Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2013

Sałatka czerwono……

Truskawki!!!  Truskawki!!! Truskawki!!! i Arbuz !!! Arbuz !!! Arbuz !!!  i Banan!! Same pyszności z listkami mięty i sokiem z cytryny. To połączenie smakuje wybornie od razu po wykonaniu (i w trakcie) jak i po schłodzeniu J   Słodkie i orzeźwiające –nic latem więcej nam nie trzeba J Składniki: ·         Kawałek arbuza ·         Kilka truskawek ·         Banan ·         Parę listków mięty ·         Sok z cytryny ·         Ew. cukier/miód Przygotowanie: Arbuza oczyść z pestek pokrój w kawałki. Umyte truskawki przekrój na połówki lub ćwiartki. Banana obierz i pokrój w talarki. Wszystko razem wymieszaj, dodaj kilka listków posiekanej mięty i wciśnij sok z cytryny do smaku. W razie potrzeby posyp cukrem i ponownie wymieszaj. Jedz i ciesz się smakiem J P.S: Tym razem użyłam truskawek, które na noc posypałam brązowym cukrem i przechowywałam w lodówce, więc nie dodawałam cukru J

Pyszny pieczony indyk

Przepis na pieczonego indyka, a dokładnie jego pierś, chciałam opublikować już od dawna, jednak za każdym razem znikał on zbyt szybko by zrobić  mu zdjęcia. Tym razem się udało J Hura J    P yszny pieczony indyk świetnie na ciepło jak i po wystudzeniu:)   Cudowne smaki sprawiają, iż zjadany jest od razu J Składniki: ok. 1 kg indyczej piersi sól, pieprz czarny kurkuma, oliwa ew. majeranek Przygotowanie: Filet umyj. Natrzyj solą i pieprzem , odstaw do lodówki lub inne chłodne miejsce n a parę godzin (może być noc). Następnie wyjmij indyka z lodówki, nastaw piekarnik na 170°C. Teraz natrzyj indyka kurkumą i majerankiem. Przełóż go do żaroodpornego naczynia, polej oliwą z obu stron. Teraz przykryj folia aluminiowa. Piecz przez ok. 40 min. Następnie zdejmij folię i zapiekaj bez niej jeszcze przez 10 minut. Smacznego J

Rabanadas

czyli cynamonowe cudeńka Rabanadas to cynamonowe grzanki, które serwowane są w Portugalii przede wszystkim jako bożonarodzeniowe śniadanie lub deser. Te małe pszenne kromeczki, otoczone w mleku następnie w cynamonie wymieszanym z cukrem, smacznie obudzą każde podniebienie. Rabanadas smaczna propozycja na Dzień Dziecka lub w każdym innym dniu lub porze gdy, pragniemy czegoś słodkiego J Smacznego Dnia Dziecka wszystkim  życzę J Składniki: 1 bagietka 1 jajo 1 szklanka mleka cynamon cukier biały i/lub trzcinowy oliwa/ masło klarowane Przygotowanie. Bagietkę pokrój na kromki o grubości 1-2 cm. Jajko roztrzep w miseczce następnie wlej mleko i wymieszaj. Każdą kromkę maczaj w jajku mlekiem z obu stron i kładź na patelnię z rozgrzaną oliwą/ masłem. Smaż chwilę z obu stron, aż grzanki się zarumienią.  Cynamon wymieszaj z cukrem w proporcji 1:2 (jedna łyżka cynamonu na dwie łyżki cukru (możesz wymieszać cukier biały z brązowym lub użyć tylko białego) Gdy