Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2016

Sałatka z pieczonych buraczków, miechunką i roszponką

    Genialne połączenie smaków: pieczone buraczki, ser feta, miechunka suszona i roszponka. Po prostu pycha. Sałatka polana jest sosem z wykorzystaniem oleju z zalewy z suszonych pomidorów, co dodatkowo ją wzbogaca:) Od słodkości poprzez słoność, aż do lekkiej kwaskowatości.   Ostatnio buraczki piekę w nieco odmienny sposób.  Takie al dente mi wychodzą  (szczegóły poniżej).  Wspaniale komponują się w sałatce. Wszystkim jesiennym smakoszom polecam tą sałatkę z pieczonych buraczków, miechunką i roszponką . Składniki: 5-6 buraków 200 g sera feta roszponka 2 garści miechunki olej rzepakowy 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz ocet balsamiczny      Przygotowanie: Buraki wymyj dokładnie. Osusz. Odetnij „ogonek” i nierówności z góry. Większe przekrój na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej olejem rzepakowym. Wierzch nakryj folią aluminiową. Piecz w temperaturze 180 ºC przez godzinę. Wystudzone buraki obierz i pokrój w kostkę. Ser

Tarta z cebulą i z indykiem

Tarta z cebulą i z indykiem – na kawałek, dwa czy więcej masz smaka? W środku tarty znajdziesz ugotowane, indycze mięso i podsmażoną na maśle cebulę. Wszystko to przyprawione i zapieczone na kruchym cieście. Po prostu pycha J Ostatnio często u nas goszczą tarty z różnymi nadzieniami i znikają w zawrotnie ekspresowym tempie. Tą, na szczęście, udało się sfotografować nim została zjedzona do końca. Smacznie więc polecam tartę z cebula i z indykiem J Składniki: Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 100g masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki zimnej wody Nadzienie: mięso z 1 ugotowanego skrzydła indyczego (może być z bulionu) 2-3 cebule 1 -2 łyżki masła 200 ml śmietany 3 jajka 100 g żółtego sera suszony tymianek sól, czarny pieprz Przygotowanie: Masło pokrój w kostkę. wbij jajko. Dodaj mąkę, sól i wodę. Zagnieć ciasto. Owiń folią. Następnie wstaw do lodówki na 30-40 minut. Po wyjęciu rozwałkuj ciasto, tak by wyłożyć nim formę na tarty l

Orzechowe ciasto z żurawiną

Orzechowe ciasto z żurawiną po prostu rozpływa się w ustach. Orzechy laskowe, żurawina zatopione w słodkim cieście. Wspaniała propozycja na jesienny deser. Solidny kawałek orzechowego ciasta i kubek gorącej kawy czy herbaty. Rewelacyjne połączenie, prawda? Składniki : 6 jajek ¾szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki orzechów laskowych mielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli soku z cytryny 2 garści żurawiny HELIO Lukier: białko cukier puder sok z cytryny Przygotowanie: Ubij 5 białek na sztywną pianę. Mieszając, dodaj cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Wsyp mąkę, orzechy mielone, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj sok z cytryny dla podkreślenia smaku. Wrzuć żurawinę i delikatnie wymieszaj. Ciasto wlej na wyścieloną pergaminem tortownicę (24 cm). Blachę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 160º-170ºC (z termoobiegiem) przez 30-40 minut. Z białka, cukru i soku z cy

Jesienna zupa z kasza bulgur

Jesienna zupa z kaszą bulgur jest pożywna, aromatyczna i kolorowa. Kasza bulgur od dawna znana jest na Bliskim Wschodzie. Uzyskuje się ją z twardej pszenicy durum. Kaszę tą cechuje duża zawartość białka przy niewielkiej zawartości tłuszczów. Posiada też niski indeks glikemiczny. Zatem nie powoduje gwałtownych skoków insuliny, a po jej spożyciu jesteśmy długo syci. Zupa z dodatkiem kaszy bulgur to świetna propozycja na coraz chłodniejsze dni. A przepis ten pochodzi z Magazynu Aromat Jesień #6 (klik ) . Zajrzyj i sprawdź, co tam dla Ciebie mamy J . Składniki: 100g kaszy bulgur 3 papryki 4-5 pomidorów 1 cebula 300g łopatki wieprzowej ½   papryczki chili pieprz cayenne wędzona papryka pieprz czarny sól skórka z limonki sok z ½ limonki olej Przygotowanie: Łopatkę pokrój na drobne kawałki. W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej. Dodaj łopatkę. Przypraw solą, czarnym pieprzem i wędzona papryką. Mięso podsmaż przez chwilę, mieszając od czasu do czasu. Po