Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z 2015

Koreczki Sylwestrowe

Koreczki sylwestrowe - czarno pomarańczowe lub pomarańczowo-czarne. Przygotowanie banalnie proste. Cały trud to dokładne pozbycie się białej, gorzkiej błonki. Kawałki pomarańczy w połączeniu z czarną oliwką. Zdążysz przygotować nawet w tzw. ostatniej chwili. Smacznie polecam na Sylwestra i zaczynający się karnawał J Składniki: 1 pomarańcza 20 czarnych oliwek wykałaczki Przygotowanie: Obierz pomarańczę. Podziel na cząstki, usuwając białą i gorzką skórkę również. Cząstki przekrój na pół. Oliwki opłucz. Na wykałaczki nabijaj oliwkę i kawałek pomarańczy bądź na odwrót. Koreczki sylwestrowe gotowe J Jedz i smakuj. 

Świąteczna pocztówka

Specjalnie dla Was wraz z życzeniami  zdrowych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia  muzyczna pocztówka

Ryba po grecku

Ryba po grecku , choć z Grecją wspólnego nic nie ma J U nas od zawsze J Zwykle przyrządza ją moja mama. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez ryby po grecku. Lubię, gdy ryba otoczona jest dużą ilością warzywnej pierzynki. A Ty? A przepis ten pochodzi z zimowego numeru Aromat (klik) - internetowego magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Jest obszerny –ponad 160 stron. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy. Czytaj, smakuj i świętuj J Składniki: 1 kg filetów z ryby (mintaj, morszczuk) 1 duży seler 2 cebule 2 pietruszki 10 marchewek 4- 5 łyżek koncentratu pomidorowego olej rzepakowy sól, pieprz czarny ½ łyżeczki cukru ziele angielskie 2 listki laurowe słodka papryka pół cytryny Przygotowanie: Filety z ryby przekrój na pół. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Cebule pokrój w drobną kosteczkę. Resztę warzyw zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. W płaskim rondlu rozgrzej olej. Włóż ce

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe – swoim zapachem i smakiem podkreślają magię Bożego Narodzenia. Bawią, gdy je się piecze. Cieszą oczy, gdy się po nie sięga. Niech zdobią świąteczny stół i choinkę.  Przepis ten pochodzi z zimowego numeru magazynu Aromat (klik) . Ponadto znajdziesz tam wiele różnorodnych świątecznych przepisów, artykułów o świętach w różnych krajach świata. Sprawdź, co jeszcze na Ciebie czeka?!!! Zapraszam do lektury. Składniki: ½ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej ½ szklanki maki jaglanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 małe jajka 3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki miodu 3 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli 1 szczypta sody 1 łyżeczka suszonego imbiru kardamon, ziele angielskie, goździk i Przygotowanie: W misce roztrzep jajka. W rondelku rozpuść masło i miód. Do większej miski wsyp wszystkie mąki wymieszane z sodą, solą i przyprawami (goździki i ziele angielskie i kardamon posiekaj na desce lub rozbij w moździerzu)

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy - powoli zbliża się najcudowniejszy czas w roku - okres Świąt Bożego Narodzenia. Wśród świątecznych smakołyków nie może zabraknąć piernika. Ta wersja przeznaczona jest dla tych wszystkich, którzy muszą przestrzegać bezglutenowej diety. Ciasta pachnącego cynamonem, goździkami, z miodem i pełnym bakalii. Przepis ten pochodzi z magazynu Aromat (klik) , gdzie znajdziesz mnóstwo zimowych i świątecznych przepisów. Wiele ciekawych artykułów. Zapraszam do lektury J Składniki: Ciasto: 1 szklanka brązowego cukru 3 łyżki miodu 1 szklanka maki ryżowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka oleju rzepakowego 500 g marchwi startej na grubych oczkach 3 łyżki lnu mielonego złocistego   500 g marchwi, obranej i utartej 100 g rodzynek 75 g orzechów włoskich, posiekanych 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1  łyżeczka gałki muszkatołowej, goździki, ziele angielskie szczypta soli  Polewa: 3 łyżki masła klarowanego 2 ł

Aromat- na zimę

Aromat – zima -internetowy magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej właśnie się ukazał. Znajdziesz go tu (klik) lub przesuwając kursor nieco w dół. Jest obszerny -160 stron. Okładka - piękna i świąteczna. W środku również mnóstwo bożonarodzeniowych przepisów: tradycyjne, lubelskie, bezglutenowe czy wegańskie. Pieczenie i malowanie pierników obowiązkowo. Święta w kraju deszczu, na Antypodach i innych krajach świata. U nas dowiesz się jak właściwie i niedrogo dobrać wino na świąteczny stół, zachować „względny” spokój i opanować przejedzenie.  Karnawałowy glam też jest. Ponadto wiele ciekawych artykułów, a wśród nich nutrigenomika. Co to takiego? Sprawdź i podziel się z nami swoimi wrażeniami.  Znajdziesz nas również na Facebook’u i Instagramie. Zapraszam do bardzo przyjemnej lektury J

Ciastka owsiane z bakaliami

Nie ma jak słodki prezent J Ciastka owsiane z bakaliami będą wprost idealne. Własnoręcznie wykonane, z myślą o osobie obdarowanej. Czekoladowe, z bakaliami!!! Bomba J . Pakujemy na prezent, deser czy do pudełka na drugie śniadanie. Zmęczonego Mikołaja też możemy poczęstować J Nadchodzi pracowity czas dla niego. Na pewno owsiane ciastka z bakaliami dodadzą mu sił i humor poprawią J     Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 jajko 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego 2 łyżki mąki gryczanej 5 łyżek miodu lub syropu z agawy 3 łyżki wody 2-3 garści rodzynek, orzechów Bakalland Przygotowanie: Na suchej patelni i średnim ogniu podpraż płatki owsiane. W rondelku rozpuść tłuszcz. Dodaj wodę, miód. Mieszaj. Czekoladę połam na drobne kawałki. Wrzuć do rondelka. Mieszaj, aż to rozpuszczenia. Do dużej miski wsyp płatki. Dodaj mąkę i masę z rondelka. Dodaj roztrzepane jajko. Wrzuć również pokrojone na drobne kawałki ba

Kurczak w miodzie i imbirze

Kurczak w miodzie i imbirze - przepięknie pachnący. Dobrze zapieczone udka z kurczaka, z chrupiącą skórką z wierzchu. Ach! Co za smaki i aromaty? Miód, imbir i czosnek przełamane cytrynowa nutką. Tak pieczone udka kurczaka smakują znakomicie J Również z  marchewkami z czosnkiem pieczonymi (klik) J  W duecie czy też bez, smacznie Wam polecam J Składniki: 6 podudzi z kurczaka 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 5 cm imbiru 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie: Udka natrzyj solą i pieprzem. Do miseczki dodaj 2 łyżki miodu, starty imbir i przeciśnięte ząbki czosnku. Wszystko to zalej olejem. Wymieszaj dodaj sok z cytryny. Tak przygotowaną zalewą natrzyj udka. Odstaw je na godzinę, by smaki przeszły. Udka kurczaka piecz w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 20 minut. Podlewając od czasu do czasu. Kurczak w miodzie i imbirze gotowy. Jedz i smakuj J

Koreczki

Koreczki - kolorowe i smaczne. Nawet nie wiadomo, kiedy znikają ze stołu. Chyba w tak zwanym międzyczasie. Te są trójbarwne. Ser cheddar, czerwona papryka i czarna oliwka. Cudowne smaki i pięknie dobrane kolory. W sam raz na udaną imprezę. Smacznie polecam J Składniki: 200 g sera cheddar 1 papryka czerwona oliwki czarne wykałaczki Przygotowanie: Ser pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, następnie pokrój w paski. Oliwki opłucz i osusz. Na wykałaczki kolejno nabijaj: ser cheddar, paprykę i oliwkę. Jedz i smakuj J

Grochówka

Grochówka to jedna z moich ulubionych, jesiennych zup. Nie ma jak: porządna, pełna smaku i aromatu grochówka. Zwłaszcza teraz, gdy zimno, wietrznie i tak szybko ciemno się robi się za oknem. Lubię, gdy wrócę do domu, a talerz ciepłej grochówki czeka na mnie J  Smacznie polecam. Przepis ten pochodzi z magazynu Aromat (klik) , gdzie znajdziecie więcej przepisów na różne jesienne smakołyki. Co oprócz tego dla Ciebie przygotowaliśmy? Zobacz i podziel się swoimi wrażeniami. Niedługo również zimowy Aromat J Już nad nim pracujemy J Składniki: 30-40 dkg grochu 15 dkg wędzonego boczku 20 dkg kości wieprzowych 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 5 ziemniaków 2-3 listki laurowe 3-4 ziela angielskie majeranek pieprz, sól olej Przygotowanie: Groch opłucz i namocz na 12 godzin w zimnej wodzie. Kości wieprzowe zalej 2 litrami zimnej wody. Całość doprowadź do wrzenia. Zdejmij powstałe szumy. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Następnie wrzuć listki laurowe i ziele ang

Piernik staropolski- już czas nastawić

Śpieszę się pochwalić, że piernik staropolski już nastawiłam. Od wczoraj leżakuje u mnie w garażu J Piernik staropolski, by nabrał wyjątkowego smaku, powinien leżakować 4-6 tygodni przed pieczeniem. Do tego należy go upiec tydzień przed świętami także naprawdę już czas!!!  Przepis na część pierwszą znajdziesz poniżej, zaś na cały piernik staropolski znajdziesz tutaj klik (to mój ubiegłoroczny). Zachęcam do skorzystania i przygotowania piernika staropolskiego. To moje ulubione ciasto Świąt Bożego Narodzenia.  Składniki: na tortownicę 26 cm 500 ml miodu 1 szklanka cukru 1 kostka masła/margaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki mleka szczypta soli 4 łyżki przyprawy do piernika Przygotowanie:  Na 6 -4 tygodnie przed Świętami : Tłuszcz rozpuść, dodaj miód i cukier, wszystko wymieszaj, aż się rozpuści, (ale nie gotuj). Ostudź. Do wystudzonej masy dodaj mąkę pszenną, sodę oczyszczona rozpuszczona w mleku, jajka, sól i p

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak by

Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej

Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej - pachnącej cynamonem szarlotki nie może zabraknąć na jesiennym stole. Pyszny, domowy deser w nieco odmienionej formie, gdyż upieczony na cieście z kaszy jaglanej. Do kubka gorącej herbaty lub kawy w sam raz. Przepis ten pochodzi z internetowego magazynu Aromat (klik) , gdzie znajdziecie jesienne przepisy i ciekawe artykuły. Zachęcam serdecznie do lektury J Składniki: Ciasto: 2 szklanki suchej kaszy jaglanej 4 szklanek wody 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 4 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g margaryny bezmlecznej lub masła cynamon Nadzienie: 2 kg jabłek 2 łyżki masła klarowanego 1/3 brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu (mniej lub więcej) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz na sitku pod zimną wodą. Przelej wrzątkiem. Gotuj w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu (od zagotowania około 9 minut). Następnie odstaw na 2

Czulent z kaszą gryczaną

Czulent z kaszą gryczaną - bardzo pożywne, bardzo smaczne danie. Teraz, w sam raz, kiedy tak strasznie zimno i nieprzyjemnie się zrobiło za oknem. Czulent to tradycyjna, żydowska potrawa jedzona na obiad w szabat. Danie to przyrządza się po południu poprzedniego dnia i pozostawia w piekarniku na całą noc, gdyż w szabat gotowanie jest zabronione. Poniższy przepis na czulent jest znacznie krótszy w przygotowaniu, ale jakże sycący, rozgrzewający i bardzo smaczny. A przepis ten znajdziecie również na stronie 28 magazynu  Aromat (klik) .   Polecam i zapraszam do lektury J Składniki: ·         ½ szklanki kaszy gryczanej ·         ½ szklanki fasoli „Jaś” ·         600 ml wrzącej wody ·         1 kg pręgi lub mostku wołowego ·         1 cebula ·         2 roztarte ząbki czosnku ·         2 łyżki tłuszczu ·         1 i ½ łyżeczki soli ·         ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ·         ½ łyżeczki słodkiej papryki Przygotowanie: Fasolę wypłucz i zalej zimną wo