Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2014

Dieta wymagająca podsumowanie akcji

Dziękuję wszystkim, którzy zechcieli nieco uprzyjemnić początki mej wymagającej diety. Dzięki Wam mój nowy sposób odżywiania się stał się o wiele smaczniejsze niż przypuszczałam. Dzięki za nowe pomysły J Stale próbuję sama je przyrządzić. Mam nadzieję, ze nie tylko mi przyda się ten smaczny zbiór. Dieta, choć wymagająca potrafi być smaczna J Przepisy z bloga Mały Bezglutek Błyskawiczne, płaskie "chlebki" z ciecierzycy (bez glutenu, jajek i mleka)   Letni koktajl trój-owocowy, czyli truskawkowo-bananowo-nektarynkowe połączenie Kremowy koktajl kiwi-ananas z awokado (bez mleka)   ~ Czekoladowy pudding jaglany (bez mleka, bez glutenu) Burgery jaglano-buraczane   ~   ~ ' alt="Głodny alergik" class="img-circle attributionImg" v:shapes="_x0000_i1025"> Przepisy z bloga Głodny alergik Daktylowe ciasteczka z kleiku ryżowego (bez glutenu, mleka, jajek) Placki z bananem (bez glutenu, mleka i jajek) Naleśniki z mąki

Wtorkowe pudełko do pracy, czyli sałatka z kurczakiem

Wtorkowe pudełko do pracy, czyli sałatka z kurczakiem to dosłownie: sałata, ogórki, pierś z kurczaka, koperek i cebulka. Wszystkie warzywa z przydomowego ogródka. To oznacza tylko jedno, ze lato do nas przyszło i różnych pyszności mamy pod dostatkiem. Smacznie Wam polecam tą sałatkę z kurczakiem J Składniki   pierś z kurczaka sałata rzymska 1-2 ogórki cebula koperek olej rzepakowy, olej lniany olej dyniowy ocet winny czerwony sól, pieprz tymiankiem suszony Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokrój w drobne kawałki, wrzuć do miski posól, popieprz i posyp tymiankiem. Odstaw na chwilę, by przyprawy przeszły kurczaka Olej rozgrzej na patelni, wrzuć kurczaka podsmaż. Odstaw by nieco przestygł. Sałatę umyj, podrzyj na drobniejsze kawałki Wrzuć do pudełka. Ogórka, cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Dodaj do sałaty, wsyp kurczaka. Na wierzch wsyp koperek. Do małego słoika w lej oleje, ocet, dodaj pieprz i sól. Słoiczek zakręć i potrząśnij nim by wszystko się w

Bigos z młodej kapusty

Do przygotowania bigosu z młodej kapusty wystarczy: główka młodej kapusty, kawałek dobrej kiełbasy, zielony koperek pieprz i sól. Jakie to proste, a w smaku przepyszne. Po prostu jeść i smakować J Na taki bigos z młodej kapusty czekam cały rok. Lubię taki bigos, w którym, kapusta jest taka chrupka, zielona z podsmażoną kiełbasą – pycha. Dobrze smakuje bezpośrednio po ugotowaniu ten bigos z młodej kapusty. Super smakuje również na drugi dzień. Nadaje się do zabrania do pracy, gdy do dyspozycji mamy mikrofalę. Wam też smacznie polecam bigos z młodej kapusty, zwłaszcza teraz, gdy temperatura za oknem nieco zelżała J Składniki : główka młodej kapusty pętko kiełbasy spory pęczek koperku olej/masło klarowane sól, pieprz Przygotowanie: Poszatkuj kapustę. W garnku nastaw wodę, do drugiego wlej zimną wodę. Gdy w pierwszym garnku woda zacznie wrzeć zanurz kapustę na 2-3 minuty, szybko odcedź i szybko włóż do zimnej wody (możesz to zrobić za pomocą sitka będzie łatw

Szparagowy zupa krem

Szparagowy zupa krem świetna propozycja na letni późny obiad lub na kolację. Zielone szparagi przepyszne w smaku, do tego w zupie krem wraz z podsmażoną wędzoną szyneczką. Doprawione tymiankiem po prostu pycha. Smacznie wszystkim polecam ten szparagowy zupa krem J Składniki: na 4 porcje pęczek zielonych szparagów 3-4 duże młode ziemniaki 2 cebule litr bulionu drobiowego łyżka masła klarowanego sól, pieprz tymianek suszony   do podania: tymianek świeży wędzona szynka plasterki Przygotowanie: Obierz cebule i ziemniaki i pokrój je w kostkę. Szparagi umyj, poobłamuj końcówki w 1/3 długości. Pokrój je na 3-4 części. Na patelni rozpuść masło. Kolejno dodawaj cebulę, ziemniaki, a na koniec szparagi. Chwilę przesmaż wszystko mieszając. Przypraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Bulion podgrzej, do gorącego dodaj przesmażone warzywa. Gotuj wszywko przez 20 minut. Trochę ostudź i zmiksuj na gładki krem. Skosztuj, dopraw do smaku. Przed podaniem ude

Ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami

Ciasteczka z kleiku ryżowego odkryłam dzięki głodnemu alergikowi , któremu bardzo smacznie dziękuję z licznie podrzucane pomysły i za urozmaicenie mej wymagającej diety. Przepis nieco zmodyfikowałam, przez nieuwagę wsypałam też większy kleik J Nic to nie przeszkodziło, gdyż ciastka wyszły przepyszne, a porcja w sam raz na dwie duże piekarnikowe blachy ( 45 szt). Jak dla mnie te ciastka z kleiku ryżowego mogłyby być ciut słodsze, następnym razem wypróbuję z odrobina miodu. Smacznie Wam polecam J    Składniki: na 45 szt. ·         300g kleiku ryżowego ·         100 g rodzynek ·         1 margaryna bezmleczna ·         2 łyżki brązowego cukru ·         ¼ laski wanilii ·         1 szczypta soli ·         1 łyżeczka sody/amoniaku Przygotowanie: Margarynę wyjmij wcześniej z lodówki by zmiękła. Rodzynki zalej ¼ szklanki wrzątku i gotuj chwilę na małym ogniu by zmiękły. Następnie rozdrobnij blenderem. Wystudź. Kleik ryżowy, cukier brązowy, wyskrobaną wan

Napój pomarańczowy najlepszy

Ten najlepszy napój pomarańczowy gości w mym rodzinnym domu od dawna. Ten przepyszny pomarańczowy napój zwykle moja mama przygotowywała na Wielkanoc. Później ja i moja siostra przejęłyśmy pomarańczowa pałeczkę. W niedzielę gościłam swą rodzinkę na imieninowym obiedzie. Chciałam przygotować ten napój pomarańczowy, lecz nie pamiętałam dokładnie przepisu. Musiałam, więc zadzwonić do siostry, co by mi go podała. Napój smakował, orzeźwiał i chłodził J . Doskonale sprawdza się w upalne dni J . Pracy niewiele, a wychodzi go całkiem sporo. Teraz również młodsze pokolenie dopytuję się o recepturę. Dla nich i dla siebie zapisuję go tu, by smakować go częściej. Wam go też smacznie i pomarańczowo polecam J Składniki: ·         1 litr zimnej przegotowanej wody ·         2-3 pomarańcze (czyste) ·         1 szklanka cukru ·         2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1 cytryna ·         2 szklanki cukru ·         5 litrów zimnej przegotowanej wody ·         ew.