Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z 2019

Śledzie z pieczarkami w pomidorach

Smaczny śledź w Dniu Ryb , czemu nie:), a takie święto przypada właśnie  dziś. Śledź, pieczarki, cebula i pomidory. Klasyka przełamana ostrą papryką i octem balsamicznym lub jabłkowym. Mniam:) Na święta zrób przynajmniej podwójną porcję. Smacznie polecam   ś ledzie z pieczarkami w pomidorach . Śledzie z pieczarkami w pomidorach 0,5 kg śledzi 250 g pieczarek 3 cebule 100g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2-1 łyżeczki ostrej papryki pieprz i sól 1 łyżka octu balsamicznego/jabłkowego Przygotowanie: Mocz śledzie z nadmiaru soli w zimnej wodzie lub w mleku przez co najmniej 2 godziny. Obraną cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plasterki. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć 2/3 cebuli, posól ją, a następnie dodaj pieczarki. Dodaj koncentrat. Wrzuć pozostałą cebulę. Przypraw do smaku. Odstaw do ostygnięcia. Śledzie pokrój na ok. 2 cm kawałki. Układaj je warstwami na przemian z sosem. Przykryj, wstaw do lo

Pudding chlebowy z owocami

Świetna propozycja na zagospodarowanie czerstwego pieczywa, drożdżówek, pierników czy makowców. Tych świątecznych i nie tylko. Do przygotowania tego puddingu możesz wykorzystać różne świeże i suszone owoce. Polać miodem, syropem z agawy czy klonowym. Oczywiście możesz dołożyć gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę, a wierzch posypać orzechami. Pudding chlebowy z owocami p olecam na ciepłe, zimowe śniadanie czy deser. Pudding chlebowy z owocami Składniki: 10 kromek czerstwego/suchego chleba, bułek, drożdżówek, chałek itp. 2 szklanki mleka 2 łyżki miodu/syropu z agawy 3 jajka 2 łyżki masła – plus łyżeczka do smarowania formy do pieczenia 2 jabłka i 1 banan Przyprawy: Cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon Przygotowanie:   W garnku podgrzej masło, gdy się rozpuści, wlej mleko. Zestaw z ognia. Dodaj miód i wymieszaj. Ostudź. Dodaj przyprawy oraz – opcjonalnie – suszone owoce. Jajka rozbij, rozkłóć widelcem. Wlej do mleka i wymieszaj

Aromat na zimę

Jeszcze ciepły i pachnący numer Magazynu Aromat #19 Zima 2019 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej jest już dostępny (klik) . Piękna i rodzinna okładka- Dorota wraz ze swymi pociechami, zachęca by zajrzeć do środka. Znajdziesz tu: przepisy na dania z ryb,gdyż w grudniu obchodzimy ich święto. Kulinarne inspiracje na dania z cebuli w roli głównej. Twaróg jako wspomnienie z dzieciństwa. Pomysły na ciasta i zagospodarowanie poświątecznych i nie tylko resztek. Przepisy na grzańce tym razem bezalkoholowe oraz imprezowe przekąski wegańskie. Ponadto kuchnia gwiazdorska i coś o winie.   Zapraszam do lektury:)

Pasta z buraków na kanapki

Przepyszna buraczana pasta wprost do posmarowania kanapki lub do podjadania łyżeczką. Zwłaszcza w Dniu Buraka , a takie święto właśnie dziś obchodzimy Zachęcam wszystkich, szczególnie tych którzy uwielbiają buraczany kolor i smak. W proponowanej paście podkręcony nieco czosnkiem i pieprzem. Wymieszany z ziarnkami dyni i siemienia   lnianego , czyli samo zdrowie. Gdy za pierwszym razem przygotowywałam tą pastę domowi mężczyźni: duży i mały, zaglądali do kuchni z ciekawością  ci robię tym razem? Odpowiedziałam iż pastę z buraków, na co usłyszałam zgodne: Fu. Jednak, gdy ją już podałam na kanapkach większy domownik czyli Mąż objadał się ze smakiem tą pastą z buraków. Brzdąc jak narazie nie gustuje w burakach ani buraczanym kolorze za wyjątkiem barszczu ukraińskiego.....Cóż może niebawem się przekona:) Pasta z buraków na kanapki Składniki: 2 buraki 100 g pestek dyni 30 g siemienia lnianego 1-2 ząbki czosnku sok z cytryny oliwa z o

Gulasz z zielonej soczewicy

Zielona soczewica, czerwone pomidory i pomarańczowa marchew magia barw i smaków połączona w jesiennym gulaszu. Pyszne i pożywne danie jednogarnkowe. Zielonej soczewicy nie trzeba wcześniej moczyć, czego wymaga większość roślin strączkowych. Jest więc daniem szybkim w przygotowaniu. Lubię, gdy po nieco chłodniejszym spacerze czeka na mnie ciepły, pachnący i smaczny gulasz. Wspaniała propozycja  na obiad, kolację lub by spakować do pracy. Tobie również polecam gulasz z zielonej soczewicy . Pycha!!! Prawda.... Gulasz z zielonej soczewicy 250 g zielonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 litr wody lub bulionu listek laurowy pieprz, sól oregano olej rzepakowy Przygotowanie: Obraną cebulę i marchew pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i czosnek, dodając sól i pieprz w trakcie smażenia. Następnie dodaj marche

Kawowa błyskawica czyli kawa w Lubelskim Kociołku

Dzień Kawy przypada właśnie dziś. W dodatku to międzynarodowe święto, które obchodzimy w Lubelskim Kociołku oraz na łamach magazynu Aromat #18 Jesień 2019 . Kawowe szaleństwo a w nim kawowa błyskawica. Ciasto bardzo smaczne, a w przygotowaniu iście ekspresowe. W sam raz na jesienny deser, jak i na właśnie taki kawowy dzień, w którym kubek tego gorącego napoju (w ulubionej wersji) oraz kawałek pysznego ciasta to pozycja obowiązkowa:) Zajrzyj również to pozostałych uczestniczek: Edyty z Pasji Smaku i Angelki z Życie zaczyna się w kuchni . Ponadto w magazynie Aromat #18 Jesień 2019 przeczytasz dokąd udać się po dobrą kawę. Zapraszam do lektury. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej ¾ szklanki cukru trzcinowego 4 łyżki dżemu śliwkowego 3 jajka 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski wsyp:

Aromat na Jesień

Najnowszy numer Magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej Aromat #18 Jesień 2019 dostępny jest już w sieci (klik) . Piękna okładka, na której jedna z „naszych dziewczyn” Marlena z Kuchni Marlenity , kusi by zajrzeć do środka. A w nim pełno smacznych, jesiennych przepisów: dyniowe szaleństwo, dieta przeciw hashimoto, pomysły na tofu czy przetwory. 29 września zaś obchodzimy Dzień Kawy inspirujemy, więc: pysznościami z kawą oraz podpowiadamy gdzie udać się po dobrą kawę w regionie?   Ponadto: Jak być Eko w kuchni, gwiazdorska kuchnia, słodkie historie oraz jesień na Lubelszczyźnie.  Polecam i zachęcam do lektury, oczywiście z kubkiem gorącego i pachnącego napoju 

Tarta serowa z pomidorami

Tarta serowa w połączeniu z pomidorami jest naprawdę doskonała. Pomidory, jajka i ciasto serowe delikatnie doprawione. Pycha!!! W sam raz by wykorzystać pomidory, które obecnie dojrzewają w przyspieszonym tempie oraz jajka gdy mamy ich większą ilość. Koniecznie musisz spróbować tarty serowej z pomidorami ! Tarta serowa z pomidorami: Składniki: Ciasto serowe: 150 g zimnego masła 150 g żółtego sera 2 żółtka 1 szklanka mąki pieprz, gałka muszkatołowa sól Farsz: 5-6 dużych pomidorów 4 jajka + 2 białka curry, sól, pieprz 3-4 łyżki parmezanu Przygotowanie: Masło i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z mąką, przyprawami, żółtkami zagniatając gładkie ciasto. Przekładamy do formy (średnica 26 cm) natartej wcześniej masłem i posypanej mąką, dociskając ciasto palcami. Piecz 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Pomidory pokrój w plastry, tak aby rdzeń był pośrodku . Na upieczonym spod

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Jogurtowe muffiny z czarną porzeczką

Skosztuj, tych jogurtowych muffin z czarną porzeczką Słodka babeczka posypana kruszonką. Ciasto jogurtowe połączone z miodem. a w środku czarna porzeczka. W sam raz na śniadanie, deser czy przekąskę. Taką letnią, smakowitą. Dla małych i dużych łasuchów. Osobiście czarne porzeczki uwielbiam, a jeśli Ty nie przepadasz możesz je zastąpić dowolnymi innymi letnimi owocami. Polecam te przepyszne jogurtowe muffiny z czarną porzeczką  Składniki: Kruszonka 30 g masła 55 g mąki pszennej 1 łyżka brązowego cukru Ciasto: 200g mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 jajko 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (180 g) ½ w/w kubeczka po jogurcie oleju 1-2 łyżki miodu płynnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli starta skórka z 1 cytryny ok. 140 g czarnej porzeczki Przygotowanie : W celu wykonania kruszonki, wrzuć masło pokrojone w kostkę do miseczki. Ucieraj je z mąką palcami tak by powstały okruchy. Następnie d

Podcos

Podcos jest potrawą podawaną na Lubelszczyźnie z pokolenia na pokolenie. Tradycyjnie kapustę do podcosu należy poszatkować i obgotować(krótko i bez przykrycia.) Następnie należy ją przełożyć do garnka i gotować. Dodać pęczak lub kaszę jęczmienną, a jeśli są kości to przyrządzić na wywarze z kości. Gotować do momentu rozgotowania kaszy, doprawić solą, pieprzem i zaprawić zasmażką lub zasmażką z cebulą. Na koniec wsypać posiekany szczypiorek i koperek. U mnie nieco zmieniona wersja, a korzystając z chwilowego oziębienia warto ją przyrządzić i cieszyć się smakiem:) Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g kaszy pęczak 500 -600 ml bulionu koperek szczypiorek sól pieprz Przygotowanie: Poszatkuj kapustę. Następnie wrzuć ją do wrzątku na 3 minuty, odcedź i przelej zimną wodą. Na patelnię wlej 1/4 bulionu, zagotuj go i dodaj kaszę. Gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut, dolewając bulion, tak by kasza cały czas bulgotała w nim. Do ugotowanego pęczak

Strzępięc (pleśniak) z rabarbarem

Strzępiec, tak nazywa się to ciasto w naszym domu. Spotkałam się również z określeniem pleśniak lub kruszon. Taka czy inna nazwa ważne,że to wypiek genialny w smaku, a w połączeniu z rabarbarem smakuje bardzo dobrze. Tradycyjnie przełożony jest gęstym dżemem z czarnej porzeczki albo powidłami. Ta wiosenno-letnia wersja bardzo przypadła mi do gustu:) Polecam:) Upiec wieczorem:) tego strzępca (pleśniaka) z rabarbarem:) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki krupczatki 200 g zimnego masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ew. cukier waniliowy Pianka 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Rabarbar: 800 g rabarbaru 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem. Dodaj posiekane masło albo margarynę, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Zagnieć. Ci

Aromat Lato 2019

Najnowszy numer Magazynu Aromat #17 Lato2019 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej dostępny jest już w sieci (klik) , gdzie nasz kwartalnik ukazuje się już od 4 lat!!!! Wydanie pełne gorących inspiracji: smarowidła na kanapki, miski szczęścia, czy nietypowe lody. Dawka kolejnych pomysłów z tradycyjnej, lubelskiej kuchni: cebularze, bociany, psiochy, zacierka czy podcos (a to tylko niektóre z nich).  Czy grzyby lubią wino? Jak rozsądnie korzystać z kąpieli słonecznych - w tym jak używać naturalnych filtrów? Aby czynnie wziąć udział w kulinarnym lecie na Lubelszczyźnie.  Zajrzyj, by poznać szczegóły  Zachęcam.

Sernik na zimno z truskawkami

Nie ma jak sernik z truskawkami podawany na zimno. Pyszny, smak wzbogacony wanilią i gorzką czekoladą. Na letni deser, Dzień Mamy czy Dziecka wspaniała słodka propozycja!!! Albo tak po prostu do kawy, spożywanej najlepiej na świeżym powietrzu. Tym samym sezon na truskawki (jeden z moich ulubionych) uważam za otwarty:) Składniki: 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego z wiaderka) 150ml śmietany 30% lu 36% 1/4 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 25g startej gorzkiej czekolady wanilia lub cukier waniliowy 100g biszkoptów kubek zaparzonej herbaty 250g truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Przygotowanie: Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej, lecz nie wrzącej wody. Odstaw do ostudzenia. Mleko zagotuj, odstaw z ognia, wymieszaj z żelatyną. Do miski przełóż ser z wiaderka, wlej śmietanę, dodaj cukier puder Wszystko razem wymieszaj. Następnie wlej lekko ciepłe mleko z żelatyną i ponownie

Pasta z jajkiem i awokado

Jajko przełamane delikatnością awokado, lecz podkręcone szczypiorkiem i rzeżuchą Bardzo lekka i smaczna propozycja na wiosenną kanapkę. Pasta z jajkiem i awokado smakuje zarówno większym jak i mniejszym smakoszom. Wspaniała również propozycja na wielkanocne śniadanie, czy kolację. Polecam:) Składniki: 3 jajka 1/2 awokado 1 dymka garść rzeżuchy pół pęczka szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy sól pieprz czarny Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. Pokrój w kostkę. Awokado wydrąż i pokrój również w kostkę o podobnej wielkości co jajka. Cebulę drobno posiekaj. Posól. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Dodaj jogurt, oliwę i wymieszaj. Dodaj posiekany szczypiorek i rzeżuchę. Przypraw do smaku. Pasta z jajkiem i awokado gotowa. Jedz i smakuj:)