Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2019

Pasta z jajkiem i awokado

Jajko przełamane delikatnością awokado, lecz podkręcone szczypiorkiem i rzeżuchą Bardzo lekka i smaczna propozycja na wiosenną kanapkę. Pasta z jajkiem i awokado smakuje zarówno większym jak i mniejszym smakoszom. Wspaniała również propozycja na wielkanocne śniadanie, czy kolację. Polecam:) Składniki: 3 jajka 1/2 awokado 1 dymka garść rzeżuchy pół pęczka szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy sól pieprz czarny Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. Pokrój w kostkę. Awokado wydrąż i pokrój również w kostkę o podobnej wielkości co jajka. Cebulę drobno posiekaj. Posól. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Dodaj jogurt, oliwę i wymieszaj. Dodaj posiekany szczypiorek i rzeżuchę. Przypraw do smaku. Pasta z jajkiem i awokado gotowa. Jedz i smakuj:)

Czekoladowy mazurek z chili- Lubelski Kociołek

Czekolada w połączeniu z chili smakuje bosko!!! Szczególnie w dniu jej święta. Tak to właśnie dziś, czyli 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady. Może skusisz się na jedną albo dwie kosteczki, czy kawałek mazurka czekoladowego z chili, a może zajrzysz do Lubelskiego Kociołka, który w tej edycji jest jej pełen.  We wspólnej, kulinarnej zabawie lubelskich blogerek udział biorą: Julianna z Obiad gotowy, Joanna z Szkatułka Cook , Angelika z Małe Kulinaria o raz Edyta z Pasja Smaku . Zapraszam na ich strony, by sprawdzić co przygotowały:) A więcej o czekoladzie jako smaku doskonałości możesz przeczytać w najnowszym numerze Magazynu #16Wiosna 2019(klik) . Polecam. Składniki: 1,5 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 1 jajko Składniki na nadzienie: 400 ml śmietanki kremówki 200 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki brązowego cukru 1/4 łyżeczki chili 1/2 łyż