Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2016

Sardynkowa awanturka

Sardynkową awanturkę często serwuję na kolację lub jako przekąskę. Oprócz sardynek używam też innych ryb, np: szprotek. Ważne!!! By były to ryby w oleju. Do sardynek dorzucam posiekaną cebulkę, ogórek konserwowy, natkę pietruszki i/lub szczypiorek. Kanapka z sardynkową awanturką smakuje znakomicie J Smacznie polecam J Składniki: 180 g sardynek w oleju 2-3 ogórki konserwowe 1 cebulka czerwona szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Obraną cebulkę drobno posiekaj. Posól, zgnieć palcami. Wrzuć do miseczki. Dodaj sardynki, rozgnieć widelcem. Ogórki pokrój w drobna kosteczkę. Wrzuć do miseczki. Dodaj posiekany szczypiorek i/lub natkę pietruszki. Przypraw do smaku. Sardynkowa awanturka gotowa do schrupania. Jedz i smakuj J

Francuska zupa pomidorowa

Francuska zupa pomidorowa to zupa, która już od dłuższego czasu jest w naszym domowym jadłospisie. Jednak wykonanie w miarę apetycznych zdjęć dotąd stanowiło pewną trudność dla mnie J Ta pomidorowa różni się smakiem od tradycyjnej. Starta marchew i cebula przysmażona wraz z przyprawami: tymiankiem i liściem laurowym nadają zupie wyjątkowego smaku. Do tego jest gęsta i pożywna. Można ją jeść z makaronem lub ryżem. Smacznie polecam tą francuską zupę pomidorową . Składniki: 1 większa cebula 1 -2 marchewki 200g koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu sól, pieprz tymianek suszony 2 listki laurowe ew. czosnek olej rzepakowy Przygotowanie: Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Wlej olej na patelnię, następnie dodaj cebule i marchew. Przypraw sola, pieprzem i tymiankiem. Wrzuć listek laurowy wymieszaj. Możesz też dodać pokrojony lub zmiażdżony ząbek czosnku. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymiesza

Koktajl szpinak, banan i pomarańcza

Koktajl szpinak, banan i pomarańcza – szybki, smaczny deser. Z odrobiną tzw. zdrowia, oczywiście J . Naturalna słodycz banana i pomarańczy sprawia, iż nie trzeba wsypywać żadnego innego cukru. Pyszny, dodaje energii i humor poprawia. Wzmacnia przed nadejściem wiosny J Składniki: 1 banan 1 pomarańcza 1 garść szpinaku Przygotowanie: Banana obierz. Włóż do blendera. Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj szpinak. Zmiksuj. Przelej do szklaneczki. Koktajl szpinak, banan i pomarańcza gotowy J Jedz, a raczej pij i smakuj J

Seler naciowy w sałatce

Uwielbiam selera naciowego, w sałatce również. Jego orzechowy posmak dobrze smakuje w połączeniu z owocami: jabłkiem i ananasem. Do tego por, by wyostrzyć nieco smaki. Dopełnienie stanowi zaś kukurydza J Szybka w przygotowaniu sałatka, smakuje wybornie. Dobrze jest selera pokroić cieniutko, na małe kawałeczki. Jak sprawić by seler był chrupiący znajdziesz tu (klik) . Smacznie polecam selera naciowego w sałatce J Składniki: 1        pęczek selera naciowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 por 1 jabłko sól pieprz kolorowy lub czarny 1-2 łyżki majonezu oliwa, olej lniany łyżeczka musztardy Przygotowanie: Każdą łodygę selera przetnij wzdłuż na pół. Następnie pokrój w około 5 mm kawałeczki. Posól i odstaw na 10 minut. Zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź i ostudź. Dzięki temu zabiegowi seler będzie chrupki i bardzo smaczny J Odcedź kukurydzę. Plastry ananasa pokrój w drobne kawałki. Pora i jabłko również drobno pokrój. Jabłka nie musisz

Konkurs- kulinarna frajda - przepisy blogerów kulinarnych - ogłoszenie laureatów

Dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie „Kulinarna frajda- przepisy blogerów kulinarnych” . Szczegóły konkursu znajdziecie tu (klik) Propozycji na karnawałową przystawkę lub przekąskę było wiele. Wytrawne i słodkie, ciekawe i różnorodne. Wybór był dosyć trudny, ale udało się. Z przyjemnością ogłaszam, iż laureatami konkursu „Kulinarna frajda-przepisy blogerów kulinarnych” są: Anna Maciejewska i przepis - Wrapsy z paluszkami rybnymi Pieruńskie maszkety i przepis - Ciasteczka z białym winem Saszka K   i przepis- Zdrowa pasta sezamowo-rukolowa Wszystkim laureatom gratuluję!!! Nagrody w postaci egzemplarza książki „Smakowita Pajda to kulinarna frajda” – przepisy blogerów kulinarnych zostaną do Was wysłane po otrzymaniu adresów. Jeszcze raz gratuluję wygranej. Mam nadzieję, że zarówno w książce jak i na mym blogu, znajdziecie sporo kulinarnych inspiracji. Zachęcam do zaglądania:)

Gryczano-serowe pączusie (bezglutenowe)

Gryczano-serowe pączusie - bezglutenowa propozycja na ten dzień, w którym można sobie pozwolić na trochę więcej niż zazwyczaj. Tłusty czwartek bezglutenu, ale nie bez pączka J . Wersja gryczano-serowa z dodatkiem amarantusa. Ach! Cóż za wyśmienite smaki na ten koniec karnawału? Po więcej inspiracji zapraszam do internetowego Magazynu Aromat - Tłusty Czwartek (klik) - od samego patrzenia cieknie ślinka J Polecam. Składniki: 250 g mąki gryczanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g twarogu mielonego 100 g jogurtu naturalnego 3 łyżki amarantusa ekspandowanego 50 g brązowego cukru 1 jajko ½ łyżeczki sody 1 szczypta soli 1-2 szczypty cynamonu dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia cukier puder Przygotowanie: Razem wymieszaj: mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, cukier, sól, sodę i cynamon. Wsyp amarantus. Dodaj twaróg i jogurt naturalny. Wbij jajko. Wyrób ciasto. Formułuj je na nie zbyt duże kulki.  Do garnka wlej olej, tak by smażone pączusie sw