Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2012

Polędwiczki soczyście ziołowe

-rozpływają się w ustach Przepis na naprawdę mięciutkie i soczyste polędwiczki wieprzowe znalazłam na   http://zpierwszegotloczenia.pl/ .  Pomysłodawczynią jest Agata prowadząca swój blog Agatek   >   http://saurelin.blogspot.com .    Ja zaś nieco go zmodyfikowałam, gdyż po pierwsze za kminkiem nie przepadam i według mnie  w oryginale jest ciut za dużo soli. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka soli kamiennej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oleju   Przygotowanie: Wszystkie zioła, sól i najlepiej świeżo zmielony pieprz wymieszać na talerzu. Patelnię dobrze rozgrzać, wlać olej, polędwiczki obtoczyć w przyprawach, wklepując ich jak najwięcej . Następnie obsmażyć każdą polędwiczkę ze wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z tłuszczem i podlać odrobiną wody. Jeśli zostanie nieco przypraw na talerzu to wsypać je do polędwiczek. Piec około 40 m

Makaron z gorgonzolą

Składniki: makaron Spaghetti 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 12% 100 g sera gorgonzola pół średniej cebuli czarny pieprz sól natka pietruszki Przygotowanie : Na rozgrzaną patelnię dodać masło i oliwę. Cebulę posiekać. Dodać do roztopionego masła z oliwą. Wlać śmietanę, wymieszać. Następnie dodać pokruszoną gorgonzolę. Podgrzewając wszystko wymieszać aż ser się rozpuści. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie (można to zrobić w tzw. międzyczasie). Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić na patelnię do gorącego sosu. Wymieszać. Nałożyć na talerz lub do miseczki. Można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!!!