Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2016

Pasta z awokado z…

Pasta z awokado z… kiełkami brokuła. Wystarczy awokado, cytryna, kiełki brokuła, pieprz i sól. Potrzebny nam będzie tak naprawdę widelec.  Oczywiście  łatwiej rozdrabniaczem, ale widelcem bez problemu „da radę”. Szybka i prosta w przygotowaniu, a jakże smaczna i efektowna pasta. Na śniadanie, majówkę czy piknik. Smacznie polecam pastę z awokado z… J Składniki: 1 awokado ½ cytryny kiełki brokuła sól pieprz ew. odrobina oliwy Przygotowanie : Awokado przekrój na pół. Usuń  pestkę , wydrąż miąższ. Rozdrobnij awokado za pomocą widelca. Dodaj posiekane kiełki. Przypraw do smaku. Pasta z awokado z ….. kiełkami brokuła gotowa. Wierzch kanapek możesz dodatkowo posypać kiełkami brokuła. Jedz i smakuj J

Pieczarkowa z mleczkiem kokosowym

Dziś obchodzimy   Światowy   Dzień Pieczarki J zupa pieczarkowa z mleczkiem kokosowym jest wspaniałą propozycją, by uczcić to międzynarodowe święto. Smaczna wariacja tradycyjnej zupy pieczarkowej. Zamiast śmietany użyłam mleczka kokosowego. Dodatkowo przyprawiłam kurkumą, curry i imbirem, co doskonale skomponowało się z pieczarkowym smakiem. Nadało też zupie wyjątkowego charakteru. To wspaniała propozycja również dla tych smakoszy, którzy nabiału nie mogą spożywać, a lubią, gdy ich zupa jest zabielona J   A czy Ty lubisz pieczarki? Pod jaką postacią najbardziej? Składniki: 10 pieczarek 2 ziemniaki 1-1,5 wywaru 200 ml mleczka kokosowego sól, pieprz kurkuma, curry, imbir suszony ew. suszona natka pietruszki Przygotowanie: Obierz ziemniaki. Pieczarki opłucz i obierz (jeśli masz taką potrzebę). Do gorącego wywaru, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Pieczarki pokrój w plasterki (kapelusze razem z nóżką). Dodaj do zupy. Gotuj przez 15 minut. Następnie

Ciastka rolowane

Ciastka rolowane - bardzo smaczne ciasteczka. Z cynamonem, zrolowane!!! Takie zakręcone te ciastka są J Lukier na wierzchu, posypane mango lub czekoladą. Szybkie w przygotowaniu, gdyż ciasto należy porządnie schłodzić lub zamrozić. Następnie pokroić na plastry, upiec i gotowe. Ciastka rolowane nadają się również do przechowania, jeśli zostaną specjalnie ukryte J . Ciastka rolowane z mango lub czekoladą podarowałabym mojej Babci. Zjadłaby, kiedy by chciała. Może na spacerze z koleżankami, a może zaprosiłaby je na herbatę lub kawę do siebie. Te ciastka umiliłyby im taki zwykły dzień, kiedy ich dzieci i wnuki zajęte są swoimi sprawami. Może, choć na chwilę zapomniałyby o swoich troskach. Składniki: na ok.30 sztuk 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki orkiszowej 150g miękkiego masła ½ szklanki cukru białego ¼ szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta ¼ łyżeczki soli 1 i ½ łyżeczki cynamonu 1 białko 1 łyżka wody Lukier: ¼ s

Moja pierwsza czekoladka- własnoręcznie wykonana!!!

W piątek 08.04.2016 miałam ogromnie słodką przyjemność uczestniczyć w warsztatach z czekolady organizowanej przez Szkołę Artystyczną Wiesław Kucia w Lublinie. A dziś Dzień Czekolady , nie zapomnijcie o tym J Było to kameralne spotkanie w gronie 10 osób, z czego 6 dziewczyn to reprezentantki Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej , czyli: Julianna , Dorota , Marlena , Edyta i Marta . Po wstępnej kawce i herbatce, pogaduszkach oraz oglądaniu wielu ciekawych książek o wypiekach i dekoracjach. (Chętnie porwałabym tą w języku francuskim J ) Przeszliśmy do meritum. Odrobina teorii: o właściwościach i rodzajach czekolady. Temperowaniu czekolady itp. Potem już praktyka: każdy, kto chciał mógł wykonać czekoladkę z nadzieniem i ładną dekoracją J , co jest dosyć pracochłonnym i czasochłonnym zadaniem. Warsztaty jak najbardziej udane. Sympatyczny i merytoryczny prowadzący. Służący radą i pomocą, we właściwej chwili. Ponadto miła atmosfera. Dobra zabawa. Nowe znajomości.

Owocowa frajda

Owocowa frajda , czyli deser albo przekąska. Banan, ananas i pomarańcza razem zmiksowane. Bez dodatkowego cukru. Za to podane z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym. Pyszne, owocowe tzw. samo zdrowie. Oprócz smaku jeszcze ten iście wiosenny, słoneczny kolor. Polecam J Składniki: 1 banan ½ pomarańczy spory kawałek ananasa płatki owsiane siemię lniane Przygotowanie: Owoce obierz. Podziel/pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj. Na dno szklaneczki wsyp płatki, na które wyłóż owoce. Siemię lniane i ponownie płatki owsiane wsyp na wierzch. Owocowa frajda gotowa. Jedz i smakuj J

Pasta z serem bałkańskim i rzeżuchą

    Pasta z serem bałkańskim i rzeżuchą to smaczna propozycja na wiosenną kanapkę. Na śniadanie, kolację czy jako przekąska J Słony ser bałkański wymieszany z twarogiem (najlepiej półtłustym) i odrobioną jogurtu naturalnego. Przyprawione otartą skórką z cytryny, szczypiorkiem, rzeżuchą i czarnym pieprzem. Pyszna w smaku, szybka w przygotowaniu. Wiosenna pasta z serem bałkańskim i rzeżuchą gotowa. Smacznie Wam polecam J Składniki: 100g sera bałkańskiego 100g sera białego półtłustego rzeżucha szczypiorek jogurt naturalny oliwa skórka z cytryny pieprze czarny Przygotowanie: Pokrusz ser bałkański, twaróg rozgnieć widelcem. Wsyp oba rodzaje serów do miseczki. Wlej odrobinę jogurtu naturalnego i oliwy. Wymieszaj. Dodaj posiekany szczypiorek oraz zerwaną rzeżuchę. Przypraw pieprzem i otartą skórką z cytryny (niewielką jej ilość) do smaku. Wymieszaj, skosztuj i ewentualnie dopraw. Pasta z serem bałkańskim i rzeżuchą gotowa. Jedz i smakuj J