Pide to turecka odmiana pizzy, to również wspaniała propozycja na romantyczną kolacje nie tylko w Walentynki. Pide zazwyczaj serwowany w kształcie łódki, nadziany jest jagnięcym lub wołowym mięsem mielonym oraz pomidorami. U mnie pide przybrał serduszkową formę. A w środku jeszcze kilka dodatków. Na randce smakuje wyśmienicie!!! A przepis ten pochodzi ze specjalnego wydania magazynu Aromat Walentynki (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj tam w każdą chwilę bliską Twemu sercu. Składniki: Ciasto: 2,5 - 3 szklanki mąki pszennej 150 g drożdży 100 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 jajko 50 ml oliwy 100 ml gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka soli Nadzienie: 500 g mięsa mielonego 1-2 cebule 3-4 ząbki czosnku 500 g passaty pomidorowej 1-2 czerwone papryki kilka zielonych oliwek sól, czarny pieprz słodka i ostra papryka czarnuszka, oregano, tymianek tarty żółty ser olej/oliwa do natka pietruszki/kolen
Zapraszam wszystkich smakoszy:)