Przejdź do głównej zawartości

Brzoskwiniowa herbata zimna


Brzoskwiniowa herbata zimna, czyli domowa ice-tea. W sam raz na taki upał. Chłodzi, orzeźwia i dobrze smakuje. Do zaparzonej czarnej liściastej herbaty, wsypuję cukier szczyptę soli, dodaję zimną przegotowana wodę, sok z cytryny. Ta sól podkręci smak i pozwoli na dłużej zachowa nam wodę w organizmie. 
W szklankach umieszczam ósemki brzoskwiń. Zalewam je herbatą - pyszny napój i deser zarazem gotowy. Brzoskwiniową herbatę oczywiście można schłodzić w lodówce i/lub podać z lodem. Pij, jedz i smakujJ



Składniki: na 4 szklanki
  • 1-2 łyżeczki czarnej herbaty
  • litr zimnej wody + do zaparzenia
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • sok z ½ cytryny
  • 2 brzoskwinie


Przygotowanie: W dzbanku zaparz herbatę. Odstaw na Chwilę by dobrze się zaparzyła, następnie dodaj cukier, sól i wymieszaj. Uzupełnij zimną wodą. Wlej sok z cytryny i wymieszaj, skosztuj. Do szklanek włóż ósemki brzoskwiń (razem ze skórką). Zalej je herbatą. Wstaw do lodówki lub/i dodaj lód. Brzoskwiniowa zimna herbata gotowa. Pij, jedz i smakujJ

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniJak ugasić pragnienie?

Komentarze

  1. Gosiu wpadam do Ciebie na taką herbatkę, Mogę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, myślę, że taka herbatka świetnie sprawdzi się latem. Jestem ogromną fanką herbat, dzięki mojej koleżance niedawno odkryłam smoczą herbatę. Odmiana ta powstaje z półsfermentowanych, z tego, co wiem proces obróbki liści jest bardzo skomplikowany. Bardzo dużo pozytywnych właściwości posiada ta herbatka oolong - sklep, w którtym regularnie ją kupuje posiada najbardziej atrakcyjne ceny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham herbaty piję ich mnóstwo w ciągu dnia, ale tylko te zdrowe, czyli yerbę, zieloną herbatę czy też meliskę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie :D Teraz nie pozostaje mi nic innego, jak znaleźć sklep internetowy z herbatami i uzupełnić zapasy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Biszkopt z porzeczkami- Lubelski Kociołek

    Biszkopt z porzeczkami : czerwonymi i czarnymi. Pyszne, owocowe ciasto. Świetna propozycja na letni deser. Dla smakoszy mniejszych i całkiem dużych. Nawet mój 11 miesięczny Brzdąc dostał mniej owocowy kawałek. Bardzo mu smakował J Biszkopt z porzeczkami to moja propozycja do Lubelskiego Kociołka , czyli kulinarnej zabawy, w której dziś główną rolę grają porzeczki. Wraz ze mną udział w tej smacznej zabawie biorą: Edyta , Dorota , Julianna , Anna , Agnieszka , Marlena i Marta . Zajrzyjcie tam również J Składniki: 6 jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli soku z cytryny 2 szklanki porzeczek czarnych i czerwonych Przygotowanie: Ubij białka na sztywną pianę. Mieszając: dodaj cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj sok z cytryny dla podkreślenia smaku. Ciasto wlej na wyścieloną pergaminem tortownicę (24 cm). N

Kubeczkowe babeczki z owocami

By przygotować te smaczne babeczki potrzebujesz kubeczka, takiego po małym jogurcie naturalnym  najlepiej też, aby był suchy. Taki właśnie kubeczek będzie miarką do odmierzania składników. Babeczki kubeczkowe z owocami to przepyszny deser, który przygotowuję z naszym dwuletnim Brzdącem. Pieczemy je na tyle często, że przepis, jak sądzę, ma w głowie  Trochę więcej cierpliwości, wtedy potrzeba, zabawy przy tym co nie miara  A to przecież najważniejsze! Do ciasta wrzucamy jabłka, gruszki lub śliwki. Gdy kubeczkowe babeczki są gotowe, to całą naszą trójką zjadamy w ekspresowym tempie  Polecam. Ciasto: na ok 20 babeczek 1  kubeczek jogurtu naturalnego (ok 200g) 1,5 kubeczki cukru białego 3  jajka 1 kubeczek oleju 3 kubeczki mąki 1  łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 3 jabłka, gruszki lub inne owoce Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Wlej jogurt i olej. Wymieszaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cyn