Parowańce , czyli drożdżowe bułeczki przyrządzane na parze. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Kształtem przypominają spłaszczoną kulę. Przepis przypomniany w ramach współpracy Magazynu Aromat (klik) z projektem nieMAPA (klik) - lubelska wersja. Co to takiego? Sprawdź? Przyda się nie tylko na początku wakacji. Parowańce na Lubelszczyźnie, zwłaszcza jej północnej części, znane od dawna. Podawane z nadzieniem lub bez niego. Z jagodami, serem czy kaszą jaglaną. Polane śmietaną lub owocowym musem. Poniżej przepis na podstawową wersję parowańców: Składniki: na 15 szt 3,5 szklanki maki pszennej 50 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: W rondelku podgrzej pół szklanki mleka tak by było ciepłe, ale niegorące. Dodaj łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąkę, dodaj łyżkę cukru i szczyptę soli. Wbij jajko. Wlej pół szklanki mleka i
Zapraszam wszystkich smakoszy:)