Kiedy dni coraz krótsze (niestety) dobrze, jak kuchni jest kolorowo, pachnąco i smacznie J Tak właśnie jest, gdy przyrządzamy kurczaka z pomarańczami. Na przepis ten natknęłam się na: http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2009/04/piers-z-kurczaka-z-pomaranczami.html . Składniki: 2 piersi kurczaka, 3 pomarańcze 3-4 łyżki śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek masło Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić i popieprzyć. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok i wlać do pokrojonych piersi i wymieszać. Odłożyć piersi na 1 godzinę do lodówki (zostawiłam na całą noc) Pozostałe dwie pomarańcze obrać, oddzielić miąższ od błonek. Na patelni na małym ogniu roztopić masło, następnie dodać odcedzone piersi i obsmażyć. Miąższ z pomarańczy razem z sokiem dodać na patelnię. Następnie zetrzeć trochę gałki muszkatołowej i roztartego na dłoniach tymianku. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut
Zapraszam wszystkich smakoszy:)