Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2014

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Hura J Udało mi się przyrządzić pasztet z soczewicy z kaszy jaglanej. Bardzo to danie udane i pyszne w smaku. Kasza jaglana, czerwona soczewica i suszone grzyby, które nadają mu wytrawnego smaku. Ten pasztet z kaszy jaglanej i z soczewicy jest po prostu pyszny. Jak część z Was już wie, od niedawna jestem na diecie wymagającej – nie mogę jeść: glutenu, kukurydzy, mleka (zwierzęcego) i produktów od niego pochodzących, wszystkich jajek, drożdży piekarskich i piwnych i na razie orzechów i migdałów Lista dość długa, ale jak pan doktor każe to ja się stosuję i częściej niż dotąd eksperymentuję, zamieniam i odkrywam nowe smaki. Wyzwanie wprost dla kulinarnej blogerki.  Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej to jeden z najsmaczniejszych eksperymentów. Nadaje się na sycące pudełko do pracy, obiad czy kolację. Dobrze smakuje na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Zawsze mogę udać się do lodówki i sobie ukroić kawałek o ile tam jeszcze jest J  Niczym w smaku nie odbiega od tych pasztetów z ja

Jagielnik truskawkowy

Jagielnik truskawkowy to forma ciasta/ deseru z kaszy jaglanej i truskawek. Słodka nutka dla podniebienia, nie tylko dla tych, którzy tak jak ja nie mogą już smakować w sernikach. Jagielnik truskawkowy to forma ciasta na zimno, w sam raz, gdy tak piękne słońce nas ostatnio przypieka. Smakuje wybornie, podobnie jak serniki na zimno, lecz nie do końca. Stanowi pyszną, alternatywę deseru. Smacznie Wam polecam ten truskawkowy jagielnik J Składniki: na tortownicę 26 cm 2 szklanki (200 ml) kaszy jaglanej 1,5 litr mleka sojowego/ryżowego 1,5 szklanki wody 2 galaretki Winary o smaku jagodowym 6 łyżek brązowego cukru szczypta soli sok z 1 cytryny wanilia z ½ laski ew. otarta skórka z cytryny 0,5 kg truskawek 2 galaretki Winiary o smaku truskawkowym Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsyp na sitko o drobnych oczkach. Sitko wstaw do garnka z bardzo ciepłą wodą i dłońmi pocieraj przez kilka minut ziarenka kaszy. Następnie wymień wodę i zrób tak jeszcze raz. Potem przepłu

Zielono mi na patelni

Zielono mi na patelni, czyli mięso indycze ( raczej jego pierś), cukinia i brokuł przysmażone na patelni. Połączenie niezwykle proste i niezwykle smaczne. Samo zdrowie: mięso indycze słynie ze swych walorów smakowych. Ze względu na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne Zawiera ważne mikroelementy: fosfor-regulujący wodna gospodarkę, potas- odpowiedzialny za sprawność kości i wchłanianie innych składników odżywczych, magnez wspomagający dotlenianie komórek, żelazo oraz cynk, który wpiera nasza odporność i pobudza zmysł smaku oraz witaminy z grupy B; brokuły bogate są w beta- karoten, dużo witaminy C ( zaledwie 200 g warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę), także witaminy B1, B2 i PP oraz sporo wapnia , fosforu, żelaza, potasu i magnezu. Są lekko strawne i zawierają dużo błonnika pokarmowego; cukinia również zawiera sporo beta – karotenu oraz witaminy: B1, B2, C i PP. Cukinia jest równie

Rabarbarowa lemoniada

Rabarbarowa lemoniada nic nie może być lepszego na taki upał jak dziś. Kwaśny rabarbar, słodka pomarańcza i orzeźwiająca cytryna. Wystarczy nieco posłodzić i dolać wody. Pyszna, domowa, rabarbarowa lemoniada gotowa. Najlepiej smakuje po schłodzeniu J   To dobra jest rabarbarowa lemoniada na taki upał. Pijmy i smakujmy  J   Składniki: 5-6 długich łodyg rabarbaru 1 pomarańcza 2 cytryny 1 szklanka cukru 1,5 litra zimnej wody przegotowanej lub mineralnej   Przygotowanie. Do rondelka wsyp szklankę cukru, wlej wodę, tak by zakrywała cukier, Podgrzej. Rabarbar umyj, jeśli jest młody to obierać go nie musisz. Pokrój na 2 cm kawałki. Dodawaj do syropu cukrowego. Gdy cały już dodasz zagotuj wszystko. Następnie wyłącz gaz. Ostudź. Wstaw do lodówki na godzinę przynajmniej. Po tym czasie wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy. Dodaj. Wlej około 1-1,5 litra wody mineralnej lub przegotowanej. Kosztując w miarę jej dolewania. Pyszna rabarbarowa lemoniada gotowa. Pij i smakuj J

Rozwiązanie konkursu Cacao DecoMorreno cz.II

Niestety i pomimo dwukrotnego wysłania maila i dłuższego czasu oczekiwania mała głodzilla nie podała ani nie przysłał swoich danych. W związku z czym jeje nagroda przepada a nagrodę w postaci 1 zestaw:   babkowa forma z kominem oraz dwa opakowania Cacao DecoMorreno , każde o wadze 80g otrzymuje   Wiktoria B za komentarz Ogólnie uwielbiam kakao i gdybym mogła, to dodawałabym je do każdego deseru czy ciasta, ale nie mogę z nim przesadzać, bo źle działa na moją cenę. Jednak, gdy mama upiecze murzynka to nie mogę się oprzeć. Jadłam wiele ciast kakaowych, ale takiego, jak moja mama nigdy nikt nie zrobił. Jej murzynek jest najlepszy na świecie. Jest miękki, wilgotny, z polewą na wierzchu (czekoladową oczywiście). Nie da się słowami opisać jego smaku. Chyba muszę poprosić mamę, by znów go upiekła. Smacznie gratuluję nowej laureatce J i proszę o szybki kontakt . Zaś andziullina musi uzbroić się w jeszcze trochę cierpliwości J Mam nadzieję, że Wiktoria B. szybko prze

Królik śliwką nadziewany

Królik a raczej jego comber śliwką nadziewany to ostatnie, bardzo smaczne danie przygotowane przez mego M. Comber króliczy, suszone śliwki-pycha. Bardzo lubię takie chwile kiedy to mężczyzna pichci, a zwłaszcza, te które owocują tak smacznym daniem. Królik (comber) śliwką nadziewany to pyszne obiadowe danie. Mięsko królicze smakuje wybornie, a śliwka dodaje słodyczy i dopełnia smaku. Wszystkim bardzo smacznie polecam J   Składniki: na 2 osoby ·         500 g  comber króliczy ·         120 g śliwek suszonych ·         listki laurowe ·         ziele angielskie ·         pieprz,sól ·         folia aluminiowa Przygotowanie: Mięso rozbij Oprósz solą i pieprzem. Odłóż na chwilę. Rozłóż folię aluminiową na macie bambusowej (łatwiej będzie zawinąć), na folii   ułóż  kawałki mięsa  tak by zachodziły na siebie. Śliwki ułóż w 1/3 odległości od brzegu. Śliwki posyp rozkruszonym zielem angielskim i na wierzchu porozkładaj listki laurowe (w całości, aby po upieczen

Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami Lubelski Kociołek przyrządza rabarbar

Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami powstała na potrzebę stworzenia ciasta bezglutenowego, bez jajek i mleka krowiego. Zadanie dość trudne, ale smacznie się udało- powstała tarta z rabarbarem i truskawkami. Rabarbar, truskawki, brązowy cukier z odrobiną żelatyny (wiem może ona zawierać śladowe ilości glutenu, ale myślę, że na tyle śladowe, iż na pewno nie szkodzą).  Tarta rabarbarowo-truskawkowa wyszła przepyszna, znika w ekspresowym tempie J Smacznie  Wam polecam:) Ponadto chciałam Was serdecznie zaprosić na kolejną wiosenną edycję Lubelskiego Kociołka – rabarbar. W rabarbarowej zabawie biorą udział:   Edyta -   http://www.pasjasmaku.com/ Marlena-   http://smerfetka79.blogspot.com/ Wiosenka-   www.eksplozjasmaku.blox.pl Marta -   http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/ Martyna -  http://chiliandsugar.blogspot.com/ Ania -  http://przyprawmnie.blogspot.com/ Karolina -   http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Dorota -  http://sierotkamarysiawkuchni.blogsp

Marokańska sałatka z pomarańczy

Marokańska sałatka z pomarańczy to bardzo słodki deser. Pomarańcze, daktyle i migdały posypane cynamonem.  Kolor , smak i zapach umili każde popołudnie, przerwę w nauce, każdą chandrę też przegoni J Słodko i smacznie wszystkim polecam marokańską sałatkę z pomarańczy  J   Składniki 4  pomarańcze 150g  daktyli (bez pestek)  płatki migdałów sok cytrynowy wymieszany z cukrem pudrem cynamon Przygotowanie: Obierz pomarańcze, dokładnie usuwając także białą wewnętrzną skórkę. Pokrój je w plastry i ułóż na półmisku. Daktyle przekrój na pół. Posyp daktylami i migdałami, skrop sokiem cytrynowym wymieszanym z cukrem pudrem. Wstaw do lodówki, a bezpośrednio przed podaniem oprósz drobniutko zmielonym cynamonem. Marokańska sałatka z pomarańczy gotowa. Jedz i smakuj:)

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Chrupiące grzanki z cheddarem

Chrupiące grzanki z cheddarem, pieczarkami, papryczką chili i otartą skórką z cytryny. Połączenie genialne w smaku. Wystarczy tradycyjny pieczarkowy farsz przyprawić nieco inaczej, a zmiana smaku ogromna. Dodatek chili nadaje pikanterii zaś cytrynowa skórka delikatności. To wszystko zapieczone na razowym chlebie. Pycha J Nic więcej dodawać nie trzeba J Składniki: 10 kromek chleba 6 większych pieczarek 1 cebula skórka z ½ cytryny papryczka chili (ilość według uznania) 100 g cheddara masło/olej Przygotowanie: Umyte pieczarki pokrój w średnia kostkę. Cebulę pokrój w drobniejszą kostkę. Cebulę smaż na patelni ( na maśle lub oleju), dodaj pieczarki. Posiekaj papryczkę, dodaj do podduszanego farszu. Wymieszaj wyłącz farsz. Dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kromki porozkładaj na blaszce wyścieloną papierem do pieczenia. Na kromkach układaj farsz. Wierzchy posyp cheddarem. Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym na

Rozwiązanie konkursu Cacao DecoMorreno

Z przyjemnością pragnę ogłosić, iż konkurs Cacao DecoMorreno dobiegł końca. Zadanie konkursowe poległo na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym lub przysłaniem do mnie na maila "Jakie ciasto/deser z użyciem kakao (najlepiej DecoMorreno) lubisz najbardziej? Za co tak je cenisz?" Dziękuję wszystkim za udział w konkursie. Komentarze i maile różnorodne. Wybór dość trudny. Konkurs to konkurs, zasady zasadami, więc wybrałam J Szanowni Państwo mam zaszczyt ogłosić, iż laureatkami są:   mała głodzilla za komentarz:   Gdy masz chandrę, pogoda się psuje, a humor za bardzo nie dopisuje, deser z kakao na nogi postawi, a uśmiech na twarzy znowu się pojawi. Budyń kakaowy - od dawna mam faworyta, kto nie próbował - niech za garnek chwyta. Urzeka mnie prostotą wykonania i wspaniałym smakiem, takie moje małe comfort food - do dzieła zatem!     oraz   andziullina za komentarz   Czekoladowy (tu: dla określenia koloru ;-) ) kartoni