Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2016

Ratatouille

Ratatouille czy po prostu ratatuj (jak tytuł filmu o przesympatycznym szczurku). Francuska potrawa, której podstawą są sezonowe warzywa. Bakłażan, cukinia, papryka, pomidory i cebula. Bardzo kolorowe i lekkie danie jednogarnkowe. My uwielbiamy je jako danie startowe, nim grill się na dobre zacznie. Wtedy spokojnie można czekać na pożądanie wypieczoną kiełbasę. Smacznie Wam polecam ratatouille. Składniki: 2 bakłażany 2   cukinie 6   papryk 10-12 pomidorów 1 cebula czosnek świeża bazylia i tymianek sól, pieprz oliwa/ olej Przygotowanie: Obraną cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż w garnku, na rozgrzanym tłuszczu. Kolejno dodawaj pokrojoną: cukinię, bakłażana, paprykę i pomidory. Podduś wszystko razem dolewając troszeczkę wody, zwłaszcza na początku. Dodaj posiekany drobno czosnek i porwane drobno zioła. Przypraw solą i pieprzem. Duś jeszcze przez 15 minut. Skosztuj i przypraw do smaku. Ratatouille gotowy. Jedz i smakuj. 

Kawowe ciasto jogurtowe z….

Kawowe ciasto jogurtowe z…. malinami i borówkami. Jogurtowe ciasto jest jednym z najsmaczniejszych ciast, jakie ostatnio jadłam.  Zaś dodatek kakao i kawy nadaje mu odświętnego charakteru. Ponadto owoce J Ach! Po prostu rozpływa się w ustach. Polecam Wam bardzo smacznie to kawowe ciasto jogurtowe na weekend dłuższy i te krótsze także J Na piknik, grilla czy domowy deser J Składniki: 500 g mąki pszennej 4 jajka 1 duży jogurt naturalny 100 ml oleju rzepakowego 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel soku z cytryny maliny Lukier: cukier puder białko sok z cytryny borówki Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Następnie dodaj jogurt i olej. Wciśnij kilka krople soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kawę i kakao. Ponownie wymieszaj. Dodaj maliny. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do prostokątnej blachy (np: 22x33 cm) wyścielo

Zapiekana kasza jaglana

Zapiekana kasza jaglana – nie spodziewałam się, że to danie będzie, aż tak smaczne. Zapiekana kasza jaglana w pomidorach z dodatkiem świeżych ziół: bazylii i tymianku. Jeszcze cienkie plastry kabaczka lub cukinii. Kilka plasterków szynki dojrzewającej i ulubionego (lub tego, co akurat jest w lodówce) sera żółtego. Wyjątkowo smaczne danie gotowe J Jestem pewna, że zapiekana kasza jaglana na stałe zagości w naszym menu. Polecam. Składniki: ¾ suchej kaszy jaglanej 1 średni kabaczek lub cukinia 3-4 dobrze dojrzałe pomidory 3-4 plasterki szynki dojrzewającej ser żółty świeże zioła: bazylia i tymianek 1 -2 ząbki czosnku sól, pieprz pieprz cayenne, słodka papryka olej rzepakowy Przygotowanie: Kaszę jaglaną upraż w garnku o grubszym dnie. Następnie zalej ją wrzątkiem i zlej szumowiny. Ponownie kaszę zalej wrzątkiem (proporcje 1:2). Gotuj pod przykryciem przez 12 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Pomidory obierz ze skórki. Pokrój, wrzuć do rondla. Mi