Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2015

Wytrawne przepisy z WARSZTATÓW KULINARNYCH BAKALLAND FOOD BLOGGER FEST 2015

Poproszono mnie, bym uchyliła rąbka smacznej tajemnicy, czyli jakie przepisy zostały wykorzystane na Warsztatach Kulinarnych Bakalland podczas Food Blogger Fest 2015. Warsztaty prowadzili Andrzej Polan wraz z Katarzyną Bujakiewicz ambasadorką marki Bakalland .  Dziś część pierwsza- przepisy wytrawne. Wkrótce słodka część J Za zdjęcia bardzo dziękuję 38PR J Przepisy wytrawne: na śniadanie lub przekąskę oraz dwa dania na obiad lub pożywną kolację. Po małych przeróbkach związanych z mą dietą, chętnie wykorzystam te dwa przepisy na dania główne. Grzanki póki, co pozostaną w strefie smakowych marzeń. Napiszcie, który z przepisów Wam się podoba najbardziej i chętnie przyrządzilibyście go sami ? Grzanki z serem, boczkiem i musztardą żurawinową Składniki:  200g żurawina z granatem Bakalland 2 łyżki Musztarda dijon 300g boczku wędzony nieparzony w plastrach    500 g ser koryciński 6szt Jabłko polskie      Bochenek dobrego polskiego chleba Olej do smażenia

Zakochany Truskawkowy Pudding Jaglany

Zakochany truskawkowy pudding jaglany. Zakochany, bo już całkiem niedługo ten zakochany dzień. Truskawkowy, bo pełen truskawek, pudding- to tu miałam największy problem- nazwać gęsty koktajl to jakoś za długo, budyń- to nie do końca dobrze brzmi . Tak czy siak dziś propozycja, na truskawkowy deser, z kaszą jaglaną, mango i orzechami włoskimi. Propozycja w sam raz na: zdrowy, smaczny i kolorowy deser dla zakochanych J Prawda J Składniki: na 2 porcje truskawki mrożone (pudełko po litrowych lodach) 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 1 mango prażone orzechy włoskie Przygotowanie: Rozmrożone truskawki (najlepiej dzień wcześniej wstaw je do lodówki, aby powoli rozmarzły) i kaszę jaglaną zmiksuj w blenderze dzbankowym. Przelej do szklaneczek Mango umyj i pokrój w kostkę. Połowę pokrojonego mango wrzuć do szklanek, delikatnie zamieszaj. Druga połową pokrojonego mango udekoruj wierzch. Posyp uprażonymi orzechami lub startą czekoladą.  Jedz i smakuj J

Ciasteczka z amarantusem

Ciasteczka z amarantusem- genialny pomysł na Dzień Babci. Może tym razem sami byśmy przygotowali coś dla Naszych Kochanych Babć J .  Ciasteczka amarantusowe smakiem przypominają kruche ciasteczka.  Do ich zrobienia wykorzystałam: mąkę ryżową, wiórki kokosowe, miód i amarantus. Efekt wyszedł niesamowicie smaczny wręcz wspaniały. Polecam wszystkim słodkim smakoszom J Te ciasteczka z amarantusem smakują wybornie, zwłaszcza do popołudniowej odświętnej herbaty J Składniki: na 30 szt 140 g mąki ryżowej 40 g mąki ziemniaczanej 40 g wiórków kokosowych 125 g bezmlecznej margaryny 2 łyżki miodu 20 g amarantusa ekspandowanego szczypta soli Przygotowanie: Wymieszaj mąkę ryżową, ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Miód rozpuść w rondelku dodając 1-2 łyżki wody ( w zależności od gęstości miodu). Zimną margarynę dodaj do wymieszanych mąki i siekaj ją przy pomocy noża. W ten sposób połącz margarynę z suchymi składnikami. Dodaj ciepły, rozpuszczony miód. Wyrób ciasto. Na

Marchewkowy krem z pomarańczą

Marchewkowy zupa - krem z sokiem z pomarańczy- świetnie smakuje. Samym pięknym, żywym kolorem zachęca do skosztowania i rozsmakowania. Marchewki, ziemniaki i cebula, doprawione sokiem z pomarańczy i rozmarynem. A wierzch udekorowany podsmażonym boczkiem z porem.  Przed podaniem można również dodać podprażone ziarnka słonecznika. Dobrze smakują proste połączenia, nieco odmiennie przyprawione. Ciepła, domowa zupa. Do tego smaczna i kolorowa. Czy trzeba czegoś wiecej?….. J Składniki: na 3 -4 porcje ½ kg marchewek 1 cebula 2 ziemniaki 3 łyżki masła klarowanego litr bulionu warzywnego/ drobiowego sok z ½ pomarańczy 50 g boczku wędzonego por sól, pieprz rozmaryn suszony słonecznik Przygotowanie: Cebulę obierz i posiekaj. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Marchewki obierz, pokrój w talarki. 2 łyżki masła stop w rondlu. Następnie wrzuć cebulę i ją zeszklij. Dodaj ziemniaki i marchewki. Przypraw solą, pieprzem i rozmarynem. Chwilę podsmaż. Wlej bulion, t

Cytrusowa przystawka- X Lubelski Kociołek

Dziś po raz kolejny wrze  Lubelski Kociołek:  temat przewodni  cytrusy J . Cytrusów mamy obecnie pod dostatkiem: pełne smaków, aromatów. Żółte, zielone i pomarańczowe. Ach jak smacznie i kolorowo zrobiło się w naszych kuchniach. Razem ze mną cytrusy przyrządzają:   Wiosenka ,   Kabamaiga , Edyta ,  Gosia , Ela ,   Dorota   i Patryk    zajrzyjcie i tam, by sprawdzić jak oni smacznie wykorzystali cytrusy J A u mnie pomarańcze w połączeniu z burakami- taka kolorowa, cytrusowa przystawka. Można ją podawać samą, z roszponką lub ze szpinakiem. Bardzo smaczna, świetnie nadaje się na  karnawałowe  imprezy J . Smacznie Wam polecam tą cytrusową przystawkę oraz Lubelski Kociołek J Składniki: 2 pomarańcze 2 buraki czerwone pestki słonecznika ocet balsamiczny sól pieprz czarny roszponka/szpinak Przygotowanie: Buraki umyj, osusz. Każdego ułóż na folii aluminiowej. Przypraw solą i pieprzem. Zawiń dokładnie folią. Piecz w temperaturze 200 ºC przez 60 minut. Ost

Zimowa sałatka do pracy

Zimą (choć w tym roku to jakoś trudno o niej mówić) lubię czasem zjeść sałatkę, w pracy również. Ta składa się z selera naciowego, jabłka, ziemniaków, orzechów włoskich i zielonego koperku. Wszystkie te składniki są bardzo smaczne mimo chłodu za oknem, a razem wymieszane smakują jeszcze lepiej. Szybka w przygotowania, syta- wspaniała propozycja na posiłek w ciągu dnia. Wam też smacznie polecam tą zimową sałatkę nie tylko do pracy J Składniki: na 1 porcję 3 ugotowane ziemniaki 2 łodygi selera naciowego pół jabłka garść orzechów włoskich koperek (może być mrożony) sól pieprz oliwa olej lniany sok z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki pokrój w kostkę, Selera naciowego pokrój w plasterki. Posiekaj orzechy a na koniec pokrój jabłko w kosteczkę( nie musisz obierać). Wymieszaj składniki ze sobą przypraw do smaku. Posyp koperkiem. Możesz wszystko delikatnie przemieszać. Jedz i smakuj J

V Food Blogger Fest- relacja

W sobotę (10.01.2015) o 7.30 wraz z Martą , Edytą i Anią wyruszyłyśmy z Lublina do Warszawy na V Food Blogger Fest. Bardzo wesołym autkiem, jak go nazwałyśmy, dotarłyśmy do celu jakieś 30 minut przed czasem.  Po rejestracji, rozebraniu się, wypiciu porannej kawy udałyśmy się do sali plenarnej, gdzie oficjalnie blogerzy i pasjonaci smaku zostali przywitani i tym samym konferencja została uznana za otwartą.  Konferencja podzielona została podzielona na 7 sesji tematycznych, z których mi najbardziej podobały się: Zdjęcia potraw- zrób to dobrze- prowadzony przez Kasię Karus- Wysoką z Cook it Lean. Wiele praktycznych porad jak zrobić fajne zdjęcia kulinarne, które na pewno wykorzystam, by zdjęcia przeze mnie wykonywane były jeszcze lepsze. Jeśli zdjęcie kulinarne jest dobre to odbiorca, patrząc na nie, poczuje głód J Jak Polka znalazła się w Nomie- Maria Przybyszewska opowiadała o jej stażu w Nomie- najlepszej restauracji na świecie 2014 według brytyjskiego czasopis

Szyneczkowe zawijańce

Szyneczkowe zawijańce- pyszna przekąska: suszona śliwka i orzech włoski owinięty plastrem wędzonej szyneczki. Nie chwaląc się była to najsmaczniejsza przekąska minionego Sylwestra. Można podawać ją na ciepło lub zimno. Szybka w przygotowaniu, łatwa do przewiezienia, jeśli udajemy się na imprezę typu „koszyczkową”. Wspaniała propozycja na zaczynający się karnawał. Wam też te szyneczkowe zawijańce smacznie polecam J Składniki: na 20 szt. 10 plastrów wędzonej szynki (u mnie Szwarcwaldzka) 150 g suszonych śliwek orzechy włoskie wykałaczki Przygotowanie: Każdy plaster szynki przekrój na pół. Na środku połóż śliwkę i połówkę lub ćwiartkę orzecha włoskiego. Owiń je szynką, przekłuj wykałaczką w celu wzmocnienia. Szyneczkowe zawijańce układaj na blasze wyścieloną folia aluminiową. Piecz w temperaturze 180 ºC  przez 5 minut. Jedz i smakuj J

Piernik staropolski

Piernik staropolski - zbierałam się i zbierałam do napisania tego wpisu. Myślę, że ten niesamowity piernik staropolski całkiem zasługuje na to by być pierwszym tegorocznym wpisem. Witam Was wszystkich, mam nadzieję, że już wypoczętych po sylwestrowych szaleństwach J Nowy Rok smacznie czas zacząć. Moja przygoda z pieczeniem piernika staropolskiego-długo dojrzewającego zaczęła się rok temu (teraz to już dwa). Wtedy to ciasto nastawiłam 6 tygodni (można i 4), ale mojej uwadze umknął fakt, że trzeba go upiec tydzień wcześniej. W rezultacie na Boże Narodzenie piernik był dość twardawy. Dało się go wprawdzie zjeść, jednak najlepiej smakowały na Sylwestra szczątkowo pozostające kawałki J . Pamiętając ubiegłoroczne doświadczenia teraz upiekłam piernik tydzień wcześniej, lecz zapomniałam, iż od razu należy ostudzone piernikowe blaty przełożyć powidłami, przykryć papierem do pieczenia lub lnianą ściereczką, a następnie równomiernie obciążyć.  Moja piernikowa przygoda dalej trwa J . Mam