiacą skórką)i trochę znudził mi się taki słodakwy posmak niektórych dań) Pozdrawiam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii w od pewnego czasu naszym domu zagościł na stałe -szczególnie latem. Pojawia się i szybko znika ten pyszny pasztet z cukinii. Nawet nasz west-Szeryf domaga się by go poczęstować – to taki jego wegetariański przysmak który składa się przede wszystkim z cukinii i pieczarek J Przepis ten znajduje się t u . A na pomysł dodania marchewki i płatków owsianych wpadłam po przeczytaniu tego przepisu i smacznie polecam, jako bardzo smaczne urozmaicenie letniej kuchni.  Pasztet ten świetnie smakuje na ciepło i zimno również. Nadaje się dla smakoszy, którzy z jakiś powodów nie jedzą pieczarek J Podoba mi się też sposób przemycenia płatków owsianych. Jeszcze raz smacznie polecam J Składniki: na 1 keksówkę ·         1,5 kg cukinii (cukinia średnie wielkości) ·         3 jaja ·         1 duża marchew ·         1 ceb...

Paprykarz z czarnuszką

Smaczny paprykarz, czyli wspaniale zagospodarowane rybne resztki: pieczone czy wędzone. W połączeniu z ryżem i warzywami. Posypany czarnuszką po prostu pycha. Na kanapki lub solo smakuje wybornie. Polecam:) Paprykarz z czarnuszką 1 marchew 1 cebula 5 pieczarek 2 ząbki czosnku ok 150 g ryb pieczonych i wędzonych 100g surowego ryżu białego/brązowego czarnuszka pieprz, sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej Przygotowanie: Ugotuj ryż na sypko. Ostudź. Następnie obierz ryby z ości dzieląc na mniejsze kawałki. Marchew i pieczarki zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć cebulę, posól. Gdy się zeszkli dodaj marchew i pieczarki. Później czosnek. Przypraw: solą, pieprzem i czarnuszką. Dodaj koncentrat. Smaż chwilę pod przykryciem. Zestaw z ognia by przestygło. Dodaj ryż i rybę, wymieszaj. Paprykarz z czarnuszką gotowy. Jedz i smakuj.