Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2015

Fasolowy pasztet ze szczypiorkiem

Fasolowy pasztet ze szczypiorkiem - bardzo smaczna, wiosenna i wielkanocna propozycja. Fasola, kasza jaglana, por, koperek i szczypiorek. Do tego przyprawy, olej i /lub masło klarowane. Wersja wegańska lub wegetariańska w zależności od tłuszczy, jakich użyjemy do przygotowania fasolowego pasztetu. Do pasztetu można przygotować ulubiony sos:chrzanowy, pomidorowy czy żurawinowy. Przyznam szczerze, że to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie udało mi się ostatnio upichcić. Smak cudowny J . Na pewno będę przyrządzać go częściej. Fasolowy pasztet ze szczypiorkiem to bardzo smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Bardzo smacznie Wam go polecam J Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki ugotowanej fasoli * 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej biała część pora 100 ml oleju olej /masło klarowne do smażenia ½ pęczka szczypiorku 1 pęczek koperku sól, pieprz czarny przyprawy: suszony majeranek, tymianek, papryka ostra słodka, kurkuma, gałka muszkatołowa (lub inne ulub

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa –smaczna, wielkanocna propozycja. Szczególnie dla bezglutenowych smakoszy J (choć domowy, wszystkożerny smakosz chwalił, chwalił i pytał z czego to jest?) Niestety bezglutenowy smakosz musi objeść się bez żurku podczas Wielkanocy L . Sama jestem ciekawa czy będę umiała się powstrzymać? Zupa chrzanowa składa się z białych warzyw, chrzanu i odrobiny białego, półwytrawnego wina. Wino nadaje zupie takiego dobrego posmaku. Można ją ugotować na wywarze warzywnym bądź drobiowym. Przed podaniem zaś udekorować podsmażonym boczkiem i/lub podprażanymi ziarnkami słonecznika. Smacznie i świątecznie polecam Wam tą chrzanową zupę J Składniki: 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego 4 średnie ziemniaki 2 pietruszki 1 mniejszy seler 4-5 łyżeczek chrzanu ½ kieliszka białego półwytrawnego wina łyżka masła klarowanego suszony: majeranek i tymianek kilka kropel cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Obierz i umyj warzywa. Ziemniaki, pietruszki i selera pokrój w

Biała kiełbasa pieczona

Białą pieczoną kiełbasę uwielbiam. Bez niej Wielkanoc się nie liczy. Ulubioną białą, pieczoną kiełbasę przyrządza moja mama. Muszę ją kiedyś podpytać, jak ona dokładnie to robi. Ale póki, co upiekłam własną wersję: z octem balsamicznym, cebulą i czosnkiem. Kiełbasę marynowałam  całą noc, a gdy ją piekłam, to nie tylko mi ślinka ciekła. Wam świątecznie i smacznie też polecam tą białą, pieczoną kiełbasę J Składniki ·         8 białych kiełbasek (ok.70 dag) ·         1 większa cebula ·         3 ząbki czosnku ·         ½ szklanki oleju rzepakowego ·         4-5 łyżek octu balsamicznego ·         pieprz Przygotowanie: Marynata: Posiekaj cebulę, rozgnieć czosnek. Zalej olejem i octem. Przypraw pieprzem. Kiełbaski ponakłuwaj widelcem. Zalej marynatą. Przykryj, odstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia piecz w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180°C przez 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i dopiecz przez 10-15 minut. Jedz i smakuj J

Babeczki jaglane z wanilią i żurawiną

Babeczki jaglane z wanilią i żurawiną  bardzo smaczna propozycja na deser lub słodkie śniadanie. Myślę, że sympatycznie będą wyglądały na wielkanocnym stole czy w koszyczku. Babeczki jaglane z wanilią i żurawiną kuszą smakiem i zapachem. To świetna alternatywa dla tych, którzy z jakiś powodów nie jedzą glutenu, jajek i mleka, a nadal lubią słodkie smakołyki. Tradycyjni smakosze jedząc, dodają:, ale dobre…, to z kaszy? jaglanej? i tak dobrze smakuje? Słodko i smacznie polecam Wam babeczki jaglane z wanilią i żurawiną na Wielkanoc i nie tylko J Składniki na 12 sztuk: 2 dojrzałe banany 3 łyżki brązowego cukru szklanka (250ml) ugotowanej kaszy jaglanej szklanka (250 ml)mąki ryżowej ½ szklanki oleju rzepakowego 2 garście suszonej żurawiny 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia ½ laski wanilii szczypta soli Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem. Utrzyj je z cukrem, wlej olej i wymieszaj. Dodaj ugotowaną i ostudzona kaszę jaglaną. Następnie dodaj mąkę wymies

Bakaliowy Konkurs Bakalland na Dzień Kobiet- ogłoszenie laureatów

Dziękuję wszystkim uczestnikom Bakaliowego Konkursu Bakalland na Dzień Kobiet (klik) . Zadaniem konkursowe polegało na udzieleniu odpowiedzi na pytanie:   Jakie deser/ciasto przygotowałabyś/przygotowałbyś (z wykorzystaniem bakalii Bakalland ) na Dzień Kobiet? I za co tak cenisz wybrany rodzaj bakalii? Zgłoszeń była spora ilość, pomysłów mnóstwo: smacznych, ciekawych i bardzo pomysłowych J Wybór nie należał do łatwych. Mam zaszczyt ogłosić, iż laureatami konkursu zostają: Aleksandra Błaszczyk Aleksandra Cieślak Edyta Bracka Marcin Perez Celestyn Findling Każda z w/w osób zostanie nagrodzona zestawem Bakalland :   suszone morele, żurawina, rodzynki, migdały, śliwki, rodzynka bursztynowa, orzechy włoskie Chandler oraz żurawina z sokiem z granatu. Zwycięzcom gratuluję pomysłów i wygranych. Proszę też o przesłanie adresów wraz z telefonem (dla kuriera) na maila:   jedzismakuj@gmail.com Wszystkim uczestnikom jeszcze raz smacznie dziękuję,

Koktajl zielono mi

Koktajl zielono mi – specjalny koktajl na Dzień św. Patryka. Wiem, wiem, że świętuje się go nieco innym trunkiem J . Proponuję smaczną, owocowo- warzywną alternatywę. Kiwi, banan i natka pietruszki – po prostu pysznie. Solidna dawka witamin. To właśnie to, czego najbardziej nam trzeba, gdy wiosna tuż, tuż J Smacznie Wam wszystkim polecam ten zielony koktajl. Składniki: 1 banan 2 kiwi kilka gałązek natki pietruszki 50 -100 ml herbaty zielonej/wody Przygotowanie: Obierz banana i kiwi. Pokrój na kawałki. Natkę pietruszki również pokrój. Wszystko włóż do blendera. Dolej trochę wody lub zielonej herbaty. Zmiksuj. Koktajl zielono mi gotowy J  Pij i smakuj J

Sałatka wileńska z pieczonymi burakami

Sałatka wileńska z pieczonymi burakami to smaczna propozycja w sam raz na postny piątek. Pieczone buraki, fasola i kapusta kiszona. Sałatka wileńska świetnie smakuje ze śledziami. Można podać je osobno lub wkroić do sałatki. Obie wersje bardzo smaczne. Wszystkim smakoszom polecam tą wileńską sałatkę z pieczonymi burakami ( nie tylko w postny piątek) J Składniki: 4 upieczone buraki 1 cebula biała 1 szklanka ugotowanej fasoli (lub fasola z puszki) 100 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie: Buraki umyj. Każdego owiń folią aluminiową. Wcześniej każdego z nich dopraw sola i pieprzem. Piecz w temperaturze 200ºC przez 60 minut (większe piecz dłużej). Możesz upiec je dzień wcześniej.  Ostudzone i obrane buraki pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj. Pokrój kapustę kiszoną. Wymieszaj cebulę, buraki, kapustę kiszoną i fasolę. Wlej olej, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i skosztuj. Jedz i smakuj J

Zielony antycelulitowy koktajl

Zielony antycelulitowy koktajl – gdy kobiece świętowanie za nami, a słonko coraz jaśniej (nareszcie nam przygrzewa), zapewne też coraz częściej myślimy o lekkich sukienkach, szortach itp. Aby ładnie w nich wyglądać trzeba się nieco przygotować J Zielony koktajl, czyli witaminowa, niskokaloryczna bomba. Dzięki niej będziemy pełne energii, ciało nam się ujędrni, a przedwiosenne przesilenie pójdzie w zapomnienie J Oto właśnie chodzi, prawda J Zdrowo Wam wszystkim polecam J Składniki: na ok. 500 ml ½  większego jabłka bez skórki 5-6 gałązek selera naciowego kilka gałązek pietruszki 1 zielony ogórek 100-150 ml  zielonej herbaty lub wody sok z cytryny do smaku kawałek imbiru pieprz czarny Przygotowanie: Seler kroimy w centymetrowe kawałki. Ogórka obieramy, kroimy w półplasterki. Wrzucamy do blendera. Dodajemy pokrojone jabłko i natkę pietruszki. Zlewamy zieloną herbatą lub wodą (herbaty czy wody można użyć więcej, mi wyszedł dosyć gęsty ten koktajl). Dod

Bakaliowy Konkurs Bakalland na Dzień Kobiet - przypomnienie

Zanim zaczniemy świętowanie przypominam o trwającym na mym blogu Bakaliowym Konkursie Bakalland z okazji zbliżającego się Dnia Kobiet . Smacznie zapraszam wszystkich do udziału szczegóły znajdziecie tu klik Życzę powodzenia:)

Redberry-owocowa degustacja

Wczoraj (04.03.2015) z okazji otwarcia lubelskich Tarasów Zamkowych uczestniczyłam w degustacji zorganizowanej przez Redberry Redberry to smaczna propozycja owocowo-jogurtowo-warzywnej przerwy, gdy zakupy nieco nam się wydłużą, a nogi i reszta ciała pragną usiąść. Niezbyt duże stoisko → pierwsze piętro → strefa gastronomiczna → owocowo-jogurtowe szyldy→ zielone stoliki. Tu zjesz: owocową sałatkę czy jogurtowy deser. Doładujesz energię owocowym lub zielonym (owocowo-warzywnym) sokiem. Jeśli masz ochotę na kawę, herbatę czy gorącą czekoladę to również tu zajrzyj J Wrażenia: Degustację uważam za udaną: sympatyczna obsługa, smaczne desery.  Cieszę się, że niedaleko mnie jest takie miejsce, gdzie osoby o różnych preferencjach żywieniowych znajdą coś kolorowego i pysznego. Oczywiście najłatwiej mają tradycyjni smakosze. Spory wybór dla bezglutenowych, a i osoby, które muszą wykluczyć mleko też znajdą tu coś dla siebie. Minusem zaś było to, iż: ·         mus