Śledzie uwielbiam, niemalże w każdej postaci. Podstawą smacznych śledzi jest dobrze przyrządzona zalewa. W tym przepisie z dodatkiem oleju rzepakowego, rydzowego i octu balsamicznego. Śledź pokrojony na mniejsze kawałki, na nim śliwka suszoną, połączona wykałaczką, odrobina oleju i migdałowy płatek na wierzch. Koreczki śledziowe gotowe. Wesołych i smacznych Świąt:) Składniki: 1 kg śledzi typu matias 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego SemCo 1/4 szklanki oleju rydzowego SemCo ¾ litra wody 2-3 listki laurowe pieprz świeżo mielony 100 g suszonej śliwki płatki migdałów Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez 3-4 godziny) w zimnej wodzie. Od czasu do czasu zamieniając wodę. W garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Gotuj przez 3 minuty. Następnie wlej ocet i gotuj przez kolejne 2 m
Zapraszam wszystkich smakoszy:)