Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2012

Krem ziemniaczany z ......

Krem ziemniaczany z zielonym ogórkiem i z koperkiem (4 porcje) Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub  1 kostka rosołowa/1litr wody 6 ziemniaków 2 mniejsze cebule 200g śmietany 12% 1 ogórek typu wąż koperek świeży pieprz, sól Przygotowanie:  Bulion zagotować. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę. Bulion z cebulą z ziemniakami gotować przez 20min. pod przykryciem na niewielkim ogniu. Ostudzić i zmiksować blenderem. Dodać śmietanę i wymieszać. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę ogórka. Przyprawić zupę do smaku. Podgrzać.  Przed podaniem posypać koperkiem. Bon appetit !!!

Baba ze skórką pomarańczową

Baba ze skórką pomarańczową Ciacho: 4 jaja, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka stopionej margaryny kilka kropel soku z cytryny Skórka pomarańczowa: Skórki z pomarańczy  (jednej lub kilku, kto jak lubi) ½-1 szklanka wody trochę białego cukru Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru kilka kropel cytryny Ciacho: Jaja z cukrem ubić mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuścić margarynę. Do jajek z cukrem dodać obie przesiane z proszkiem do pieczenia i wlać ciepły tłuszcz. Dodać skórkę pomarańczową gotową lub wykonaną własnoręcznie w domu –to jest wbrew pozorom bardzo łatwe (przepis na domową skórkę pomarańczową poniżej). Skórkę najczęściej dodaję ciepłą, obtoczoną w mące pszennej lub ziemniaczanej. Ciasto wlać do formy babkowej natłuszczonej i posypanej mąką lub bułka tartą. Piec przez ok. 45 min. w średnio nagrzanym piekarniku. S