Smak tej zupy chodził już za mną od jakiegoś dłuższego czasu. Nareszcie dziś się udało!!! Barwy pomarańczowe i żółte dominowały u mnie w kuchni tak chyba w kontraście do tej szarugi za oknem J Składniki: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 100g śmietankowego sera topionego szklanka jogurtu naturalnego 1 cebula kurkuma, kolendra, chili sól, pieprz Przygotowanie: Dynię obrać ze skóry, oczyścić z nasion, pokroić w centymetrową kostkę. Cebulę pokroić również w kostkę. Wlać odrobinę oliwy/oleju na patelnię/garnek i wrzucić tam cebulę. Po chwili to samo zrobić z dynią. Przykryć i dusić do miękkości (około 15 minut). Następnie, gdy nieco ostygnie zalać ¼ bulionu, zmiksować. Dodać resztę bulionu - najlepiej po trochu tak, aby uzyskać lubianą gęstość zupy krem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Nałożyć do miseczek/talerzy, ozdobić fantazyjnie jogurtowym kleksem, posypać świeżo zmielonym pieprzem i/lub kolendrą.
Zapraszam wszystkich smakoszy:)