Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2013

Śnieżnik Niemiecki

Pyszne ciasto śliwkowo-brzoskiwniowe w dodatku dwu kolorowe. Super !!!  Śliwki, brzoskwinie kakao i wanilia, jesz i smakujesz. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przepyszne w smaku. Gdy je podałam kolejne kawałki szybko znikały. Późnym latem lub jesienią smakuje najlepiej, wiec nie wiem skąd taka zimowa nazwa. A ten jakże smaczny przepis znalazłam tu i na pewno będę go częściej piec J . Wam też je smacznie polecam J Składniki: na tortownicę 29 cm 250g masła/margaryny (temp. pokojowa) 1 szklanki cukru 6 jaj 2 szklanki maki tortowej kawałek laski wanilii 2 łyżeczki proszku 3 łyżki kakao 2 -3 duże brzoskwinie (wydrylować) 4 -5 śliwki (wydrylować) cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło/margarynę utrzyj z cukrem na puch. Stopniowo dodawaj jajka ciągle mieszając. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i ziarnka wanilii. Ciasto utrzyj na gładką masę. Następnie podziel je na dwie części. Białą część ciasta wylej na formę i wyrównaj powierzchnię. 

Kapuśniak

  Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z ulubionych moich zup. Smaczna, rozgrzewająca polska zupa. W takie zimne i deszczowe dni jak ostatnio w sam raz. Zwłaszcza, gdy to mój M znowu gotował J  Ach jaki smaczny kapuśniak mu wyszedł. Lecę po drugi talerz J Składniki: na 4-6 osób ·         0,6 kg kiszonej, kwaśnej kapusty ·         50 dag żeberek wieprzowych ·         15 dag wędzonego boczku ·         15 dag kiełbasy ·         5 dag słoniny ·         1 i 1/2 duża cebula ·         2 marchewki ·         1 duży korzeń pietruszki ·         2- 3 ziemniaki ·         2 liście laurowe ·         3 ziarna ziela angielskiego ·         10 ziaren pieprzu ·         3 suszone grzyby namoczone 2 godz. wcześniej ·         sól ·         świeżo zmielony czarny pieprz ·         1 łyżka mąki Przygotowanie : Marchew i pietruszkę obierz, umyj, przekrój na pół. Jedną cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad gazem, aż skórka stanie się cała czarna. Warzywa włóż

Tarta Porto z sardynek……

Tarta Porto to nietuzinkowe połączenie smaków. Sardynki z puszki, feta, cytryny i zielone oliwki. Wszystko to na kruchym maślanym cieście. Połączenie smaków genialne. Pycha J Przepis ten pochodzi z książki ”Kocham gotować” Magdy Gessler. Wyszukałam, przygotowałam i posmakowałam, więc zapisuję, co by smakować częściej. (nie mogę doczekać się następnego razu :)) Składniki: na okrągłą formę 29cm na ciasto: ·         300g mąki ·         250 g masła ·         łyżka wody na farsz: ·         250g fety ·         500 ml jogurtu naturalnego gęstego ·         szklanka startego sera typu gruyère ·         2 pieczone zielone papryki pokrojone w paski ·         biały pieprz ·         250g sardynek w oleju ·         garść zielonych oliwek ·         1 cebula ·         1 cytryna ·         cukier Przygotowanie: Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) i łyżkę wody. Zagnieć ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia i

Racuszki z jabłkami

Racuszki, racuchy przepis stary jak świat. Jedne z drożdżami inne z zsiadłym mlekiem lub kefirem. Ze smacznymi dodatkami: jabłkami, wiśniami czy rabarbarem. Świetnie smakują, najlepiej wtedy, gdy są jeszcze ciepłe.  Ach te przepyszne racuszki. Dziś wersja z jogurtem naturalnym, mąką pełnoziarnistą, jabłkami i cynamonem. Na wierzchu domowy dżem morelowy. Tylko jeść i cieszyć się ich smakiem J Składniki : ·         1 duży kubek jogurtu naturalnego gęstego ·         1 szklanka maki pszennej pełnoziarnistej ·         1 jajko ·         2 jabłka ·         2 łyżeczki cukru brązowego ·         cynamon ·         sól ·         olej Przygotowanie: Jajko wbij do dużej miski i rozbełtaj np. widelcem. Dodaj jogurt i stopniowo mąkę dwie łyżeczki cukru i szczyptę soli Ucieraj najlepiej mikserem aż uzyskasz (ciasto powinno mieć gęstość śmietany). Na tarce o dużych oczkach zetrzyj dwa jabłka (można ze skórką) i wymieszaj z ciastem. Dodaj cynamon i ponownie wymies

Golonka raciborska

Golonka, golonka J Rarytas smakoszy tłustych dań. Golonka najlepsza w piwie i jeszcze z piwem w kuflu, najlepiej piwem przyniesionym z Europejskiego Festiwalu Smaku . Lubelska starówka przez cały miniony weekend pełna była różnych kulinarnych atrakcji: zaproszeni goście, znakomici kucharze, warsztaty, konkursy, stragany pełne rozmaitych przysmaków (szkoda tylko, że kulinarnym blogerkom nic fajnego nie zaproponowano L miejmy nadzieję, że w następnym roku będzie lepiej ;). W każdym razie sobotnie wczesne popołudnie uważam za bardzo udane. Słoneczko świeciło i przygrzewało w sam raz, a my chodziliśmy sobie po lubelskiej starówce kosztując, co raz przepysznych smakołyków przede wszystkim kuchni: polskiej, bałkańskiej i gruzińskiej. Nawet śliczny kubeczek udało mi się wygrać w konkursie promującym polskie produkty posiadające znaki europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Prawidłowo odpowiedziałam na pytanie dot. pierekaczewnika J Ta zapiekana go

Szynka pieczona pikantnego smakosza

Ach te wakacje, ach te Węgry. Miło pows pominać. Ale za to teraz w kuchni pełno papryki tej słodkiej, pikantnej: żółtej, czerwonej i pomarańczowej. Pięknie wyglądają jeszcze lepiej smakują. Jako dodatek do pieczonej szynki wieprzowej sprawdzają się świetnie. Ta pieczona szynka pysznie smakuje: delikatny środek a pikantne brzeżki.Smak nie do opisania:) Możesz też polać sosem jeśli chcesz naprawdę ostro zjeść J Po jej upieczeniu w domu usłyszałam: „ to najlepsze pieczone mięso jakie do tej pory jadłem”  więcej nic dodawać chyba nie muszę J Składniki: ·         1 kg szynki wieprzowej ·         Sól ·         pieprz czarny ·         papryka słodka ·         2-3 pikantne papryczki ·         2-3 ząbki czosnku ·         oliwa, olej Przygotowanie:   Szynkę opłucz wodą i osusz.  Natrzyj solą, pieprzem i słodka papryką. Szynkę włóż do brytfanki/żaroodpornego naczynia Papryczki pokrój w kawałki (wcześniej wydrąż pestki, jeśli chcesz). Czosnek obierz i pokrój na p

Melonowa sałatka

Gdy przyrządzałam tą sałatkę uczucia miałam mieszane. Melon z fetą i ogórkiem to takie nie codzienne połączenie. Niby smakowało ale nie do końca J Dopiero po dodaniu listków mięty zaczęła nabierać smaku, a głębię uzyskała po godzinie spędzonej w lodówce, gdy smaki melona, ogórka i  fety się przemieszały. Wtedy wyszło prawdziwe kulinarne cudo J   Składniki: 1 melon 1 ogórek gruntowy 270g fety garść listków mięty pieprz czarny oliwa ocet balsamiczny Przygotowanie: Melona obierz, wydrąż pestki i pokój w centymetrową kostkę. Ogórka również obierz i pokrój w półtalarki. Fetę pokrój w kostkę nieco mniejszą niż ta melonowa. Wszystko razem wymieszaj. Porwij listki mięty, pokrop octem balsamicznym. Wymieszaj i skosztuj. Dodaj oliwy i pieprzu, jeśli potrzeba. Koniecznie wstaw na przynajmniej godzinę do lodówki J . Następnie jedz i ciesz się smakiem J

Sernik Ż

Wczoraj to mój M królował w kuchni. Na obiad ugotował bogracz w nieco pikantniejszej wersji, gdyż dodał ostre papryczki J Bardzo pysznie to smakowało J a na deser zrobił sernik na zimno z musem malinowym korzystając z tego cudownego przepisu. Sernik wyszedł przesmaczny: maliny, serek waniliowy i ciastka czekoladowe-po prostu pycha J . Tak to weekendowo mnie rozpieszcza J Składniki na spód: ·         250g ciastek HIT o smaku czekoladowym ·         80-100g masła na masę serową: ·         0,8-1kg zmielonego sera białego ·         300g serka waniliowego ·         0,5 szklanki cukru pudru ·         16g cukru wanilinowego ·         2 pełne łyżki żelatyny ·         0,5 szklanki gorącej wody na malinowy wierzch: ·         450g mrożonych malin ·         4 łyżki cukru pudru ·         2 galaretki malinowe Przygotowanie : Ciasteczka pokrusz na bardzo małe kawałki(nie na pył) w blenderze lub przy użyciu wałka. Masło roztop i lekko ostudź. Nas