Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2012

Sałatka z ryżem, ogórkiem i z koperkiem

Sałatka z ryżem, ogórkiem i z koperkiem Składniki: 200 g ryżu brązowego 200 g polędwicy wiśniowej 1 cebula 1 ogórek wężowy koperek zielony sól, pieprz Przygotowanie: Ugotować ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Wystudzić. Pokroić w kosteczkę cebulę. Następnie ją posolić i pougniatać nożem lub palcami. Wsypać jako pierwszą do miski. Potem ryż. Pokroić w kostkę wędlinę (najlepiej szynkę polędwicę bądź jakąś drobiową). Obrać i pokroić w kostkę ogórka.  Posiekać drobno koperek.  Wymieszać sałatkę i doprawić do smaku. Można dodać odrobinę oleju, kefiru lub majonezu (nie jest to konieczne). Smacznego!!

Muffiniki z jagodami i czekoladą

Muffiniki z jagodami i czekoladą Składniki: 50 dag mrożonych jagód 1 tabliczka czekolady 20 dag cukru białego 1 torebka cukru waniliowego 20 dag masła 4 jajka 60 dag maki pszennej 1 szklanka maślanki 4 łyżki zmielonych lub posiekanych migdałów 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli cukier puder do posypania Przygotowanie : jagody mrożone rozmrozić (najlepiej na dolnej półce w lodówce), osaczyć. Czekoladę posiekać drobno w kostkę lub kawałeczki (jak się uda). Cukier, cukier waniliowy i migdały wymieszać. Dodać miękkie masło, dokładnie utrzeć. Wbić jajka i dalej ucierać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać z masą cukrowo-maślaną. Wlać maślankę i dokładnie wymieszać.  Dodać jagody i czekoladę, wymieszać łyżką delikatnie by jagody się nie rozpadły. Papilotki na muffinki ułożyć na blaszce, napełnić do połowy ciastem.  Piec 20-25 minut w temperaturze 200 ºC.  Gdy babeczki przestygną posyp

Ciastka migdałowe

Ciastka migdałowe Ciasteczka: 2 szklanki mąki pszennej 10 dag zmielonych migdałów 1 kostka masła 2 żółtka Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru kilka kropel cytryny Ciasteczka: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.  (tym razem nie chłodziłam- pośpiech przedświąteczny). Wykrawaczami/ foremkami do  ciasteczek wycinać ulubione kształty ciasteczek.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć ciasteczka. Można je delikatnie ponakuwać widelcem. Piec 10-15 min w temperaturze  180 ºC.  Ciastka powinny mieć jasno złoty kolor. Lukier: ubić lekko białko, następnie w trakcie ucierania dodawać cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji