Bardzo zabawne są te ciastka o guzikowym kształcie zarówno, gdy je się przygotowuje jak i zjada. Upieczone guziki możesz przełożyć do puszki, postawić wysoko na półkę i pomału wyjadać. Gdy jest słonecznie i ciepło warto spakować do plecaka, by schrupać na świeżym powietrzu. Wspaniała przekąska. Przepis ten pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika Aromat Lato#9 2017 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej . Gorąco zachęcam, by zajrzeć również tam J Składniki: na 40 szt. 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1-2 łyżki śmietany szczypta soli 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Z mąki, cukru pudru, soli, masła (w temperaturze pokojowej) i żółtek zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodając śmietanę. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao. Kolejno ciasto jasne i ciemne rozwałkuj na cienkie placki. Przy pomocy specjalnej foremki lub szklanki, kieliszka i słomki wykrawaj guziki. Ciastka ukła
Zapraszam wszystkich smakoszy:)