Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2015

Szparagi w migdałach z ….Lubelski Kociołek XI edycja

Szparagi w migdałach z oliwkami najszybsza, wiosenna przystawka. Elegancka i smaczne do tego. Świeże, zielone szparagi, białe migdały i czarne oliwki. Magia smaków i kolorów. Szparagowa przystawka na ciepło. Przygotowuję ją ekspresowo, gdy goście już są J Wiosennie, ciepło i smacznie polecam te szparagi w migdałach z oliwkami. Szparagi w tą majową niedzielę zagościły w Lubelskim Kociołku- XI edycja- wspólna, kulinarna zabawa. A razem ze mną pichcą: Edyta ,  Marta , Angelika ,  Karolina ,  Dorota   i Martyna Zajrzyjcie również do nich. Na pewno mają coś smacznego J Składniki: 4 porcje 500 g zielonych szparagów 100g masła najlepiej klarowanego 2 duże garści płatków migdałowych 12 szt czarnych oliwek sól pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Umyj szparagi. Obłam zdrewniałe końcówki- wystarczy zgiąć szparag, a on sam przełamie się we właściwym miejscu. Płaski rondel lub głęboką patelnię napełnij wodą, posól. Kiedy się woda zagotuje wkładamy szparagi

Sałatka kasza gryczana i szparagi

Sałatka kasza gryczana i szparagi. Do tego cebulka dymka (razem ze szczypiorkiem) i pomidorki koktajlowe. Smacznie, kolorowo i pożywnie. Sałatkę z kaszy gryczanej i szparagów można spakować do torby: na uczelnię czy do pracy. Zabrać na piknik, grilla czy podać na domową kolację. Pycha J Teraz zaczyna się taki czas, kiedy to lekkie potrawy, w tym sałatki także królują i bardzo dobrze smakują.  Składniki: 100 g ugotowanej kaszy gryczanej 5-6   ugotowanych zielonych szparagów 5-6 pomidorków koktajlowych cebula dymka ze szczypiorkiem sól, pieprz olej lniany olej sezamowy oliwa sok z cytryny Przygotowanie: Cebule pokrój w plasterki. Posól. Rozdziel palcami. Wsyp do miseczki. Szparagi pokrój na 2 cm kawałki. Pomidorki przekrój na pół. Kaszę, szparagi i pomidorki dodaj do cebuli. Wymieszaj i przypraw do smaku. Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Jedz i smakuj J

Ciasto podwójnie czekoladowe z letnimi owocami

Ciasto podwójnie czekoladowe taki słodki prezent na Dzień Mamy. U mnie z malinami, gdyż moja mama je uwielbia. Można zastąpić je innymi owocami: truskawkami (nareszcie zaczyna się na nie sezon), jagodami czy wiśniami. Czekoladowy podpieczony spód, a na górze czekoladowy, delikatny mus.  To wszystko przystrojone malinami. Kusząco słodki prezent dla Naszych Mam. Bardzo ładnie wygląda, o smaku nie wspomnę J A wkrótce mamy  mogą też nim obdarować swoje pociechy (rezygnując dla najmłodszych smakoszy z likieru oraz dodając więcej kakao – zamiast kawy).  Ciasto podwójnie czekoladowe smakuje bajkowo, ma idealną konsystencję do krojenia. Znika w ekspresowym tempie J Pyszny podwieczorek. Smacznie i słodko polecam to ciasto podwójnie czekoladowe z owocami J Ulubionymi J Składniki: tortownica 26 cm Ciasto czekoladowe: 200 g masła 180 g gorzkiej czekolady Goplana 5 dużych jajek: żółtka i białka osobno 2 łyżki kakao 200 g cukru Mus czekoladowy: 200g mas

Biało-zielono-czerwona przekąska

Biało-zielono-czerwona przekąska, czyli jajka przepiórcze, listki bazylii i koktajlowe pomidorki i wykałaczki. Taka szybka przekąska: na domowa lub na świeżym powietrzu imprezę. Na piknik czy grilla, gdy wszyscy czekamy, aż się coś smacznego, konkretnego usmaży. Wiem, że ostatnio cos pogoda nie za bardzo. Ale niebawem się to zmieni J . A wtedy jak znalazł. Smaczna i kolorowa przekąska. Białe, przepiórcze jajko, zielona bazylia  i czerwony pomidorek. Smacznie Wam polecam te kolorowe koreczki J Składniki: jajka przepiórcze pomidorki koktajlowe listki bazylii wykałaczki Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo  (klik) . Następnie je obierz. Nadziewaj na wykałaczkę kolejno: jajko, listek bazylii i pomidorek koktajlowy. Gotowe. Spakuj (jeśli przekąska ma być na wynos). Jedz i smakuj J

Jajka przepiórcze - jak długo gotować

Jajka przepiórcze są malutkie, charakterystycznie „nakrapiane”. Cztery jajka przepiórcze zastępują jedno kurze jajko. O wartości odżywczej jajek przepiórczych decyduje przede wszystkim duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. Dzięki znajdującym się składnikom jajka przepiórcze na ogół są nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jajka kurzego . Można podawać je niemowlętom   oraz używać do maseczek kosmetycznych . Jaja przepiórcze zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu niż jaja kurze. Są bogatym źródłem: żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu. Zatem warto je jeść nie tylko od święta J Jaja przepiórcze mają działanie: antydepresyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wzmacniają włosy i są afrodyzjakiem J Jak i jak długo gotować jajka przepiórcze: Przed gotowaniem umyj jajka. Jajka przepiórcze delikatnie włóż do wrzącej wody: na miękko gotuj

Szparagowa sałatka na drugie śniadanie

Szparagi J Szparagi J Szparagi J Nareszcie są J Tym razem w sałatce: szparagi, młode ziemniaki ogórek, rzodkiewka i koperek. Świetnie nadaje się na drugie śniadanie, na wynos: do szkoły, uczelni czy w pracy. Taka wiosenna, sałatkowa propozycja. Ach te kolory i smaki J Ach jak ja lubię wiosnę i maj J Składniki: 3-4 ugotowane młode ziemniaki 3-4 ugotowane szparagi pół ogórka 2 -3 rzodkiewki koperek ew. szczypiorek musztarda oliwa olej lniany olej sezamowy pieprz, sól Przygotowanie: Szparagi umyj, obłam końcówki ( naciśnij przy końcu szparaga, on sam się przełamie). Ugotuj je w lekko osolonej wodzie najlepiej w wysokim garnku (tak by główki wystawały ponad wodą) przez 10 minut. (Do wody, w której gotujesz szparagi, oprócz soli możesz dodać cukier i masło) Ostudź. Ziemniaki pokrój w kostkę. Ogórka obierz i pokrój w kostkę również. Rzodkiewkę pokrój w półplasterki. Szparagi pokrój w mniejsze kawałki. Wszystko wymieszaj w pudełku. Posyp posiekanym kope

Gryczana tarta z botwinką, z cukinią i serem kozim

Gryczana tarta z botwinką, z cukinią i serem kozim bardzo smaczna i zdrowa propozycja na wiosenny obiad, imprezę czy kolację.  Gryczano-cukiniowy spód a nim farsz: botwinka, cukinia, pomidorki koktajlowe i czerwona cebula. To wszystko posypane kozim serem. Mniam J   Porządna dawka warzyw, jaką osoby dorosłe powinny spożywać w ciągu dnia Czy wiecie, że nasze dłonie mogą posłużyć jako warzywna miarka. Wystarczy je złożyć w „miseczkę”- to właśnie tyle warzyw ile nam się w nich zmieści powinniśmy zjeść „na jeden raz”. Zaleca się by w ciągu dnia spożyć 3 takie porcje.  Wszystkim zaś smakoszom polecam ta gryczaną tartę z botwinką, z cukinią i serem kozim J  To jedno z najlepszych dań, jakie ostatnio udało mi się przyrządzić. Domowy smakosz znów się jej domaga. Składniki: blacha Ø 26 cm Ciasto: 1 szklanka (250 ml) mąki gryczanej 100 ml oleju rzepakowego 2 jajka   2 łyżki startej cukinii suszone oregano, tymianek łyżka siemienia lnianego (ziarenka) szczypta

BLOGOTOK-relacja

W ostatnią kwietniową sobotę uczestniczyłam w 3 edycji BLOGOTOK-u .  Wraz z Edytą z Pasji Smaku wyruszyłyśmy z Lublina raniutko, by zdążyć do Kielc na czas. Fot. Edyta Kondrat http://www.pasjasmaku.com Pogoda dopisywała, niewielki, sobotni ruch drogowy, więc dotarłyśmy dosyć szybko do celu. Po rejestracji miałyśmy sporo czas by poznawać i rozmawiać z innymi, przybyłymi blogerami. Prowadzącymi blogi o różnorodnej, nie tylko kulinarnej tematyce. Blogerzy postanowili tez pomóc zwierzakom: Główna część imprezy rozpoczynała się o godz.10.00. Po krótkim przywitaniu zaczęły się poszczególne prelekcje. W sumie było ich 8, w międzyczasie 2 przerwy i konkursy (w jednym nawet udało mi się wygrać JJJ ).   Wystąpienia ciekawe dotyczyły tzw. social mediów i jak je wykorzystać przy prowadzeniu bloga.  Mi najbardziej podobała się prezentacja Magdaleny Mirkowicz  (  mypinkplum.pl   ),  która mówiła o szacie graficznej. Na co należy zwrócić szczegól

Danie główne: krem z zielonego groszku z miętą

Krem z zielonego groszku- już nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła przyrządzić taką zupę ze zerwanego prosto z krzaka, młodego groszku. Ach jak mi latem zapachniało J . Zupa z zielonego groszku – bardzo smaczny krem. Zwłaszcza po mięsnym, grillowym przesycie J Zielony groszek, por, ziemniaczki i ta mięta dodająca świeżości. Mniam. Warto się nieco pomęczyć z tą zupą i ją przetrzeć przez sito (gdyż zostają łuski). Smacznie polecam ten krem z zielonego groszku z miętą J Składniki: 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego 2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego 1 por 2 ziemniaki 100g boczku nadwieprzańskiego ziarnka słonecznika świeża mięta pieprz, sól masło klarowane/olej Przygotowanie: Pora pokrój w piórka. Ziemniaki obierz, pokroj w kostkę. Tłuszcz rozgrzej na patelni. Wrzuć ziemniaki i pora. Wrzuć obrany groszek (lub groszek mrożony bez wcześniejszego rozmrażania). Przypraw solą i pieprzem. Smaż chwilę. Warzywa przełóż do rondla, zalej bulionem. G