Podcos jest potrawą podawaną na Lubelszczyźnie z pokolenia na pokolenie. Tradycyjnie kapustę do podcosu należy poszatkować i obgotować(krótko i bez przykrycia.) Następnie należy ją przełożyć do garnka i gotować. Dodać pęczak lub kaszę jęczmienną, a jeśli są kości to przyrządzić na wywarze z kości. Gotować do momentu rozgotowania kaszy, doprawić solą, pieprzem i zaprawić zasmażką lub zasmażką z cebulą. Na koniec wsypać posiekany szczypiorek i koperek. U mnie nieco zmieniona wersja, a korzystając z chwilowego oziębienia warto ją przyrządzić i cieszyć się smakiem:) Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g kaszy pęczak 500 -600 ml bulionu koperek szczypiorek sól pieprz Przygotowanie: Poszatkuj kapustę. Następnie wrzuć ją do wrzątku na 3 minuty, odcedź i przelej zimną wodą. Na patelnię wlej 1/4 bulionu, zagotuj go i dodaj kaszę. Gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut, dolewając bulion, tak by kasza cały czas bulgotała w nim. Do ugotowanego pęczak
Zapraszam wszystkich smakoszy:)