Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2018

Sałatka z roszponką i awokado

Awokado w połączeniu  z roszponką, rzodkiewką i jabłkiem. Pycha!!!Zielona, wiosenna sałatka świetnie smakuje wraz z jajkami faszerowanymi lub ugotowanymi na twardo. To również wspaniała propozycja na wielkanocny stół. A przepis na sałatkę z roszponką i awokado pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik) . Zajrzyj i przekonaj się, jakie inne wielkanocne i wiosenne przepisy tam dla Ciebie mamy:) Składniki: 3-4 garści roszponki 3-4 garści sałaty osuszonej, porwanej na kawałki kilka rzodkiewek 1 awokado 1 jabłko 1 czerwona cebula 1-2 łyżki ocet balsamiczny 3-4 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki oliwy 1-2 łyżeczki musztardy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny Przygotowanie: Z oleju, octu balsamicznego, oliwy, musztardy, rozgniecionego czosnku, soli i pieprzu przygotuj sos. Roszponkę opłucz osusz. Wraz z sałatą wrzuć do salaterki. Obraną cebulę, przekrój na pół i pokrój

Pikantna szynka wolno pieczona

Pikantna szynka wolno pieczone czyli mięso kruche, rozpływające się w ustach do tego dobrze przyprawione. Może być podawana zarówna na ciepło jak i zimno. Wspaniała propozycja na wielkanocny stół jak i niedzielny obiad. A przepis ten pochodzi z najnowszego wiosennego numeru Magazynu Aromat Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik) . Zajrzyj i tam by sprawdzić co więcej tam dla Ciebie mamy  Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula płatki chili sól, pieprz czarny pieprz cayenne papryka słodka olej rzepakowy Przygotowanie: Mięso solidnie natrzyj solą i przyprawami, z każdej ze stron. (Uważaj, by po natarciu palców nie włożyć do oczu). Włóż je do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Polej wierzch szynki olejem. Przykryj i wstaw do lodówki na parę godzin lub całą noc. Obraną cebulę pokrój przekrój na poł i pokrój w plastry. Posyp nimi szynkę, łyżką polej zalewą spod spodu. Piecz pod przykryciem przez pierwsze 20 minut

Magazyn Aromat #12 WIOSNA 2018

Najnowszy numer magazynu Aromat Wiosna jest już dostępny w sieci (klik) . Aromat- czyli kwartalnik tworzony przez Lubelską Blogosferę Kulinarną i osoby z nią zaprzyjaźnione. To już dwunasty nasz numer Wraz z pierwszymi oznakami wiosny my spieszymy przede wszystkim z kulinarnymi pomysłami: nasiona chia, przepisy na Wielkanoc i Prima Aprilis, kiszonki na cały rok i zielono mi, nietypowe mąki oraz czekoladowe smakołyki. Ponadto domowe kosmetyki!!! Zachęcam do naprawdę przyjemnej lektury.  

Chili sin carne

Chili sin carne , czyli roślinna wersja chili con carne. Smakuje wybornie, niezwykłe połączenie. Ponadto jest mega pożywne i rozgrzewające. Nieco inaczej smakuje, ale równie dobrze, co tradycyjne, mięsne chili con carne. Pod choinkę dostałam wspaniałą książkę "Warzywa górą!" Katarzyna Gubała, za co św. Mikołajowi bardzo dziękuję:) Ta oto kulinarna lektura jest naszą inspiracją do eksperymentowania w kuchni. Nie to, że porzuciliśmy mięso!!! ależ skądże:) Za to cześciej niż do tej pory pichcimy coś wegańskiego lub wegetariańskiego. Naprawdę warto:) Przepis na chili sin carne pochodzi właśnie z tej książki, z małą różnicą, że ja czosnek wrzucam na patelnię na ciepły, lecz nie gorący tłuszcz przed cebulą:) Smacznie Wam go polecam:) Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 100 g czerwonej soczewicy 200 g passaty pomidorowej 1 czerwona cebula 1 papryka 1 lub 2 ząbki czosnku 2 kostki gorzkiej czekolady