Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2012

Pikantny makaron

Makaron plus sos równa się pyszny obiad lub kolacja. W dodatku ten sos przyrządzony z dojrzałych, pysznych pomidorów, gdy lato za oknem trwa.  Przepis ten podejrzałam na stronie  http://makaron.net.pl . Składniki:  na 2-3 osoby 250 g makaronu np. świderki 3-4 plasterki wędzonego boczku 1 kg pomidorów 1 czerwona papryczka chili 5 ząbków czosnku natka pietruszki sól, pieprz ser żółty oliwa Przygotowanie: Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Odrobinę oliwy rozgrzać na patelni, podsmażyć boczek, przez ok. 5 minut, aż nabierze kruchości. Przełożyć go do miseczki. Papryczkę chili oczyścić z pestek posiekać, czosnek również. Podsmażyć je na patelni. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Gdy czosnek się zarumieni, dodać pomidory. Posiekać natkę pietruszki, połowę dodać do pomidorów. Dusić 15-20 minut.  Ugotować makaron. Następnie dodać boczek, dusić jeszcze przez 3 minuty. Doprawić, jeśli potrzeba do smaku. Włożyć makaron do miseczek, polać sosem

Rasta sałatka

  Woodstock już za nami i inne muzyczne festiwale też. Za to  lato nadal trwa. Rasta sałatka- brokuł, papryka w różnych kolorach i pomidor w sam raz na piątkowy ciepły wieczór. Mam nadzieję, że muzyczny  J Składniki: 1 brokuł 2-3 papryki 2-3 pomidory 2 ząbki czosnku 200ml jogurtu naturalnego suszona kolendra pieprz, sól   Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki. Następnie wrzucić je na wrzątek, gotować przez 5-7 minut. Odcedzić i odłożyć, aby ostygł. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki. Pomidora w kostkę. Do miski wrzucić brokuła, papryke i pomidory. Do małej mieseczki wlać jogurt, dodać rozgniecione ząbki czosnku, pieprz i sól. Tak przygotowanym sosem polać warzywa. Wymieszać. Na koniec dodać trochę świeżo zmielonej młynkiem lub rozbitej w moździerzu kolendrę. Pycha  J

Horiatiki

czyli sałatka grecka w prawie klasycznym stylu Na pomysł zrobienia tej pysznej sałatki wpadłam, przeglądając bloga : http://napady-szalonego-kucharza.blogspot.com/2012/08/horiatiki-czyli-letni-klasyk.html . Ta klasyczna wersja smakuje wyjątkowo dobrze latem, kiedy wszelkich warzywnych dobroci mamy pod dostatkiem. Składniki: 2-3 ogórki (chyba, że są bardzo długie to mniej) 3-4 pomidory 1 papryka (zielona lub czerwona) 2-3 dymki bez szczypioru kilka-kilkanaście zielonych oliwek kawałek sera feta oliwa z oliwek oregano ew. ocet winny Przygotowanie:   Ogórki pokroić w grubsze półplasterki (1cm), pomidory w większą kostkę (ok 2cm), paprykę (u mnie żółta) w paseczki lub obręcze, dymkę w plasterki lub półplasterki. Cebulę lekko posolić, pougniatać nożem lub palcami na desce.  Sałatkę układać kolejno warstwami: ogórki, pomidory, cebula i papryka. Dorzucić oliwki i pokrojoną fetę (u mnie gotowe kosteczki) Polać wszystko obficie oliwą i skro

Mufinki z papryką i fetą

  Zwykle mufinki przyrządzam na słodko, te jednak są w stylu wytrawnym w  dodatku greckim. Smakują znakomicie na pikniku i w podróży. Jako drugie śniadanie w pracy lub szkole. Składniki: na 24 szt. 1 duża lub 2 mniejsze czerwone papryki 270 g sera feta lub typu feta 400 g mąki pszennej 250 ml mleka pół kostki masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia oliwa sól ew. suszona bazylia Przygotowanie: Paprykę posmarować oliwą i piec 30 minut w temperaturze 180ºC. Gdy skórka zrobi się brązowa wyjąć i włożyć do mocno osolonej zimnej wody. Paprykę wyjąć z wody, usunąć nasienne gniazdo, zdjąć skórkę i posiekać miąższ. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło rozpuścić. Mąkę dodać do masy jajeczno-mlecznej, następnie dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Dodać pokruszoną fetę posiekaną paprykę. Wymieszać. Nie należy mieszać zbyt długo, ciasto powinno być grudkowate Na koniec dodałam suszoną bazylię. Blaszkę na mu

Mus z jabłek

Ten cudownie smaczny przepis podejrzałam na blogu http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/search?updated-max=2012-08-03T18:35:00%2B02:00&max-results=9 . Spróbowałam go raz, teraz drugi, więc zabieram go do siebie, co by następnym razem nie szukać  zbyt długo  J

Chrupiące krokiety

Przeważnie najsmaczniejsze są proste dania. Tak jest i w tym przypadku. Wystarczy wziąć kilka ziemniaków, jajka, trochę masła oraz przypraw....  i p yszne krokiety gotowe  J Składniki: 10 ugotowanych ziemniaków 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka masła bułka tarta mąka gałka muszkatołowa sól, pieprz olej Przygotowanie: Ziemniaki rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Żółtka utrzeć z masłem, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Masę jajeczną dodać do ziemniaków. Wyrobić jednolitą masę. Uformować z niej wałeczki. Każdy obtoczyć w mące, zanurzyć w rozmąconym jajku (wzięłam 1 jajko oraz te 2 białka, co pozostały po oddzielaniu od żółtek). Na końcu w tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju, z każdej ze stron na złoty kolor.

Gulasz z patelni

Jest to proste i szybkie w przygotowaniu danie. Podsmażone ziemniaki z kiełbasą, oliwkami, czosnkiem, przyprawami i ziołami smakują pysznie.  Proporcje można zmieniać według uznania. Przygotowuję je jako danie obiadowe lub kolacyjne. Na spotkanie z przyjaciółmi, do piwka rewelacja!!! Składniki: 6-7 ugotowanych ziemniaków 20 dag kiełbasy, np.: swojskiej garść oliwek 2 ząbki czosnku zioła świeże lub suszone, sól ,pieprz oliwa Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w kostkę lub pół-plasterki. Podsmażyć. Czosnek rozgnieść lub drobno pokroić. Wrzucić na patelnię. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy. Mieszać od czasu do czasu.  Dodać pokrojone w kółeczka oliwki. Dodać porawne zioła (np.:bazylia, tymianek, czy oregano). Przyprawić solą i pieprzem do smaku.  Podawać z ogórkiem kiszonym i ew. ketchupem. Smacznego  J

Pasztet z cukinii i pieczarkami

Ostatnio wszyscy zachwycają się tym cukiniowym daniem. Koleżanka, sąsiadka, więc i ja spróbowałam. Muszę przyznać, że jest pyszny szczególnie bezpośrednio po upieczeniu. Kroimy plaster pasztetu, plasterki pomidorów i gotowe  J . Z ketchupem też smakuje świetnie  J   Składniki: na 1 keksówkę 3 szklanki   grubo startej cukinii, odsączonej 200 g   pieczarek, oczyszczonych i drobno pokrojonych 2 szklanki   bułki tartej 1/4 szklanki   oleju 1   cebula, drobno pokrojona 3   żółtka 3   białka, ubite na pianę 2 ząbki   czosnku, rozgniecione szczypta   majeranku 1 łyżka   posiekanej natki pietruszki pieprz i sól do smaku   Przygotowanie: Pieczarki usmażyć na maśle. Następnie poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę. Odstawić do ostygnięcia. W dużej misce wymieszać cukinię z bułką tartą, olejem, cebulą, żółtkami, pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Keksówk