Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2017

Ciastka guziki

    Bardzo zabawne są te ciastka o guzikowym kształcie zarówno, gdy je się przygotowuje jak i zjada. Upieczone guziki możesz przełożyć do puszki, postawić wysoko na półkę i pomału wyjadać. Gdy jest słonecznie i ciepło warto spakować do plecaka, by schrupać na świeżym powietrzu. Wspaniała przekąska.  Przepis ten pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika Aromat Lato#9 2017 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej . Gorąco zachęcam, by zajrzeć również tam J Składniki: na 40 szt. 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1-2 łyżki śmietany szczypta soli 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Z mąki, cukru pudru, soli, masła (w temperaturze pokojowej) i żółtek zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodając śmietanę. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao. Kolejno ciasto jasne i ciemne rozwałkuj na cienkie placki. Przy pomocy specjalnej foremki lub szklanki, kieliszka i słomki wykrawaj guziki. Ciastka ukła

Kompot z truskawek i…….

rabarbaru, soku z cytryny i mięty. Połączenie cudowne w smaku, zanurzone w kompocie lub w cieście (klik ) . Lekko słodkie z zarazem kwaśne w sam raz. Orzeźwi i ochłodzi w nadchodzące upały. Truskawki z rabarbarem pycha J Proporcje ich można zmieniać w zależności od gustu. Polecam ten przepyszny kompot z truskawek i…… Składniki: 1 kg truskawek 5-6 łodyg rabarbaru cukier biały/brązowy sok z ½ cytryny listki mięty ok. 1 litr wody Przygotowanie: Umyte i odszypułkowane truskawki wrzuć do rondla. Większe możesz pokroić na pół. Rabarbar pokrój na 1-2 cm kawałki. Dodaj do truskawek. Zasyp cukrem. Podlej wodą tak do ¾ wysokości truskawek i rabarbaru. Doprowadź do wrzenia. Odstaw do ostudzenia (możesz wstawić na noc do lodówki). Następnie odcedź truskawki i rabarbar. Wlej sok z cytryny. Rozcieńcz zimną wodą do smaku. Wrzuć jeszcze parę listków mięty. Kompot z truskawek i ……. gotowy J Pij i smakuj J

Pizzerinki ślimaczki

Pyszne zawijane bułeczki -w sam raz na zaczynający się długi weekend. Pizzerinki ślimaczki  jedzone na świeżym powietrzu: pikniku czy grillu, wyjątkowo smakują. Z pomidorowym sosem, szynką parmeńską i żółtym serem. Dodatki można zmieniać wedle upodobań. Nie jestem pewna czy zdążycie je tam donieść. Polecam.  Przepis ten pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika Aromat Lato#9 2017 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Gorąco zachęcam, by zajrzeć również tam J Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży ¾ szklanki mleka 100 g masła 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko po ½ łyżeczki suszonej bazylii oregano i tymianku farsz: 8-10 łyżek dobrego przecieru pomidorowego 60 g startego żółtego sera 300 g szynki parmeńskiej w plastrach czarny pieprz, suszona bazylia Przygotowanie: Mleko podgrzej w garnuszku, by było ciepłe. Drożdże wkrusz do mleka, dodaj cukier i wymieszaj. Odsta

Placki z cukinią i botwinką

To jedne z najsmaczniejszych placków, jakie jadłam. Cukinia z dodatkiem botwinki. Super J Brzdącowi i mi smakują bardzo, naszemu Tacie trochę mniej, ale zjadł. Później dopychając kanapką z kiełbasą, ale cóż taki urok zielonych placków J Spróbujecie sami czy Wam pasuje dodatek botwinki do placków z cukinii. Składniki: 2 średnie cukinie 1 garść botwinki 2 jajka 4-5 łyżek mąki sól, pieprz kurkuma, zioła prowansalskie olej rzepakowy Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce o małych oczkach. Botwinką poszatkuj. Cukinię odciśnij wraz z botwinką przełóż do miski. Wbij jajka, dodaj mąkę i przyprawy. Wymieszaj. Placki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placki z cukinią i botwinką gotowe. Jedz i smakuj.

Aromat #9 Lato 2017

Najnowszy numer Magazynu Aromat #9 Lato 2017 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej dostępny jest już w sieci (klik ) . A w nim przepisy na gorące i słoneczne dni: rabarbar, piknikowe przysmaki czy letnie zupy. Posiłki na wynos i słodkie historie. Zaproszenie na śniadanie do jabłoniowego sadu. Woda niezbędna by żyć oraz coś mocniejszego, czyli bąbelki w winem. A to nie wszystko J Zajrzyj i sprawdź, co jeszcze tam dla Ciebie mamy J Zachęcam do lektury.