Ratatouille czy po prostu ratatuj (jak tytuł filmu o przesympatycznym szczurku). Francuska potrawa, której podstawą są sezonowe warzywa. Bakłażan, cukinia, papryka, pomidory i cebula. Bardzo kolorowe i lekkie danie jednogarnkowe. My uwielbiamy je jako danie startowe, nim grill się na dobre zacznie. Wtedy spokojnie można czekać na pożądanie wypieczoną kiełbasę. Smacznie Wam polecam ratatouille. Składniki: 2 bakłażany 2 cukinie 6 papryk 10-12 pomidorów 1 cebula czosnek świeża bazylia i tymianek sól, pieprz oliwa/ olej Przygotowanie: Obraną cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż w garnku, na rozgrzanym tłuszczu. Kolejno dodawaj pokrojoną: cukinię, bakłażana, paprykę i pomidory. Podduś wszystko razem dolewając troszeczkę wody, zwłaszcza na początku. Dodaj posiekany drobno czosnek i porwane drobno zioła. Przypraw solą i pieprzem. Duś jeszcze przez 15 minut. Skosztuj i przypraw do smaku. Ratatouille gotowy. Jedz i smakuj.
Zapraszam wszystkich smakoszy:)