Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2017

Koreczki śledziowe

Śledzie uwielbiam, niemalże w każdej postaci. Podstawą smacznych śledzi jest dobrze przyrządzona zalewa. W tym przepisie z dodatkiem oleju rzepakowego, rydzowego i octu balsamicznego. Śledź pokrojony na mniejsze kawałki, na nim śliwka suszoną, połączona wykałaczką, odrobina oleju i migdałowy płatek na wierzch.  Koreczki śledziowe gotowe. Wesołych i smacznych Świąt:) Składniki: 1 kg śledzi typu matias 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego SemCo 1/4 szklanki oleju rydzowego SemCo ¾ litra wody 2-3 listki laurowe pieprz świeżo mielony 100 g suszonej śliwki płatki migdałów Przygotowanie:   Śledzie wymocz (przynajmniej przez 3-4 godziny) w zimnej wodzie. Od czasu do czasu zamieniając wodę. W garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Gotuj przez 3 minuty. Następnie wlej ocet i gotuj przez kolejne 2 m

Szpinakowe babeczki z żurawiną i białą czekoladą

Dziś proponuję i polecam szpinakowe babeczki. Brzmi trochę dziwnie, ale zapewniam smak jest wyśmienity. Szpinak w połączeniu ze słodkim ciastem, dopełnieniem którego jest biała czekolada, Przełamane nieco kwaśną suszoną żurawiną. Ponadto bardzo ładne zestawienie koloru. W zamyśle miały być pokryte białym lukrem, niestety lub na szczęście nie zdążyłam babeczek nim udekorować, tak szybko zniknęły. Szpinakowe babeczki z żurawiną i białą czekoladą polecam nie tylko na świąteczny stół. Składniki: na 20 szt 250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 100 g białej czekolady 100g żurawiny suszonej 2 łyżki proszku do pieczenia Przygotowanie: Rozmrożony szpinak odcedź z nadmiaru wody. Czekoladę pokrój niezbyt drobno. Jajka ubij z cukrem, Wlej olej i dodaj szpinak. Wymieszaj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Wrzuć żurawinę i czekoladę. Blachę wyłó

Chili con carne

Carne z hiszpańskiego oznacza mięso, zaś chili con carne to rodzaj gulaszu składającego się z mięsa, pikantnej chili oraz wody lub bulionu. Dodatkowo najczęściej zawiera cebule, pomidory i fasolę. Wielbiciele chili con carne często opowiadają dziwne historie związane z pochodzeniem tej potrawy. Jedną z nich jest legenda o "Kobiecie w błękicie" opisujaca postać siostry Mary of Zgreda, hiszpańskiej zakonnicy, która nigdy nie opuszczała murów swego kalsztoru. Ponoć miała ona wielokrotnie doznać wizji, w których duch opuszczał jej ciało i wędrował przez Antlantyk krzewić chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z tych wypraw jej duch zapisał pierwszy przepis na chili con carne . Ufać legendzie lub nie, chili con carne to potrawa bardzo smaczna, pikanta i rozgrzewająca. W sam raz na początek grudnia:) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 puszki krojonych pomidorów lub 500 ml passaty 2 czerwone papryki 1 szklanka wody lub

Aromat #11 Zima 2017

Najnowszy, niczym mikołajkowy prezent, numer magazynu Aromat #11 Zima 2017 (klik) dostępny jest już w sieci. Jest to internetowy kwartalnik Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej.  Piękna okładka wprost zachęca aby zajrzeć do środka pachnącego korzennymi przysmakami i grzańcami, Sezon na marchewkowe i bananowe chlebki to początek dobroci, jakie dla Was przygotowaliśmy. Prezenty własnoręcznie wykonane , świąteczne przepisy czy karnawałowe przekąski. Coś na przeziębienie też mamy. A gdy już znajdziecie chwilę, by nieco poleniuchować pod kocem to poczytajcie: o staropolskich świętach, winie czy gwiazdorskiej kuchni. Polecam i zachęcam do lektury!!!