Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2013

Sałatka Smakosza

Sałatka smakosza jak sama nazwa wskazuje smakuje wybornie, zwłaszcza teraz, gdy wszystkiego mamy pod dostatkiem. Ilości składników nie podaję, bo zależy od ich wielkości i naszej ochoty, w jakich proporcjach ich użyjemy (oczywiście chętnych smakoszy również J ). Sałatkę te można przyrządzić w dwóch wersjach z czosnkiem lub bez –nieco lżejsza wtedy wychodzi. Nieważne, na którą wersję się zdecydujemy ważne, że obie smakują wybornie J Składniki: ·         pierś z kurczaka ·         sałata (najlepiej lodowa) ·         papryka ·         pomidory ·         ananas ·         migdały ·         olej/oliwa ·         sól, pieprz , ·         zioła prowansalskie ·         ocet winny i balsamiczny ·         ew. czosnek Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokrój w dość drobna kostkę lub paseczki, podsmaż na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenie przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstaw by ostygł.  Migdały posiekaj i upraż. Sałatę porwij na kawałki. P

Muffiny na kajaki

Te przepyszne muffiny/babeczki świetnie smakują na kajakach (dzięki papilotkom można je tam zabrać i w przerwie od wiosłowania smacznie schrupać J .  Na pikniku, grillu czy innej domówce smakują również wyśmienicie.  Szpinak w połączeniu z serem feta i czosnkiem (tym razem nie dodawałam wędzonki i żółtego sera, ale następnym razem kto wie J ). Poręczne muffiny znikają bardzo szybko. Extra weekend w dobrym i zabawnym towarzystwie poza miastem też minął szybko J Teraz mimo wakacji obwiązki L Składniki ( na ok. 12 szt) :  ·         250 g przesianej mąki pszennej ·         2 łyżeczki proszku do pieczenia ·         2 jajka  ·         1/3 szklanki oleju ·         150 ml mleka ·         150 jogurtu naturalnego ·         100 g fety pokrojonej w kostkę ·         200 g świeżego albo rozmrożonego szpinaku w liściach  ·         1 cebula ·         3-4 ząbki czosnku ·         strączek chilli (lub łyżeczka sproszkowanej przyprawy - mniej, jeśli ktoś lubi łago

Zupa szczęścia

Zupa szczęścia do pomysł zaczerpnięty od Nigelli. Podobnie jak ona boginią bywam (w kuchni również). By gościło u nas szczęście ugotowałam słoneczną zupę szczęścia. Żółte cukinie, z dodatkiem kurkumy i cytryny nadają niesamowity smak i kolor, który na pewno szczęście przynosi. W dodatku jak się tylko popatrzy uśmiech sam pojawia się na twarzy, a co dopiero jak się zasmakuje J Jedzenie żółtych potraw według niektórych bliskowschodnich kultur smutki wygania, a zaprasza radość, śmiech i szczęście. Uśmiechniętego smacznego J Składniki: ·         1-2 żółte cukinie (ok.500g) ·         100 gram ryżu ·         1 litr bulionu drobiowego ·         skórka i sok z 1 cytryny ·         1 łyżka kurkumy ·         sól, czarny pieprz ·         oliwa Przygotowanie: Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj skórkę z cytryny. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cukinię i skórkę z cytryny. Duś pod przykryciem przez około 5 minut mieszając do czasu do czasu. Wlej bulion

Zupa krem z cukinii

Ach ta cukinia zielona i pyszna J Ostatnio oglądałam program kulinarny p. Michel Moran, w którym przyrządzał wiele pyszności a wśród nich zupę krem z cukinii. Składniki pamiętałam tak mniej więcej, to nie przeszkodziło by zupa wyszła bardzo smaczna. Wprawdzie nie dodałam klusek-nitek na koniec jak to było w programie, a za to szczyptę słodkiej papryki, która nadała zupie krem z cukinii trochę pikanterii J To smaczna i lekka zupa -w sam raz na lato.  Dla wielbicieli cukinii smacznie polecam J Składniki: ·         2 średnie cukinie ·         5 ziemniaków ·         0,5 litra bulionu drobiowego (może być kostka rosołowa) ·         2-3 łyżki śmietany ·         olej/masło klarowane ·         sól, pieprz ·         słodka papryka Przygotowanie: Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę. Rozgrzej garnek dodaj odrobinę masła lub oleju i wrzuć pokrojone ziemniaki. Cukinię umyj i pokrój w podobnej wielkości kostkę jak ziemniaki. Dodaj do ziemniaków. Chwilę po

Kotleciki jaglane

z soczewicą Przyznam, że te jaglane kotleciki posmakowały mi od razu. Nie mogłam się powstrzymać i nieco podjadałam przy ich formowaniu. Połączenie kaszy jaglanej z soczewicą, przyprawami a to wszystko przełamane koperkiem- pycha!!! Bardzo smaczna propozycja na letni obiad, gdyż je się te kotleciki na zimno. Zastanawiam się też, jaki by tu sos to nich dołączyć…. Składniki: ·         0,5 szklanki kaszy jaglanej ·         1 szklanka soczewicy ·         3 szklanki wody ·         1 cebula ·         2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ·         duży pęczek koperku ·         2 ząbki czosnku ·         olej ·         sok z ½ cytryny/limonki ·         sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka ostra Przygotowanie: Do garnka wsyp wypłukaną wcześniej soczewicę. Zalej ją 2 szklankami wody. Gotuj pod przykryciem aż zrobi się miękka i wchłonie wodę (około 20 minut). Kaszę jaglaną upraż w osobnym garnku lub na patelni. Kiedy w kuchni zacznie się roznosić orzec