Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2016

Gulaszowa z węgierska papryką

Gulaszowa z węgierska papryką - na powitanie jesieni taka pożywna zupa będzie w sam raz J  Warzywa, mięso doprawione węgierską papryką. Pikantną, ale nie tak ostrą jak chili. Zupa gulaszowi to doskonałe danie jednogarnkowe i wspaniała propozycja na smaczny obiad czy kolację. Osobiście takie gęste zupy uwielbiam, Węgry również. Choć tym razem papryki otrzymałam w prezencie. Jesiennie i smacznie polecam J Składniki: 500g mięsa wieprzowego/wołowego 3-4 papryki 8 pomidorów 1 cebula 1 cukinia 3 ziemniaki 1-2 ząbki czosnku 1 węgierska papryka sól, pieprz wędzona papryka olej/ masło klarowane Przygotowanie: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz, następnie wrzuć cebulę. Posól i wymieszaj. Dodaj pokrojone mięso. Wymieszaj. Przypraw pieprzem i wędzoną papryką. Podlej wodą, tak by wszystko było przykryte. Duś przez 20 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do gulaszu i wymieszaj. Pomidory i cuk

Aromat Magazyn Jesień#6

Jesień - najnowszy numer Magazynu Aromat od poniedziałku dostępny pod adresem (klik) lub poniżej przesuwając kursor. To już 6 numer internetowego kwartalnika Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej ! A w magazynie - przepisy na jesienne przysmaki: ziemniaki, warzywa faszerowane, tarty słodkie i wytrawne, czy sycące kasze. Lato do słoików również spakowane J Coś słodkiego oprócz tart, oczywiście. Nowa osoba współpracująca i jej pomysły. Recenzja lokalu, gwiazdorska kuchnia oraz wiele ciekawych artykułów. Zachęcam do lektury J .

Deser gruszkowo- malinowy- Lubelski Kociołek

Lubelski Kociołek wrze ponownie J  W tej edycji gruszki jako temat przewodni J U mnie połączenie ich słodyczy z malinami i odrobiną jarmużu. Szybki smaczny, kolorowy deser i jeszcze szybsze zdjęcia J Mój Mały Malinożerca sprawił, że wykonywane były w ekspresowym tempie (zdjęcie poniżej). Nie mogłam się oprzeć by nie pokazać J Wraz ze mną w kulinarnej zabawie uczestniczą: Edyta z bloga Pasja Smaku Julianna z bloga Obiad gotowy Agnieszka z bloga Wilczkowy Świat Agnieszka z bloga Cynamonowe szczęście Ania z bloga Przypraw mnie Zajrzycie również i do nich, na pewno mają coś smacznego J Składniki: 1 gruszka 2 garści malin 2-3 listki jarmuż Przygotowanie: Gruszkę obierz, przekrój na ćwiartki. Usuń gniazdo nasienne. Zmiksuj. Przełóż do miseczki. Maliny również zmiksuj. Listki jarmużu drobno posiekaj. Teraz układaj warstwami: maliny, jarmuż, gruszki. Ładnie udekoruj J Deser gruszkowo- malinowy gotowy J Jedz i smakuj.

Ekspresowe ciasto z jabłkami

Ekspresowe ciasto z jabłkami – świetna propozycja na bardzo smaczny deser. Szybkie w przygotowaniu, wyborne w smaku. Znika w ekspresowym tempie J  Nadaje się dla całej rodziny także dla najmłodszych smakoszy. Nasz roczny Szkrab bardzo je lubi. Babciną szarlotkę również pałaszuje ze smakiem J Składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka ¾ szklanki cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 większe jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel soku z cytryny szczypta soli Przygotowanie: Jajka wraz z cukrem ubij mikserem. Wlej olej i wymieszaj. Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj, cały czas miksując. Wciśnij parę kropli soku z cytryny. Jabłka obierz, pokrój w ósemki i wrzuć do ciasta. Wymieszaj. Tortownicę (o średnicy 24 cm)  wyściel papierem do pieczenia. Następnie wlej ciasto. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 50 minut. Ekspresowe ciasto z jabłkami gotowe. Podawaj posy