Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2015

Wolno pieczona łopatka

Wolno pieczona łopatka w dodatku w niskiej temperaturze, to jedno z najlepszych mięs, jakie jadłam. Wolno- gdyż trwa to 6 godzin. Pieczona w temperaturze 100ºC. Krucha, gdy ją się gryzie. Dobrze wypieczona łopatka. Świetna na ciepło, pyszna do kanapek. Aż mi ślinka cieknie, gdy o niej piszę. Tylko smacznego pozostaje mi życzyć J Składniki: 1kg łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 szklanka piwa 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz Przygotowanie. Łopatkę natrzyj solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Następnie dookoła obwiąż ją sznurkiem i obtocz w kminie rzymskim. Odstaw na godzinę. Po tym czasie mięso włóż do naczynia żaroodpornego i podlej ½ szklanki piwa. Naczynie przykry pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego na 100°C. Piecz przez 6 godzin, od czasu do czasu podlewając piwem. Po 6 godzinach wyjmij łopatkę, również z naczynia. Daj jej chwile odpocząć. Następnie zdejmij sznurek. Wolno pieczona łopatka gotowa J Jedz i smakuj J

Naturalne przeciwutleniacze –sprzymierzeńcy młodości

W magazynie Aromat (klik) - Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej na stronie 74 przeczytacie o naturalnych przeciwutleniaczach jako sprzymierzeńcach młodości. Polecam. W magazynie Aromat , oprócz przepisów kulinarnych, znajdziecie też ciekawe artykuły. Jakie? O tym przekonajcie się sami:) Zachęcam do lektury podczas wakacyjnej wolnej chwili J Magazyn Aromat jak i Lubelska Blogosfera Kulinarna są na FB Polub nas;) by być na bieżąco J

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami - och! jak ja lubię takie chwile, kiedy to mój M. rządzi w kuchni. Ostatnio wyspecjalizował się w przyrządzaniu konfitury z czerwonej cebuli ze śliwkami. A wszystko zaczęło się od skosztowania bardzo smacznych kanapek w jednej z lubelskich barów/kawiarni. Tak mu posmakowały, że zaczął główkować, jak je samemu przygotować. Pomyślał, poczytał i zrobił. Najpierw na rodzinnego grilla, gdzie słowo „pycha” było słychać z różnych ust biesiadników. Później na Pikniku Smakoszy (klik), tam również cieszyły się dużym wzięciem. Dziś pierwszy z przepisów. Niebawem zaś kolejne części.  Bardzo s macznie polecam Wam tą konfiturę z czerwonej cebuli ze śliwkami J Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 200-300g suszonych śliwek 2-3 łyżki domowego dżemu śliwkowego 2-3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cukru białego lub brązowego oliwa Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka. Wymieszaj z pokrojonymi śliwkami. Na patelni rozgrzej trochę oliwy

Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami to bardzo słodki, prawdziwe letni deser. Muffiny z borówkami dużym powodzeniem cieszyły się na ostatnim Pikniku Smakoszy (klik) . Słodkie pszenne ciasto, ozdobione lukrem. A środku i na zewnątrz borówki. Wiem, że w te upały to raczej unikamy pieczenia. Ale jak już nie możemy oprzeć się domowej słodkości, to warto, na przykład wieczorem, upiec muffiny z borówkami. Szybkie przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam do leniwej, weekendowej kawy:)  Składniki:   na 12 szt. 1 szklanka mąki 12 dag masła 15 dag cukru 3 jaja 150 g jogurtu naturalnego gęstego 1/3 laski wanilii borówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 1 białko cukier puder sok z cytryny do smaku Przygotowanie:   Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, wciąż ucierając dodaj jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i ziarnka wanilii. Wlej stopniowo jogurt- cały czas mieszając, aż do uz

Piknik Smakoszy

Piknik Smakoszy III edycja już za nami. Bardzo smacznie dziękuję wszystkim przybyłym Smakoszom J Pomimo, że upał J , pomimo, że to pora niedzielnego obiadu J , zechcieliście Państwo skosztować naszych rarytasów J Smakołyki, wczoraj na Moście Kultury, przygotowali dla Was: Edyta z bloga   Pasja Smaku Dorota z bloga   Sierotka maRysia w kuchni Marlena z bloga   Kuchnia Marlenity Gosia z bloga   Jedz i smakuj Michał z bloga   zkuchniwziete.pl Małą degustację swoich piw przygotował   Browar VIS . Zapraszam na krótką foto relację: Smakołyki w różnych kolorach, smakach:)  Prawdziwa uczta dla zmysłów:) Więcej o Pikniku Smakoszy, już na początku września w jesiennym numerze magazynu  Aromat (klik)  oraz.... na stronie Radio Lublin:)  Posłuchać i obejrzeć można tu (klik) .  Smacznie zapraszam J

Zapraszamy na Piknik Smakoszy

Piknik Smakoszy 09.08.2015 godzina 14-ta Most Kultury w Lublinie. Zapraszamy wszystkich smakoszy na prawdziwą ucztę, przygotowaną przez Lubelską Blogosferę Kulinarną. Piknik Smakoszy jest miejscem, gdzie można przede wszystkim nacieszyć się smakiem. Ponadto porozmawiać o jedzeniu. Jeśli lubisz gotować z pewnością otrzymasz przepisy, by samemu odtworzyć poszczególne dania w domu.  Liczymy, że niedzielne popołudnie będzie smacznym pretekstem do spotkania z bliskimi na  Moście Kultury .   Smakołyki przygotują dla Was: Edyta z bloga   Pasja Smaku Marta z bloga   Kolorowo-torcikowo Dorota z bloga   Sierotka maRysia w kuchni Marlena z bloga   Kuchnia Marlenity Gosia z bloga   Jedz i smakuj Michał z bloga   zkuchniwziete.pl Swoim stolikiem podzieli się z   Browar VIS , który przygotuje dla Was małą degustację swoich piw.  Do zobaczenia!

Sałatka z awokado i łososiem, czyli poniedziałkowe pudełko do pracy

Sałatka z awokado i łososiem , czyli poniedziałkowe pudełko do pracy- pyszny, pełnowartościowy posiłek podczas pracy. Oprócz awokado i łososia dodałam tam jeszcze ogórka, natkę pietruszki i ryż. W wakacje, gdy inni odpoczywają, to, choć taką przyjemność należy sobie sprawić. A w taką pogodę i przy tak gorącej temperaturze sałatka będzie w sam raz. Wam też sałatkę z awokado i łososiem smacznie polecam J Składniki: 100g ugotowanego ryżu białego ½ awokado 50g łososia wędzonego 1 ogórek gruntowy ½ cebuli natka pietruszki oliwa sól, pieprz musztarda sok z cytryny Przygotowanie: Cebulę drobno posiekaj. Posól, wrzuć do pudełka. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę wydrąż miąższ. Pokrój go na paseczki. Ogórka obierz, pokrój w kostkę. Awokado, ogórka i ryż dodaj do cebuli. Dodaj łososia porwanego na mniejsze kawałki. Następnie dodaj posiekaną/porwana natkę pietruszki. Przypraw do smaku. Sałatka z awokado i łososiem , czyli pudełko do pracy (niekoniecznie p