Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2012

Keks wyśmienity

Wypatrzona Pierwsza Gwiazdka, wypowiedziane do niej..... (oby się spełniło J ), opłatek, choinka, kolędy….. wiele tego przed nami J . Wiele pyszności na świątecznych stołach a wśród nich keks pełen ulubionych bakalii, a gdy go się przygotowuje to w domu niesamowicie pachnie J Wesołych Świąt Składniki : porcja na jedną keksówkę 5 jajek 25 dag cukru 20 dag maki 1 szklanka ulubionych bakalii Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru kilka kropel cytryny Przygotowanie : Oddziel białka od żółtek. Następnie ubij pianę z białek, wstaw do lodówki. Żółtka utrzyj z cukrem. Stopniowo mieszając dodawaj oprószone mąką bakalie (u mnie tym razem orzechy, żurawina, suszone morele, rodzynki i kandyzowana skorka z cytryny i pomarańczy). Potem dodawaj łyżka po łyżce mąkę i na koniec delikatnie ubitą pianę. Piecz w temperaturze 160ºC przez ok. 40 minut. Można posypać cukrem pudrem, kakao lub udekorować lukrem Lukier:   ubić lekko białko, następnie w trakcie ucie

Szwedzkie marynowane śledzie

Szwedzkie śledzie marynowane- bardzo smaczna propozycja na świąteczny. Nam  bardzo posmakowały tak przyrządzone śledzie . Zmierzam przyrządzić je na najbliższą Wieczerzę Wigilijną. Jestem pewna, iż szerszemu, rodzinnemu gronu  również  posmakują J Składniki: 1 kg solonych śledziowych filetów 2 cytryny 1/2 szklanki cukru 1 i ¼ szklanki wody 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 liście laurowe 1 cebula 1 por pęczek koperku Przygotowanie: Namocz śledzie. Przygotuj marynatę z soku z cytryn, wody, cukru i przypraw. Podgrzej ją, ale nie zagotuj. Postaw do ostygnięcia. Pokrój śledzie, cebulę, pora i koperek. W słoiku układaj kolejno warstwami śledzia, cebulę, pora i koperek. Wlej marynatę. Odstaw na noc do zamarynowania. P.S. Jak robiłam ostatnio te śledzie zamiast liścia laurowego, który akurat się skończył, dodałam suszonej kolendry -smakowało wybornie:)

Ciastka Mikołajkowe

Moja propozycja na Mikołajkowy Słodki Prezent. W oryginale ( przepis   Marthy Stewart ) ciasteczka te ( kawowo-kakaowe ) przygotowane są z dodatkiem pieprzu, mnie jednak o wiele bardziej spodobał się pomysł wzbogacenia ich o pomarańczową nutę  , a przepis ten znalazłam na http://www.beawkuchni.com/2010/12/ciasteczka-kawowo-pomaranczowe.html Tak w smacznym skrócie, to ciasto zwijamy w rulon, do lodówki, następnie kroimy ciasteczka albo wykrawamy ulubione kształty. Potem pieczemy i chowamy do puszki. Możemy kilka przewiązać wstążeczką i prezent od św. Mikołaja gotowy J Składniki: na ok. 45 ciasteczek 210 g mąki 75 g gorzkiego kakao 1/8 łyżeczka soli 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 3/4 łyżki kawy zmielonej 1/2 łyżeczki cynamonu 170 g miękkiego masła 160 g cukru   (więcej, jeśli lubicie słodsze wypieki) 1 jajko kawałek laski wanilii otarta skórka z 1 pomarańczy + cukier do obtoczenia Przygotowanie: Mąkę, kakao, sól, kawę i cynamon wymieszać. M