Puszyste, rozpływające się w ustach drożdżowe bułki. W dodatku ze śliwką w środku w połączeniu z kremowym serem to idealne drugie śniadanie! Drożdżówki te nie wymagają wiele pracy – najwięcej czasu zajmuje im wyrastanie, dlatego też można przygotować je wieczorem poprzedniego dnia, by rano wstawić do piekarnika. Z proponowanego upieczesz sześć dużych drożdżówek, które można zabrać ze sobą do pracy, lub podarować dzieciom do szkoły, by w trakcie dnia cieszyć się świeżutką, pachnącą przekąską! A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Jesień 2017 (klik) . Zachęcam do lektury J Składniki: 270-300 g mąki pszennej 100 g drożdży 100 ml mleka 30 g cukru 30 g masła 1 jajko Nadzienie: 250 g sera białego półtłustego 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 10 śliwek Lukier: 25ml soku z cytryny 100g cukru pudru Przygotowanie: Mleko (50 ml) podgrzewamy. W kubku rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Zalej je ciepłym lecz nie gorącym mlekiem. O
Zapraszam wszystkich smakoszy:)