Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z 2017

Koreczki śledziowe

Śledzie uwielbiam, niemalże w każdej postaci. Podstawą smacznych śledzi jest dobrze przyrządzona zalewa. W tym przepisie z dodatkiem oleju rzepakowego, rydzowego i octu balsamicznego. Śledź pokrojony na mniejsze kawałki, na nim śliwka suszoną, połączona wykałaczką, odrobina oleju i migdałowy płatek na wierzch.  Koreczki śledziowe gotowe. Wesołych i smacznych Świąt:) Składniki: 1 kg śledzi typu matias 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego SemCo 1/4 szklanki oleju rydzowego SemCo ¾ litra wody 2-3 listki laurowe pieprz świeżo mielony 100 g suszonej śliwki płatki migdałów Przygotowanie:   Śledzie wymocz (przynajmniej przez 3-4 godziny) w zimnej wodzie. Od czasu do czasu zamieniając wodę. W garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Gotuj przez 3 minuty. Następnie wlej ocet i gotuj przez kolejne 2 m

Szpinakowe babeczki z żurawiną i białą czekoladą

Dziś proponuję i polecam szpinakowe babeczki. Brzmi trochę dziwnie, ale zapewniam smak jest wyśmienity. Szpinak w połączeniu ze słodkim ciastem, dopełnieniem którego jest biała czekolada, Przełamane nieco kwaśną suszoną żurawiną. Ponadto bardzo ładne zestawienie koloru. W zamyśle miały być pokryte białym lukrem, niestety lub na szczęście nie zdążyłam babeczek nim udekorować, tak szybko zniknęły. Szpinakowe babeczki z żurawiną i białą czekoladą polecam nie tylko na świąteczny stół. Składniki: na 20 szt 250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 100 g białej czekolady 100g żurawiny suszonej 2 łyżki proszku do pieczenia Przygotowanie: Rozmrożony szpinak odcedź z nadmiaru wody. Czekoladę pokrój niezbyt drobno. Jajka ubij z cukrem, Wlej olej i dodaj szpinak. Wymieszaj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Wrzuć żurawinę i czekoladę. Blachę wyłó

Chili con carne

Carne z hiszpańskiego oznacza mięso, zaś chili con carne to rodzaj gulaszu składającego się z mięsa, pikantnej chili oraz wody lub bulionu. Dodatkowo najczęściej zawiera cebule, pomidory i fasolę. Wielbiciele chili con carne często opowiadają dziwne historie związane z pochodzeniem tej potrawy. Jedną z nich jest legenda o "Kobiecie w błękicie" opisujaca postać siostry Mary of Zgreda, hiszpańskiej zakonnicy, która nigdy nie opuszczała murów swego kalsztoru. Ponoć miała ona wielokrotnie doznać wizji, w których duch opuszczał jej ciało i wędrował przez Antlantyk krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z tych wypraw jej duch zapisał pierwszy przepis na chili con carne . Ufać legendzie lub nie, chili con carne to potrawa bardzo smaczna, pikanta i rozgrzewająca. W sam raz na początek grudnia:) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 puszki krojonych pomidorów lub 500 ml passaty 2 czerwone papryki 1 szklanka wody lub

Aromat #11 Zima 2017

Najnowszy, niczym mikołajkowy prezent, numer magazynu Aromat #11 Zima 2017 (klik) dostępny jest już w sieci. Jest to internetowy kwartalnik Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej.  Piękna okładka wprost zachęca aby zajrzeć do środka pachnącego korzennymi przysmakami i grzańcami, Sezon na marchewkowe i bananowe chlebki to początek dobroci, jakie dla Was przygotowaliśmy. Prezenty własnoręcznie wykonane , świąteczne przepisy czy karnawałowe przekąski. Coś na przeziębienie też mamy. A gdy już znajdziecie chwilę, by nieco poleniuchować pod kocem to poczytajcie: o staropolskich świętach, winie czy gwiazdorskiej kuchni. Polecam i zachęcam do lektury!!!

Kubeczkowe babeczki z owocami

By przygotować te smaczne babeczki potrzebujesz kubeczka, takiego po małym jogurcie naturalnym  najlepiej też, aby był suchy. Taki właśnie kubeczek będzie miarką do odmierzania składników. Babeczki kubeczkowe z owocami to przepyszny deser, który przygotowuję z naszym dwuletnim Brzdącem. Pieczemy je na tyle często, że przepis, jak sądzę, ma w głowie  Trochę więcej cierpliwości, wtedy potrzeba, zabawy przy tym co nie miara  A to przecież najważniejsze! Do ciasta wrzucamy jabłka, gruszki lub śliwki. Gdy kubeczkowe babeczki są gotowe, to całą naszą trójką zjadamy w ekspresowym tempie  Polecam. Ciasto: na ok 20 babeczek 1  kubeczek jogurtu naturalnego (ok 200g) 1,5 kubeczki cukru białego 3  jajka 1 kubeczek oleju 3 kubeczki mąki 1  łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 3 jabłka, gruszki lub inne owoce Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Wlej jogurt i olej. Wymieszaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cyn

Piernik staropolski- pora już nastawić!

Śpieszę się pochwalić, że piernik staropolski już nastawiłam. Od wczoraj leżakuje u mnie w garażu J Piernik staropolski, by nabrał wyjątkowego smaku, powinien leżakować 4-6 tygodni przed pieczeniem. Do tego należy go upiec tydzień przed świętami także naprawdę już czas!!! Przepis część pierwszą znajdziesz poniżej, zaś na cały piernik staropolski znajdziesz tutaj klik oraz na piernik w polewie miodowej tutaj klik .. Zachęcam do skorzystania i przygotowania piernika staropolskiego. To moje ulubione ciasto Świąt Bożego Narodzenia. Składniki:   500 ml miodu 1 szklanka cukru 1 kostka masła/margaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki mleka szczypta soli 4 łyżki przyprawy do piernika Przygotowanie:  Na 6 -4 tygodnie przed Świętami : Tłuszcz rozpuść, dodaj miód i cukier, wszystko wymieszaj, aż się rozpuści, (ale nie gotuj). Ostudź. Do wystudzonej masy dodaj mąkę pszenną, sodę oczyszczona rozpuszczona w mleku, jajka, sól i przypraw

Rybne kotleciki

Rybne kotleciki goszczą na naszym stole coraz częściej. Przede wszystkim dzięki temu, że są pyszne a ponadto zdrowe:). Smakują dorosłym domownikom, Brzdącowi również:) Specjalistą w ich przyrządzaniu jest mój M i opanował to do perfekcji, zwłaszcza ich smażenie. Na blogu jest również przepis na rybne kotlety z brokułem . Oba przepisy bardzo smacznie i ciepło polecam:) Składniki: 500 g filetu ulubionej ryby 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/3 szklanki mleka 1/2 cebuli 1 łyżka oleju sól, pieprz mielona papryka, gałka muszkatołowa bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie: Rybne filety drobno posiekaj. Czerstwą bułkę namocz w mleku, następnie ją odciśnij. Cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż rybę, cebulę oraz bułkę. Wbij jajko. Przypraw do smaku. Wyrób masę. Formułuj kotleciki, które następnie obtocz w tartej bułce. Smaż na silnie rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Dosmaż przez 10 minut

Drożdżówki ze śliwkami i białym serem

Puszyste, rozpływające się w ustach drożdżowe bułki. W dodatku ze śliwką w środku w połączeniu z kremowym serem to idealne drugie śniadanie! Drożdżówki te nie wymagają wiele pracy – najwięcej czasu zajmuje im wyrastanie, dlatego też można przygotować je wieczorem poprzedniego dnia, by rano wstawić do piekarnika.  Z proponowanego upieczesz sześć dużych drożdżówek, które można zabrać ze sobą do pracy, lub podarować dzieciom do szkoły, by w  trakcie dnia cieszyć się świeżutką, pachnącą przekąską! A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Jesień 2017 (klik) . Zachęcam do lektury J Składniki: 270-300 g mąki pszennej 100 g drożdży 100 ml mleka 30 g cukru 30 g masła 1 jajko   Nadzienie: 250 g sera białego półtłustego 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 10 śliwek   Lukier: 25ml soku z cytryny 100g cukru pudru Przygotowanie: Mleko (50 ml) podgrzewamy. W kubku rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Zalej je ciepłym lecz nie gorącym mlekiem. O

Sałatka z węgierką

Bardzo smaczne jest ta sałatka z węgierką , choć można użyć innego rodzaju śliwki również J Węgierka pokrojona w cieniutkie plasterki, podana w sałatce. W sam raz na jesienne drugie śniadanie czy kolację. Do spakowania na wynos także się nadaje. Jesień to przepiękna różnorodność i smaków. Śliwkowych również!!! A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Jesień 2017 (klik) . Zachęcam do lektury J Składniki: (na 1 porcję) 1-2 śliwki węgierki gruby plaster sera koziego lub fety 2 garści ulubionych sałat 1 mała czerwona cebula prażony słonecznik ocet winny olej rzepakowy olej dyniowy sól, pieprz Przygotowanie: Śliwki podziel na pól, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Ser pokrój w kostkę. Cebulę zaś w półplasterki. Do salaterki lub pudełka wrzuć wszystkie składniki. Dopraw do smaku. Sałatka z węgierką gotowa J Jedz i smakuj.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i morelami

Kawałek śliwkowego ciasta w pierwszy dzień jesieni. Przy takiej zimnej, deszczowej do kubka gorącego mleka, herbaty czy kawy będzie w sam raz. Przepyszne i aromatyczne ciasto jogurtowe ze śliwkami i morelami. Ponadto jest ekspresowe w przygotowaniu. W śliwkowym sezonie nie może go zabraknąć. Słodko i smacznie polecam J A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Jesień 2017 (klik) . Zachęcam do lektury J Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki płatków owsianych ½ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki cynamonu 10 śliwek 3 morele Przygotowanie: Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia. Jajka ubij wraz z cukrem. Do masy jajecznej dodaj jogurt i olej. Wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, płatki owsiane, a na końcu cynamon. Wymieszaj. Ciasto wylej do wyścielonej pergaminem tortownicy średnicy 24 cm. Na wierzchu w niewielkich odstępach ułóż po

Aromat Jesień

Najnowszy jesienny numer magazynu Aromat- Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej dostępny jest już w sieci (klik) . Miło jest mi się pochwalić,że to nasz 10 numer!!! W środku mnóstwo przepisów na jesienne smakołyki: dynia, śliwki, gruszki czy ziemniaki te kolorowe również. Rozgrzewające zupy, ciasta warzywne czy orzechowe pyszności. Wino, oliwki i Kopciuszek oraz kulinarna jesień na Lubelszczyźnie. Zajrzyj i przekonaj się co jeszcze tam dla Ciebie mamy?:) Zachęcam do lektury.

Wytrawne babeczki z cuknii

Cukinia w formie wytrawnych babeczek smakuje wybornie. Zioła i przyprawy dodaj do smaku, takiego, jaki lubisz najbardziej. Wytrwane babeczki z cukinii świetne do spakowania jako drugie śniadanie jedzone w szkole czy pracy, na imprezach domowych czy tych na świeżym powietrzu. Ponadto to wspaniały sposób by przemycić żółt y ser zwłaszcza, gdy naszym mniejszym domownikom, ten w plasterkach smakuje znacznie gorzej J Składniki (12 babeczek): 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (średniej wielkości cukinia) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego 50 g żółtego sera starty 1-2 łyżki płatków owsianych ząbek czosnku 1 łyżeczki proszku do pieczenia suszony tymianek, oregano słodka i ostra papryka sól pieprz czarny Przygotowanie: Startą cukinię odsącz z soku. Następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami przy pomocy łyżki. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papilotkami. Piecz w 180ºC przez ok. 35 minut.  Po upieczeniu

Sernik potrójnie czekoladowy

Nie ma jak sernik w trzech kolorach: czekoladowy biszkopt a na nim dwie sernikowe warstwy w różnych barwach.. Kompozycja smaków również wspaniała, struktura niczym ptasie mleczko. Po prostu pycha. W dodatku nie wymaga pieczenia. Sernik potrójnie czekoladowy świetny jako niedzielny deser lub jako ciasto urodzinowe szczególnie, gdy nasz Brzdąc jest sernikowym smakoszem. W prawdzie urodziny były miesiąc temu to dopiero dziś publikuje przepis. Ach te wakacyjne l enistwo J Składniki: Czekoladowy biszkopt (forma ok. 24 cm): 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka kakao Na  masę w białym kolorze: 100 g śmietanki 30 lub 36 proc. 250 g twarogu sernikowego (w temp. pokojowej) 1 1/2 łyżki (płaskiej) żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody 100 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru Na serową masę w brązowym kolorze: 100 g śmietanki 30 lub 36 proc. 250 g twarogu sernikowego (w temp. pokojowej) 1 1/2 łyżki (płaskiej) żelatyny + 1/4 szkl

Masełko- smarowidełko

To masełko –smarowidełko jest niezwykle smaczne. Masło w połączeniu z serem feta, czosnkiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Wszystko to zmiksowane. Można dolać ciut oleju rzepakowego, gdy masa jest za gęsta by się połączyć. Na grillowany chlebek lub domową grzaneczkę. Na kolację czy jako dodatek do zup typu krem. Smacznie polecam. Składniki: 100 g masła (w pokojowej temperaturze) 100 g sera feta 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki sok z cytryny oleju rzepakowego Przygotowanie: Masło, fetę, czosnek i natkę pietruszki wrzuć do blendera. Wlej odrobinę oleju. Zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny do smaku. Masełko – smarowidełko gotowe. Jedz i smakuj J