Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z październik, 2017

Drożdżówki ze śliwkami i białym serem

Puszyste, rozpływające się w ustach drożdżowe bułki. W dodatku ze śliwką w środku w połączeniu z kremowym serem to idealne drugie śniadanie! Drożdżówki te nie wymagają wiele pracy – najwięcej czasu zajmuje im wyrastanie, dlatego też można przygotować je wieczorem poprzedniego dnia, by rano wstawić do piekarnika.  Z proponowanego upieczesz sześć dużych drożdżówek, które można zabrać ze sobą do pracy, lub podarować dzieciom do szkoły, by w  trakcie dnia cieszyć się świeżutką, pachnącą przekąską! A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Jesień 2017 (klik) . Zachęcam do lektury J Składniki: 270-300 g mąki pszennej 100 g drożdży 100 ml mleka 30 g cukru 30 g masła 1 jajko   Nadzienie: 250 g sera białego półtłustego 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 10 śliwek   Lukier: 25ml soku z cytryny 100g cukru pudru Przygotowanie: Mleko (50 ml) podgrzewamy. W kubku rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Zalej je ciepłym lecz nie gorącym mlekiem. O

Sałatka z węgierką

Bardzo smaczne jest ta sałatka z węgierką , choć można użyć innego rodzaju śliwki również J Węgierka pokrojona w cieniutkie plasterki, podana w sałatce. W sam raz na jesienne drugie śniadanie czy kolację. Do spakowania na wynos także się nadaje. Jesień to przepiękna różnorodność i smaków. Śliwkowych również!!! A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Jesień 2017 (klik) . Zachęcam do lektury J Składniki: (na 1 porcję) 1-2 śliwki węgierki gruby plaster sera koziego lub fety 2 garści ulubionych sałat 1 mała czerwona cebula prażony słonecznik ocet winny olej rzepakowy olej dyniowy sól, pieprz Przygotowanie: Śliwki podziel na pól, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Ser pokrój w kostkę. Cebulę zaś w półplasterki. Do salaterki lub pudełka wrzuć wszystkie składniki. Dopraw do smaku. Sałatka z węgierką gotowa J Jedz i smakuj.