Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2012

Ciasto meksykańskie

Gdy podaję to ciasto mój brat mówi, że to ciasto z langustą. W rzeczywistości są to kawałki jabłek i/lub gruszek, a nie tam żaden może i pyszny skorupiak. Kawałki owoców, orzechy, rodzynki w cieście kakaowym- to zawsze się udaje i smakuje świetnie. Składniki 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao kawałek laski wanilii 7 łyżek wody 1 kostka masła albo margaryny 10 dag orzechów włoskich 3 jabłka 1 gruszka garść rodzynek cukier puder Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuścić z cukrem, kakao i wodą.  W tym czasie namoczyć rodzynki, pokroić orzechy. Obrać jabłka i gruszki, które następnie pokroić w kostkę. Przestudzoną, lecz ciepłą masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem, sodą i wanilią. Dodać ubitą pianę z białek, owoce i bakalie (rodzynki wcześniej osuszyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm.

Trempó

sałatka pochodząca z Majorki Przepis na tą  cudowną pomidorowo-paprykową sałatkę podejrzałam na  http://funandtaste.blogspot.com/ .  Lekka, orzeźwiająca, szybka.  Smakuje obłędnie bezpośrednio po przygotowaniu jak i na tzw. drugi dzień. Składnik i 4 średniej wielkości pomidory 2 duże cebule 3 zielone papryki oliwa z oliwek czerwony ocet winny sól Przygotowanie: Cebulę posiekać. Następnie posolić i podusić palcami lub nożem. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć w salaterce warstwami: cebula, pomidory, papryka. Skropić oliwą i octem. Smacznego  J

Kruche ciasto z malinami

W weekend miałam ochotę na ciasto. Przypomniałam sobie o tym cieście, gdyż dwa razy już je jadłam na różnych rodzinnych przyjęciach.  Kruche, rozpływające się w ustach ciasto, lekka budyniowa pianka i czerwone maliny. Wygląda i smakuje bosko J . Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła/margaryny ( zimnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło/margarynę pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej (można zrobić też tak, że większą część schłodzić w lodówce około 1 godziny, a drugą zamrozić) Blachę o wymiarach 33 x 20 cm ( ja zrobiłam w blaszce 45 x 26cm- wyszło troszkę cieńsze, ale tez pyszne) , wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tar

Ziemniaczane kulki z fetą

Pewnego razu, w pewnej lodówce leżały sobie: kawałek sera feta, parę ugotowanych ziemniaków i jajko. Na paprapecie leżało pół pęczka pietruszki. Czy z tych składników da się zrobić pyszne danie? Jasne, że tak.  Wystarczy dogotować jeszcze parę ziemniaków (łącznie około10 szt) dodać pieprz i sok z połówki cytryny. Pyszne pulpety gotowe. SKŁADNIKI: 20 dag sera feta 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko ½ cytryny pieprz pietruszka/koperek mąka pszenna oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotować w mundurkach, gdy będą miękkie, obrać ze skóry, rozgnieść widelcem (z ziemniakami z lodówki zrobić to samo). Ser feta rozdrobnić, pietruszkę oraz cebulę posiekać i dodać do ziemniaków. Wbić jajko, wycisnąć sok z połówki cytryny, doprawić pieprzem i tak przygotowaną masę odstawić na około 30 minut do lodówki. Po wyjęciu uformować małe pulpeciki,  oprószyć mąką  i smażyć na oliwie. Smacznego :)

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Przepis Pascala spodobał mi się od początku, gdy zobaczyłam gazetkę LIDLa. Kupiłam produkty i wypróbowałam.  Sos i pulpety smakowały znakomicie. Przepis godny powtórzenia i polecenia. Składniki:   4 osób Czas przygotowania: 30 minut mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500g cebula pokrojona na ćwiartki: 1szt. szalotka pokrojonana mniejsze kawałki: 2szt. natka pietruszki: 1pęczek pomidory pelati, pokrojone (z puszki) :200g malutki słoik koncentratu pomidorowego: 1szt. cynamon w proszku: 0,5łyżeczki chleb: 4kromki ser sałatkowy typu greckiego: 60g oliwki greckie czarne: 80g stołowe brandy: 3łyżki jajko, osobno żółtko i białko: 1szt. mleko: 0,25szklanki oliwa z oliwek: 3łyżki woda: 0,5szklanki sól: do smaku pieprz: do smaku Przygotowanie: Sos: Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Ja nie używałam miksera tylko posiekałam cebulę i natkę, następnie wymieszałam w m