Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2017

Tarta ze szpinakiem

Szpinak w zapieczony na kruchej tarcie, mniam J . Można dorzucić różne składniki: podsmażony boczek, mięso indycze ugotowane, suszone pomidory czy czosnek. To wszystko polane masą śmietanowo-serową. Pycha J Ostatnio często u nas goszczą tarty z różnymi nadzieniami i znikają w zawrotnie ekspresowym tempie. Smaczne na ciepło lub zimno, gdy jakimś cudem zostanie kawałek J . Polecam. Składniki: Ciasto: 1i 3/4 szklanki mąki pszennej 100g masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki zimnej wody Nadzienie: mięso z 1 ugotowanego skrzydła indyczego (może być z bulionu) 100-150 g szpinaku 100-150 g boczku wędzonego kilka suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku masło/olej 200 ml śmietany 3 jajka 100 g żółtego sera papryka słodka i ostra sól, czarny pieprz Przygotowanie: Masło pokrój w kostkę. wbij jajko. Dodaj mąkę, sól i wodę. Zagnieć ciasto Owiń folią. Następnie wstaw do lodówki na 30-40 minut. Po wyjęciu rozwałkuj ciasto tak by wyłożyć nim formę

Jogurtowe rogaliki

Małe, kruche, jogurtowe rogaliki. Smaczny, własnoręcznie wykonany prezent na Dzień Babci czy Dziadka. Czyż może być coś lepszego? Uśmiech od razu pojawi się na twarzach obdarowanych. A co dopiero wspólna herbata. Wnuczętom-łasuchom też będą smakowały.  Jogurtowe rogaliki – mąka, jogurt naturalny i masło. Do tego odrobina orzechów laskowych (można zrobić wersję bez nich, wtedy dodać o 0,5 szklanki więcej mąki). Pycha J Na blogu znajdziesz również inne słodkie prezenty na te szczególne święta: gryczane babeczki z jabłkami czy ciasteczka z amarantusem . Polecam J Przepis na jogurtowe rogaliki bierze udział w kulinarnym cyklu: Ciasto na niedzielę . A wraz ze mną pieką: Dorota z bloga Esmaralda za smakiem Diana z bloga Di gotuje Gosia z bloga Marcepanowy Kącik Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki orzechów laskowych mielonych 200 g masła 190 g jogurtu naturalnego szczypta soli nadzienie: gęsty dżem plasterek banana+ czekolada ser

Zupa z soczewicy

Gęsta, pożywna a przede wszystkim smaczna zupa z soczewicy. Z dodatkiem pomidorów, cebuli i czosnku. Smaki podkręcone kurkumą i odrobiną wędzonej papryki, to z uwagi na Brzdąca, który musi przynajmniej spróbować tego, co mama czy tato jedzą. Taka wersja smakuje wybornie. Jeśli zaś lubisz coś bardziej pikantnego, to śmiało można dodać ostrą paprykę, pieprz cayenne czy kmin. Zupa z soczewicy to wspaniała propozycja na danie obiadowe czy kolację. Smacznie polecam J Składniki: 200 g soczewicy czerwonej 2 puszki pomidorów krojonych 1-2 marchewki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1-1,2 litra bulionu sól, pieprz papryką wędzona kurkuma olej Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Marchewki obierz i pokrój w półplasterki. Na patelni lub garnku o grubszym dnie rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, następnie dodaj czosnek. Przypraw solą i pieprzem. Wrzuć marchewkę i soczewicę. Wymieszaj i dopraw do smaku. Dodaj pomidory wraz z sokiem. Zalej wsz

Leniwe z orkiszem

Leniwe pierogi z białym serem. Pycha J Do tradycyjnych leniwych dodałam nieco mąki orkiszowej. Połączenie bardzo udane. Domowe kluski dla mniejszych i większych smakoszy na obiad czy kolację. Do ciasta można też dodać posiekana natkę pietruszki, na koniec zaś polać roztopionym masłem wraz z zarumienioną bułką tartą. Leniwie i smacznie polecam J Składniki: ½ kg białego sera półtłustego 3 jaja ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki orkiszowej sól łyżka masła łyżka tartej bułki Przygotowanie: Ser rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Dodaj obie mąki, sól. Wbij jajka. Zagnieć ciasto. Podziel je na części. Z każdej z nich formułuj spłaszczony wałeczek. Krój ukośnie kluski o wymiarach około 2x3 cm. Partiami wrzucaj je na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj je około minuty od wypłynięcia. Odcedź. Polej bułką tartą zarumienioną na maśle Leniwe z orkiszem gotowe. Jedz i smakuj J