Genialne połączenie smaków: pieczone buraczki, ser feta, miechunka suszona i roszponka. Po prostu pycha. Sałatka polana jest sosem z wykorzystaniem oleju z zalewy z suszonych pomidorów, co dodatkowo ją wzbogaca:) Od słodkości poprzez słoność, aż do lekkiej kwaskowatości. Ostatnio buraczki piekę w nieco odmienny sposób. Takie al dente mi wychodzą (szczegóły poniżej). Wspaniale komponują się w sałatce. Wszystkim jesiennym smakoszom polecam tą sałatkę z pieczonych buraczków, miechunką i roszponką . Składniki: 5-6 buraków 200 g sera feta roszponka 2 garści miechunki olej rzepakowy 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz ocet balsamiczny Przygotowanie: Buraki wymyj dokładnie. Osusz. Odetnij „ogonek” i nierówności z góry. Większe przekrój na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej olejem rzepakowym. Wierzch nakryj folią aluminiową. Piecz w temperaturze 180 ºC przez godzinę. Wystudzone buraki obierz i pokrój w kostkę. Ser
Zapraszam wszystkich smakoszy:)