Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2015

Chutney pomidorowo-jabłkowo-ananasowy

Chutney pomidorowo-jabłkowo-anansowy - smaczne połączenie, dobrze przyprawione. Jabłka, ananas i pomidory przyprawione czosnkiem kolendrą, papryczką chili i imbirem. Takie rozgrzewające połączenie. Bardzo smaczna propozycja na kanapkę, do naleśników, ryb czy mięsa. Zwłaszcza, gdy świeżych wiosennych warzyw jeszcze brak. W oczekiwaniu na wiosnę, niech w kuchni zrobi się kolorowo i smacznie. Wtedy szybko to zleci J Składniki: 4 jabłka 6 plasterków ananasa 1 puszka pomidorów pelati 2 łyżki miodu ½ łyżeczki soli sok z ½ cytryny sok z ½ pomarańczy olej rzepakowy Mieszanka przypraw: po ½ łyżeczki suszonej  kolendry i kminu 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego na tarce imbiru 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili Przygotowanie:   Kolendrę i kmin upraż na rozgrzanej patelni. Przesyp do moździerz i rozdrobnij. Przełóż do miseczki, dodaj rozgnieciony czosnek, imbir i papryczkę chili. Na patelni rozgrzej olej, następnie wsyp mieszankę przypraw, a następni

Chipsy z batatów

Chipsy z batatów- domowa, smaczna i zdrowa przekąska. Wystarczy wyszorować jedną bulwę słodkiego batata, pokroić w cienkie plasterki. Polać odrobiną oleju i przyprawić: czosnkiem, papryką czy tymiankiem. Następnie upiec by były chrupkie. Batat, znany również pod nazwami: wilec ziemniaczany, patat czy słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Bataty, a konkretnie ich bulwy zawierają dużo błonnika, manganu, witaminy: A,B5 i B6. Zaś nie zawierają cholesterolu. Można je piec lub gotować. Ich słodki smak dobrze komponuje się z pikantnymi przyprawami lub sosami. Smaczne Wam polecam te chipsy z batatów J Składniki: 1 batat ostra suszona papryka olej rzepakowy Przygotowanie: Batata wyszoruj, osusz ręcznikiem. Pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posyp papryka i skrop olejem. Piecz w temp. 180-190°C przez 20-30 minut. Jedz i smakuj J

Czerwony, ostry kurczak ze skórką pomarańczową

Czerwony, ostry kurczak ze skórką pomarańczową- smakuje wybornie. Wydaje się proste danie, za pewne smak każdy z Was kojarzy, a jednak dodatek skórki pomarańczowej nadaje nowej, smacznej i aromatycznej odsłony. Już mieszanka czosnku i przypraw sprawia, że oprócz smaku kurczak ten kusi aromatem. A co dopiero, gdy zapach ten dopełnia skórka z pomarańczy. Czerwony, ostry kurczak świetne danie na obiad czy kolację.  O ile zostanie można spakować je do pudełka do pracy i go sobie odgrzać, wtedy należy szybko go zjadać by nie kusić innych J Nam tak posmakował ten czerwony ostry kurczak ze skórką pomarańczowa, że na pewno chętnie będę go przyrządzać częściej. Wam też smacznie polecam J      Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej sól olej rzepakowy Mieszanka przypraw 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej kolendry (rozdrobnionej

Zakochana sałatka

Zakochana sałatka, czyli sałatka z łososiem. Zaskoczcie swoje ukochane osoby smakołykiem. Wędzony łosoś, roszponka, lodowa sałata i oliwki. Wszystko to dobrze przyprawione- smaki cudowne.  Wystarczy pobiec do sklepu po składniki J i za chwilę gotowa. Polecam wszystkim smakoszom, szczególnie tym zakochanym od nie dawna jak i z nieco dłuższym stażem J Zakochana sałatka z łososiem  na pewno umili Wam ten dzień<3 <3 <3 Składniki: 100-150 g łososia wędzonego ½ główki sałaty lodowej 3-4 garście roszponki cebula czerwona zielone oliwki ½ cytryny 1-2 ząbki czosnku oliwa olej lniany pieprz, sól Przygotowanie: Cebule pokrój w półtalarki i posól. Dodaj pokrojoną sałatę lodową i opłukaną roszponkę. Łososia pokrój w paseczki. Dodaj do pozostałych składników. Do małego słoiczka wlej oliwę, olej, dodaj rozgnieciony czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól. Wymieszaj. Sosem polej sałatkę i wymieszaj. Dodaj całe lub pokrojone na talarki oliwki. Delikatnie w

Walentynkowy deser

Walentynkowy deser- dla dwojga jeden. W końcu Walentynki już w sobotę, więc słodko na pewno być musi. Serce dwukolorowe: czerwone –truskawkowe i białe- kokosowe. Smaki świetnie się uzupełniają. Wszystkim słodkim, szczególnie zakochanym smakoszom polecam J Składniki: ¼ litra mrożonych truskawek 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki żelatyny 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Truskawki zmiksuj w blenderze dzbankowym. Dodaj cukier do smaku. Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody, tak by spęczniała. Truskawki przelej do rondelka, podgrzej i rozpuść żelatynę. Przelej do foremki. Po min. pół godzinie mleczko kokosowe przelej do rondelka. Wymieszaj z cukrem pudrem. Żelatynę 1 łyżeczkę namocz w 1 łyżce wody, by spęczniała. Dodaj do mleczka. Podgrzej i rozpuść. Gdy mleczko nieco przestygnie dodaj wiórki i wymieszaj. Gdy czerwona, truskawkowa masa zwiąże, wyłóż na nią masę kokosową. Wstaw do lodówk

Popękane ciastka

Popękane ciastka- bezglutenowe, wegańskie i bez drożdży. Super przysmak na słodki tydzień, który przed nami. Przyznam się, gdy wymieszałam masę na ciastka, a później je wstawiłam do pieca, nie sądziłam, iż takie ładne, popękane ciastka mi wyjdą J Sama jestem zachwycone ich wyglądem a przede wszystkim smakiem J .  Gdy zaczynałam mą przygodę z wymagającymi wypiekami (bezglutenowymi, bezmlecznymi, a ponadto bezjajecznymi), nie przypuszczałam, że takie wspaniałości będę wypiekać J Te popękane ciastka będą gościć u mnie w menu nawet, jeśli powrócę do tradycyjnej diety. Wszystkim słodkim smakoszom polecam te popękane ciastka J Składniki: na 12 ciastek 1 szklanka mąki amarantusowej 1 szklanka mąki ryżowej ¼ szklanki oleju rzepakowego 1/8 szklanki octu jabłkowego ¼ szklanki herbaty czarnej 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta soli Przygotowanie: Wymieszaj obie mąki, cukier, cukier, sodę, sól i gałkę muszkatołową. W oso

Chleb gryczany bezglutenowy

Chleb gryczany- jest chlebem bezglutenowym i bez drożdży. Przepis znalazłam na jedz kolorowo . Przyznam ze smakiem, iż bardzo dobry chleb mi wyszedł. Od razu zastrzegam, iż fanką gryki i kaszy gryczanej nie jestem. I z pewną rezerwą podchodziłam zarówno do wypieku, jak i kosztowania gryczanego chleba. Jednak ten chleb smakuje wybornie. Nie wyczułam tego charakterystycznego gryczanego posmaku. Może to dzięki innym składnikom? Nie wiem? Wiem, za to, iż będę dalej eksperymentować z wypiekami z mąki gryczanej. To świetnie, gdy chleb czeka w chlebaku i tak po prostu można go przekąsić, kiedy się tylko zapragnie. Wam też smacznie polecam ten wyśmienity gryczany chleb J   Bezglutenowym, jak i pozostałym smakoszom J Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki gryczanej 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 1 i ½ szklanki wody ½ szklanki siemienia lnianego ziarnka ¾ szklanki pestek słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego zmielonego (zwykłego lub złotego) 2 łyżki oleju rzepakowego