Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2017

Muffiny z czekoladą

Nie ma jak biszkoptowe ciastko pokryte polewą czekoladową. W środku też czekoladowe malutkie niespodzianki. Rozpływa się w ustach. Podzielne, każdy ma swoją porcję. Jako słodki prezent na Dzień Mamy czy Dziecka w sam raz. Na pewno nie tylko oko ucieszy J Składniki: na 24 szt 6 jajek 100 g czekolady mlecznej 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli polewa ciemna polewa jasna Przygotowanie: Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier. Dalej ubijaj. Następnie kolejno dodawaj po jednym żółtku. Wsyp: mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Czekoladę posiekaj dosyć drobno. Wrzuć do ciasta  Delikatnie wymieszaj. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełniaj ciastem do 3/4 ich wysokości. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 170 ºC. Następnie odstaw do wystygnięcia. Udekoruj polewami. Muffiny z czekoladą gotowe. Jedz i smakuj.

Shrekowe pulpety

Bardzo smaczne szpinakowe pulpety. Ponadto z dodatkiem mozzarelli, czarnuszki i płatków owsianych. Wyśmienicie smakują zarówno większym jak i mniejszym domownikom. Myślę, że bajkowy, zielony olbrzym też chętnie by się na nie skusił J A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat #8 Wiosna 2017 (klik) Lu belskiej Blogosfery Kulinarnej. Znajdziecie tam przepisy na wiosenne przysmaki i nie tylko J Zachęcam do lektury J    Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 300 g szpinaku ½ szklanki płatków owsianych 1-2 ząbki czosnku 100 g mozzarelli 1 jajko ½-1 szklanki bułki tartej ½ łyżeczki czarnuszki 2 łyżki masła sól, czarny pieprz 2 marchewki 1 łodyga selera naciowy 1 pietruszka ziele angielskie 2-3 listki laurowe Przygotowanie: Szpinak opłucz, osusz i drobno pokrój. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozpuść masło, wrzuć szpinak. Posól i dodaj czosnek. Wymieszaj wszystko razem. Przesmaż przez chwilę, aż szpinak zmniejszy

Sałatka z cieciorką i szpinakiem

    Ciecierzyca, szpinak, suszony pomidor i czerwona cebula. To wszystko wymieszane w sałatce. Po mięsnym, choć nie do przesytu, długim weekendzie:) czas na małą odmianę. Sałatka smaczna, pożywna, można ją również spakować do pudełka jako drugie śniadanie. W oczekiwaniu na świeże ogórki, pomidory i inne wiosenne smakołyki, sałatka będzie miłym urozmaiceniem. Zapewniam J Spróbuj też cieciorki pieczonej (klik) . Składniki: szklanka cieciorki (może być również z puszki) 3-4 garści szpinaku klika suszonych pomidorów 1 czerwona cebula sól, pieprz czarny olej rzepakowy olej z suszonych pomidorów sok z cytryny/ ocet winny Przygotowanie: Cieciorkę namocz w zimnej wodzie na przynajmniej 6-8 godzin. Następnie odcedź. Zalej wodą, gotuj przez 40 -60 minut pod przykryciem. Posól ją 10 minut przed końcem gotowania. Odcedź i postaw do ostudzenia. Cebulę obierz i pokrój w półtalarki. Szpinak opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Suszone pomidory zaś pok