Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2014

Wiedeńska babka z malinami

Wiedeńska babka z malinami- taka tradycyjna propozycja na Wielkanoc. Ucierane ciasto z ciepłą margaryną i do tego maliny. Babkę tą można przygotować również z innymi dodatkami np. ze skórka pomarańczową przepis tu Posypana cukrem pudrem smakuje wyśmienicie, a gdy polejemy ja lukrem nabiera odświętnego wystroju. Tak, tak to już ten czas, aby powoli, kulinarnie przygotowywać się do niej. Smacznie ją Wam polecam na Wielkanoc i nie tylko J Składniki Ciacho: ·         4 jaja, ·         1 szklanka cukru, ·         1 szklanka mąki pszennej, ·         1 szklanka mąki ziemniaczanej, ·         1 łyżeczka proszku do pieczenia ·         1 kostka stopionej margaryny ·         kilka kropel soku z cytryny ·         maliny mrożone lub świeże Lukier: ·         1 białko ·         1 szklanka cukru pudru ·         kilka kropel cytryny Przygotowanie: Ciacho:   Jaja z cukrem ubij mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuść margarynę.

Pomarańczowy koktajl z imbirem

Pomarańcze, kawałek imbiru i siemię lniane to składniki, które tworzą przepyszny koktajl pomarańczowy. Dodaje energii, oczyszcza i nieco rozgrzewa dzięki tej imbirowej nutce. Czy czegoś więcej nam trzeba na początku wiosny? Chyba tylko coraz więcej słońca J Składniki : na 2 szklanki ·         4-5 pomarańczy ·         2-3 cm świeżego imbiru ·         siemię lniane Przygotowanie: Wyciśnij sok z pomarańczy. Przelej od szklanek. Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do soku. Wymieszaj. Na wierzch wrzuć trochę siemienia lnianego. Samo zdrowie gotowe J

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy to jedno z najlepszych dań, jakie udało mi się ostatnio upichcić. Do przygotowania pasztetu użyłam zielonej soczewicy, dzięki czemu powstały takie piękne piegi J Do tego cała masa warzyw: marchew, seler, cebula i czosnek. Dodatek koncentratu i curry wzbogacił smak i nadał apetycznej barwy. Tylko jeść i smakować J .  Pasztet z zielonej soczewicy można zjadać na ciepło (wtedy najlepiej smakuje), na zimno lub po odgrzaniu. Znika w tempie ekspresowym. Nawet nasz czworonożny domownik prosi o dokładkę J mimo, że mięsa w nim brak.  Wam też  smacznie  go polecam J    Składniki: na jedną keksówkę ·         200 g zielonej soczewicy ·         100 ml oliwy ·         2 cebule pokrojone w kostkę ·         3 jajka ·         4 posiekane ząbki czosnku ·         2 starte marchewki ·         ćwierć startego korzenia selera ·         3 łyżki koncentratu pomidorowego ·         2 łyżki przyprawy curry ·         sól i pieprz ·         suszony tymi

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

BAL POD MARCHEWKĄ

W sobotę 01.03.2014 w Lublinie odbył się : Motywem przewodnim balu, jak sama nazwa wskazuje, była marchewka oraz jej przyjaciele z ogrodu i sadu J Bal obfitował w wiele atrakcji i niespodzianek, co zapewniło znakomitą zabawę J  Na wstępie każdy z przybyłych gości przypinał sobie wybrany kotylion warzywno-owocowy wykonany przez podopiecznych  Warsztatów Terapii Zajęciowej z Fundacji "Między nami" z Krężnicy, WTZ z Lublina oraz z Matczyna Następnie szacowne grono przybyłych gości zostało powitane przez panią  Marzenę Pieńkosz-Sapieha – prezes Fundacja Bank Żywności w Lublinie. Zbiórki żywności prowadzone przez fundację mają na celu pomoc rzeczową najbardziej potrzebującym. Chcemy pomagać, mamy to głęboko wpisane w naturę- powiedziała pani prezes i zaprosiła nas do obejrzenia spotu reklamowego: http://www.youtube.com/watch?v=XCYnC_d5MLo&feature=share Po projekcji spotu odbył się pokaz pieczenia ciasta marchewkowego. Pokaz wraz z uczniem prowadz

Zupa pomidorowa z imbirową nutą

Gdy pierwszy raz zobaczyłam przepis na zupę pomidorowa z imbirową nutą w „Kuchni polskiej dla wegetarian” od razu przykuł ma uwagę.  Zupa pomidorowa z imbirową nutą, to bardzo smaczna wariacja zupy pomidorowej. Dodatek imbiru, świeżego i startego, dodaje fajną i pikantną nutkę zaś wkrojony seler naciowy uzupełnia smaki i barwę.  Zupę pomidorową z imbirową nutą na pewno będę przygotowywała częściej, Wam ją też smacznie polecam J Składniki: ·         500 ml bulionu warzywnego ·         1 puszka krojonych pomidorów ·         4 łodygi selera naciowego ·         cebula ·         łyżeczka startego imbiru ·         łyżeczka soku z cytryny ·         pieprz, sól ·         olej/oliwa Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę, selera na kawałki. Podgrzej oliwę w garnku, rzuć cebulę i selera. Po chwili dodaj imbir i pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Warzywa zalej bulionem i gotuj przez 15 minut. Wlej sok z cytryny, wymieszaj, skosztuj i ewentualnie dopraw

Ananasowe tiramisu

Wszystkim dziewczynom większym i tym mniejszym też, kochającym gotować i tym mniej, życzę wszystkiego najlepszego, samych uśmiechów i wspaniałych przeżyć, tych smakowych również. A dziś dla uczenia tego kobiecego święta polecam deser, w nieco  innej niż klasycznej odmianie, czyli tiramisu z ananasami. Oby tak słodko było nam każdego dnia J   Składniki: na 4 porcje ·         paczka biszkoptów ·         puszka ananasów ·         płatki migdałowe ·         4 żółtka ( w temp. pokojowej) ·         4 łyżki białego cukru ·         25 dag serka mascarpone (zimnego) ·         kakao Przygotowanie: Jajka wyłóż wcześniej z lodówki tak, by zdążyły ocieplić się do pokojowej temperatury. Żółtka włóż do miski, dodaj cukier i ubijaj mikserem przez około 8 minut, na dużych obrotach miksera by uzyskać puszystą, gęstą, jasną masę. W drugiej misce ubij zimne mascarpone. Do mascarpone dodaj ubite żółtka i krótko zmiksuj na gładką masę. Ananasy odcedź z soku. Sok wlej

Podusie z truskawkami

Podusie z truskawkami – pyszne małe „co nieco” w sam raz na niedzielny deser. Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, truskawki mrożone, cukier najlepiej brązowy i cukier puder do posypania. W bardzo krótkim czasie powstają bardzo pyszne ciastka -podusie z truskawkami. Cudownie smakują, truskawki, gdy tak nie wiadomo jak za oknem. Pycha:) Składniki 1 arkusz ciasta francuskiego truskawki mrożone  (najlepiej połówki) cukier brązowy cukier puder do posypania Przygotowanie: Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Następnie wytnij prostokąty (np. 5 x 7 cm). Porozkładaj połówki truskawek (mrożonych, nierozmarzniętych) na środek każdego prostokąta. Każdą truskawkę obsyp odrobina cukru brązowego. Teraz formułuj ciastka zlepiając krawędzie tak by truskawka była przykryta ciastem. Gotowe podusie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 ºC. Podczas pieczenia pewnie się te podusie trochę rozpadną J , ale i tak ciastka wyjdą przepyszne J J