Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2019

Kawowa błyskawica czyli kawa w Lubelskim Kociołku

Dzień Kawy przypada właśnie dziś. W dodatku to międzynarodowe święto, które obchodzimy w Lubelskim Kociołku oraz na łamach magazynu Aromat #18 Jesień 2019 . Kawowe szaleństwo a w nim kawowa błyskawica. Ciasto bardzo smaczne, a w przygotowaniu iście ekspresowe. W sam raz na jesienny deser, jak i na właśnie taki kawowy dzień, w którym kubek tego gorącego napoju (w ulubionej wersji) oraz kawałek pysznego ciasta to pozycja obowiązkowa:) Zajrzyj również to pozostałych uczestniczek: Edyty z Pasji Smaku i Angelki z Życie zaczyna się w kuchni . Ponadto w magazynie Aromat #18 Jesień 2019 przeczytasz dokąd udać się po dobrą kawę. Zapraszam do lektury. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej ¾ szklanki cukru trzcinowego 4 łyżki dżemu śliwkowego 3 jajka 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski wsyp:

Aromat na Jesień

Najnowszy numer Magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej Aromat #18 Jesień 2019 dostępny jest już w sieci (klik) . Piękna okładka, na której jedna z „naszych dziewczyn” Marlena z Kuchni Marlenity , kusi by zajrzeć do środka. A w nim pełno smacznych, jesiennych przepisów: dyniowe szaleństwo, dieta przeciw hashimoto, pomysły na tofu czy przetwory. 29 września zaś obchodzimy Dzień Kawy inspirujemy, więc: pysznościami z kawą oraz podpowiadamy gdzie udać się po dobrą kawę w regionie?   Ponadto: Jak być Eko w kuchni, gwiazdorska kuchnia, słodkie historie oraz jesień na Lubelszczyźnie.  Polecam i zachęcam do lektury, oczywiście z kubkiem gorącego i pachnącego napoju 

Tarta serowa z pomidorami

Tarta serowa w połączeniu z pomidorami jest naprawdę doskonała. Pomidory, jajka i ciasto serowe delikatnie doprawione. Pycha!!! W sam raz by wykorzystać pomidory, które obecnie dojrzewają w przyspieszonym tempie oraz jajka gdy mamy ich większą ilość. Koniecznie musisz spróbować tarty serowej z pomidorami ! Tarta serowa z pomidorami: Składniki: Ciasto serowe: 150 g zimnego masła 150 g żółtego sera 2 żółtka 1 szklanka mąki pieprz, gałka muszkatołowa sól Farsz: 5-6 dużych pomidorów 4 jajka + 2 białka curry, sól, pieprz 3-4 łyżki parmezanu Przygotowanie: Masło i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z mąką, przyprawami, żółtkami zagniatając gładkie ciasto. Przekładamy do formy (średnica 26 cm) natartej wcześniej masłem i posypanej mąką, dociskając ciasto palcami. Piecz 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Pomidory pokrój w plastry, tak aby rdzeń był pośrodku . Na upieczonym spod