Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2012

Pierś w pomarańczach

Kiedy dni coraz krótsze (niestety) dobrze, jak kuchni jest kolorowo, pachnąco i smacznie J Tak właśnie jest, gdy przyrządzamy kurczaka z pomarańczami.   Na przepis ten natknęłam się na: http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2009/04/piers-z-kurczaka-z-pomaranczami.html . Składniki: 2 piersi kurczaka,  3 pomarańcze  3-4 łyżki śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek   masło Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić i popieprzyć. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok i wlać do pokrojonych piersi i wymieszać. Odłożyć piersi na 1 godzinę do lodówki (zostawiłam na całą noc) Pozostałe dwie pomarańcze obrać, oddzielić miąższ od błonek. Na patelni na małym ogniu roztopić masło, następnie dodać odcedzone piersi i obsmażyć. Miąższ z pomarańczy razem z sokiem dodać na patelnię. Następnie zetrzeć trochę gałki muszkatołowej i roztartego na dłoniach tymianku. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut

Sałatka z buraczków

Gdy zobaczyłam ten przepis w Kulinarnym Atlasie Świata (dodatek do GW), nie wierzyłam, iż ta szwedzka sałatka może być tak pyszna. Uwielbiam takie łatwe, szybkie i tak smaczne połączenia  J Ugotowany buraczek czerwony (może być słoik konserwowych buraczków), ogórek konserwowy i jabłko - ich ilości oczywiście zależą dla ilu osób tą sałatkę przygotowujemy. Składniki: 2 osoby 1 ugotowany większy burak ½ ogórki konserwowe 1 jabłko 150 g śmietany 12% 3-4 łyżeczki chrzanu ze słoika szczypta cukru sól, pieprz Przygotowanie: Buraka, ogórki pokrój kostkę. Jabłko przekrój na ćwiartki, następnie pokrój również w kostkę. Do śmietany dodaj chrzan, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj składniki sosu. Polej nim sałatkę i ponownie wymieszaj.  Smaklig måltid  J

Szwedzkie ziemniaki

  To danie króluje w Szwecji podczas tamtejszej Nocy Świętojańskiej, kiedy to Szwedzi tłumnie wychodzą z domów i urządzają pikniki. Bawią się i smakują przez całą tą wyjątkową noc. Składniki: 10-12 szt ziemniaków (równej wielkości) 5 dag masła 2 łyżki bułki tartej 3-4 łyżki świeżo startego twardego ser żółtego sól gruboziarnista Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 220ºC. Obierz ziemniaki, następnie ponacinaj je nożem w kilkumilimetrowych odstępach. Najłatwiej ułożyć ziemniaki koło deski i kroić nożem tylko do jej wysokości. Ziemniaki ułóż jeden obok w płaskim żaroodpornym naczyniu. Stop masło i posmaruj nim ziemniaki. Zostaw trochę masła na później. Posyp ziemniaki solą. Piecz (bez przykrycia) przez 30 minut. Posyp bułką tarta, skrop resztą masła, piecz jeszcze przez 10 minut. Na koniec posyp startym żółtym serem. Pozostaw je w piekarniku przez 5 minut. Smaklig måltid  J

Ciasto marchewkowe

To może wydawać się zabawne, że do ciasta dodaje się marchew i w dodatku smakuje ono tak znakomicie. Za sprawą cynamonu i goździków przypomina nieco piernik. Ponadto ta cudowna polewa z nutką pomarańczy w doskonały sposób dopełnia smaku. Polecam kawał ciasta i kubek herbaty lub kawy i …………… uśmiech od razu pojawia się na twarzy J     Inspiracją do zrobienia tego pysznego ciasta, był przepis http://kuchcikola.blogspot.com/2012/10/przepyszne-ciasto-marchewkowe.html A wszystkich słodkich bezglutenowców zapraszam  tu klik ta wersja jest również dla tych, co nie mogą jeść jajek ani mleka. Składniki (na blachę 45 x 26cm) : ciasto : 4 jaja 1 szklanka cukru brązowego 1 szklanka cukru białego 1 i ¼ szklanka oleju 2 szklanki mąki 500 g marchwi, obrano utartej 100 g rodzynek  (jeśli lubimy) 75 g orzechów włoskich, posiekanych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1  łyżeczka gałki muszkatołowa, goździki, ziele angielski szczypta soli