Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2013

Jajo muchomor

Nadszedł czas na trzeci i ostatni już przepis. Smaczne, kolorowe śniadanko nam wyszło J  Trochę zabawy i dużo śmiechu J Dzieciaki przygotowywały, dorośli pomagali – bardzo smaczna zabawa J . Naprawdę warto i w kuchni się czasem wesoło pobawić J . Składniki: jajka pomidory twarożek wykałaczki koperek/szczypiorek Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Obierz wspólnie z małymi pomocnikami. Teraz odkrój koniec z jednej strony tak by powstała noga muchomora. Umyte pomidory przekrój na pół i wydrąż pestki tak by powstał kapelusz. Za pomocą złamanej na pół wykałaczki należy przymocować kapelusz do nogi muchomora. Oczywiście możecie to wszystko robić wspólnie J . Teraz najlepiej palcami kropkujcie swoje muchomory J . Jeśli chcecie zróbcie ze szczypiorku lub koperku trawkę. Życzę udanej i smacznej zabawy J Uwaga na wykałaczki, kiedy już jecie swe muchomorki J

Paluszki rybne

Dziś przepis nr 2 minionego weekendu z siostrzeńcami. Wspaniała propozycja na smaczny obiad lub kolację. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego smaczny sposób na przemycenie majeranku i maki pełnoziarnistej. Zniknęły w ekspresowym tempie. Tym razem wykorzystałam rybny filet następnym razem spróbuję z kostki przygotować te wspaniałe w smaku paluszki rybne J Składniki: 500g filetu lub kostki z dorsza/mintaja 2 jajka mąka pełnoziarnista tarta bułka majeranek suszony pieprz, sól olej Przygotowanie: Filety rozmroź. Teraz pokrój na paluszki. Posól, popieprz i posól majerankiem. Przygotuj panierkę. Potrzebne będą trzy talerze: płytki, głęboki i płytki. Do pierwszego płytkiego talerza wsyp mąkę, do drugiego głębokiego wbij i roztrzep jajka widelcem, do trzeciego wsyp bułkę tartą. Teraz każdy paluszek obtocz w mące, jajku i bułce. Smaż na rozgrzanym oleju Podawaj, np.: z młodymi ugotowanymi ziemniaczkami i mizerią. Smaczny słoneczny obiad gotowy J

Jajo Mysz

Oto relacja jak to siostrzeńcy spędzili weekend u kulinarnej blogerki.   Dziś przepis nr 1 a będzie ich w sumie 3 J . Zapraszam do wspólnej zabawy J Składniki: ·         jajka ·         ogórek ·         rzodkiewka ·         szczypiorek ·         koperek ·         słonecznik łuskany ·         majonez Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo. Obierz (możesz poprosić o pomoc swych małych pomocników). Następnie przekrój je na pół. Ogórka obierz, pokrój w plasterki. Rzodkiewkę również pokrój w plasterki. Połówki jajek porozkładaj na talerzach. Delikatnie natnij w tym miejscu, co maja być mysie uszka i ogonek. A teraz według własnych pomysłów wykonajcie jajo- myszki. Zabawny sposób na smaczne śniadanie J

Chrupiąca sałatka

z kurczaka, selera i żurawiny Jak pewnego razu spotkałyśmy się, w przemiłej kawiarni, z Jagienką z http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ chwaliła mi się tą chrupiącą sałatką   oraz podała mi przepis jak ją przygotować. Pysznie smakuje w domowych pieleszach, można ją również spakować do pudełka na drugie śniadanie. A oto prezentacja jak mi się to udało J Składniki: ·         Pęczek selera naciowego ·         100 g żurawiny suszonej (kandyzowanej) ·         podwójna pierś z kurczaka ·         pół pęczka szczypiorku Sos wariant I ·         2 łyżki majonezu ·         1 łyżka śmietany/ jogurtu naturalnego ·         1 łyżeczka musztardy ·         pieprz, sól Sos wariant II ·         oliwa/olej ·         pieprz i sól Przygotowanie: Seler pokrój w ok 5 mm kawałeczki .Posól i odstaw na ok 10 minut. Zalej wrzątkiem i odstaw na ok 15 minut. Odcedź i ostudź -dzięki temu zabiegowi seler będzie chrupki i bardzo smaczny J . Kurczaka pokrój

Nominacja do Liebster Blog Award

Bardzo cieszę się i smacznie dziękuję Moim Kulinarnym Rozterkom za docenienie mych starań i nominację JJJ Zasady zabawy brzmią następująco: Nominację otrzymuje się od innej osoby blogującej "za tzw. dobrze wykonaną robotę". Otrzymują ją osoby, które na swoim mają mniej niż 200 obserwatorów. Osoba wyróżniona odpowiada na 11 pytań, nominuje kolejne 11 osób. Należy poinformować nowo nominowane osoby. Warunek: nie wolno nominować osoby, od której otrzymało się wyróżnienie . Oto pytania, które zostały mi przesłane: Co daje Ci prowadzenie bloga kulinarnego? Frajdę Co sprawia Ci największy problem w kuchni? Jej sprzątanie J  Co zjadłaś/eś najdziwniejszego w sowim życiu? Trudno powiedzieć nie jestem sową J  Jaka jest Twoja popisowa potrawa? Mufinki z papryką i fetą 5. Kot czy Pies? Pies jako przyjaciel, kot jako niezbadany stan umysłu 6. Ulubiony drink? banana mama 7.Pomysł na szybki deser? Lody lub koktajl truskawkowy 8. Sposób na

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami

Ach jak wczoraj było cudownie. Spacer po Roztoczu a konkretnie po Czartowym Polu przez malowniczą dolinę rzeki Sopot. Słonko coraz nas przygrzewało, było przyjemnie, ale nie gorąco. Korzystając z tzw uroków natury urządziliśmy sobie piknik: Były kanapki, sałatka makaronowa, pomidorki koktajlowe i małe, co nieco dla ukochanego czworonoga J Sałatka smakowała nam wybornie. Myślę, że to również smaczny pomysł na grilla, do szkoły, na uczelnię czy do pracy:) Składniki: na 2-3 osoby 250 g ulubionego makaronu 5-6 suszonych pomidorów pół paczki łuskanego słonecznika natka pietruszki świeża bazylia pieprz, sól oliwa/olej Przygotowanie: Ugotuj makaron. (Następnie przelej go zimną wodą by kluchy się nie sklejały). Rozgrzej patelnię. Wsyp ziarnka słonecznika, mieszaj od czasu do czasu. Zdejmij jak zaczną się rumienić (trzeba uważać, aby ich nie spalić- najpierw nic się nie dzieje dopiero później zaczynają się rumienić i wtedy nastaje ten moment, kiedy łat

Domowe muesli

Gdy ostatnio spędzałam przyjemnie czas na Lubelskiej Starówce powstały dwa pomysły na mego bloga. Pierwszy z nich to pomysł na szybkie, aczkolwiek pyszne, czyli śniadania dla zabieganych. Oto propozycja do posmakowania J Dzięki Aniu J Składniki: 200 g płatków owsianych 150g otrębów żytnich 100g słonecznika łuskanego 100g pestek dyni bez łupin 2-3 garście orzechów laskowych 2-3 garście żurawiny suszonej ulubiony jogurt /kefir Przygotowanie : Patelnię rozgrzej. Wsypuj kolejno ziarnka słonecznika, dyni oraz orzechy. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy zaczną się rumienić, wyłącz palnik. Teraz wsyp stopniowo otręby i płatki (nie musisz wyspać wszystkiego, jeśli uznasz, że czegoś jest za dużo) Wymieszaj i dodaj żurawinę. Ponownie wymieszaj. Nałóż sobie do miseczki i polej jogurtem. Resztę przełóż do słoika. Podane wyżej ilości składników są na duży słoik, więc starczy Nam na przynajmniej kilka śniadań Rada:  Tak jak kawosze rano przed prysznicem wędrują do kuc