Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2017

Koktajl dobroci

To dzięki swym składnikom: szpinakowi, pomarańczy, bananowi oraz kaszy jaglanej. Koktajl pełen witamin i innych cennych elementów. Smakuje wyśmienicie, choć bez cukru J Teraz na początku wiosny w sam raz. Warto zarówno siebie wzmocnić jak i pozostałych członków rodziny. Płeć męska, ta większa i mniejsza, też chętnie go pije. Taki pyszny jest ten koktajl dobroci . Przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat #8 Wiosna 2017 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. A wśród wielu wiosennych przepisów znajdziesz też te wielkanocne. Już czas pomału się przygotowywać J Składniki: 1 banan 1 pomarańcz 2 garści szpinaku 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 1 mały jogurt naturalny Przygotowanie: Banana i pomarańcz obierz, podziel na mniejsze części. Szpinak opłucz i osusz. Wszystkie składniki wrzuć do rozdrabniacza. Następnie zalej jogurtem. Zmiksuj. Koktajl dobroci gotowy. Jedz i smakuj J

Krokiety ze szpinakiem

Ziemniaczane krokiety ze szpinakiem, mięsem indyczym i orzechami laskowymi. Odrobina soku i startej skórki z cytryny nadaje im wyjątkowego charakteru. Bardzo smaczna propozycja bezglutenowego dania na wiosenny obiad, kolację czy spakowania do pudełka jako drugie śniadanie. A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat #8 Wiosna 2017 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej . Zachęcam do lektury J Składniki: 8 ugotowanych ziemniaków 100 -150 g ugotowanego mięsa indyczego 2 jajka 3-4 garści liści szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarownego mąka gryczana ½ szklanki mielonych orzechów laskowych sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny starta skórka z ¼ cytryny olej rzepakowy Przygotowanie: Szpinak opłucz, osusz i drobno pokrój. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć szpinak. Dodaj posiekany ząbek czosnku. Posól i wymieszaj. Przesmaż przez chwilę, aż szpinak zmniejszy swą objętość. Ziemniaki rozgn

Marchewkowa pasta ze słonecznikiem – Lubelski Kociołek

Marchewkowa pasta ze słonecznikiem, pomarańczą, czosnkiem i imbirem. Jeszcze odrobina miodu, oliwy i soku z cytryny. Pyszna, w kolorze soczystej pomarańczy, marchewkowa pasta gotowa. Na kanapki w słoneczny lub deszczowy dzień w sam raz. By powitać wiosnę również znakomita. A przepis ten bierze udział w kulinarnej zabawie – Lubelski Kociołek to kolejna edycja, w której pichcimy marchewkę. Wraz ze mną gotują: Edyta z bloga Pasja Smaku Julianna z bloga Obiad gotowy Agnieszka z bloga Wilczkowy Świat Marta z bloga Kolorowo Torcikowo Dorota z bloga Sierotka ma Rysia w kuchni Składniki: 5-6 marchewek 1 pomarańcza 50 g   ziaren słonecznika 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sól, czarny pieprz imbir, kurkuma gałka muszkatołowa 1 łyżka soku z cytryny oliwa Przygotowanie: Marchew obierz. Pokrój w cienkie plasterki. Gotuj pod przykryciem do miękkości w niewielkiej ilości lekko osolonej wody (8-10 minut). Następnie odcedź marchewkę. Czosn

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następnie

Aromat #8 Wiosna 2017

Świeżutki, kolorowy numer Magazynu Aromat #8 Wiosna 2017 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej dostępny już w sieci (klik) . W środku zielono i słonecznie. Pasty śniadaniowe, sposób na szpinak czy kasza jaglana na słodko lub wytrawnie. Wielkanocne dania dla najmłodszych, jajko dookoła świata i przepisy na wielkanocne babki. Coś dla zdrowia i urody, czyli bądź piękna na wiosnę. To wszystko przy brzęku szkła J . Zajrzyj J Wiosennie i ciepło zachęcam do lektury .

Egzotyczny koktajl z rzeżuchą

Rzeżucha, pomarańcz, ananas i banan. Ponadto kasza jaglana i odrobina jogurtu naturalnego (można zastąpić mlekiem kokosowym). Egzotyczne „samo zdrowie”. Dla niejdaków rzeżucha przemycona J  Moc witamin i pozostałych cennych dobrodziejstw, których tak bardzo potrzebujemy podczas przedwiośnia. Ekspresowy w przygotowaniu, smaczny i kolorowy. Bez dodatkowego cukru! Smakoszom tego typu koktajli polecam jeszcze owocową frajdę (klik) . Do wiosny coraz bliżej J . Składniki: 1 pomarańcz 1 banan garść rzeżuchy ¼ ananasa 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej jogurt naturalny/mleko kokosowe Przygotowanie: Owoce obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do blendera/rozdrabniacza. Dodaj kaszę jaglaną, rzeżuchę i jogurt naturalny/ mleko kokosowe. Wymieszaj. Egzotyczny koktajl z rzeżuchą gotowy. Jedz i smakuj J