Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2018

Lubelski Kociołek- cukinia

W Lubelskim Kociołku zawrzało ponownie, a w roli głównej cukinia. Lubelski Kociołek, czyli kulinarna zabawa, w której przyrządzamy różne dania z jednego wybranego warzywa lub owocu. Cukinia świetnie się do tego nadaje, gdyż jest przepysznym zielonym warzywem, w dodatku różnie serwowanym: wytrawnie lub na słodko. Jako przekąska, zupa , pasztet czy danie główne. U mnie dziś klops z cukinią i suszonymi pomidorami, a co u pozostałych dziewczyn sprawdź: Edyta z bloga Pasja Smaku , Kinga z bloga Małe Kulinaria Angelika z bloga Życie zaczyna się w kuchni Marlena z bloga Kuchnia u Marlenity Lubelski Kociołek- cukinia jest edycją specjalną, po raz pierwszy gdyż przepisy są również publikowane ma łamach Magazynu Aromat #13 Lato 2018 (klik) . Składniki na 1 keksówkę 750 g mielonego mięsa z indyka 1 mała cukinia 1 jajko 100 ml oleju rzepakowego 1 szklanka płatków jaglanych 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego 2 ząbki czo

Sałatka z buraczkami i szparagami

Czerwone buraczki, zielone szparagi i …..kolorowa, a przede wszystkim smaczna sałatka na początek lata. Lekka, a sycąca. Można ją spakować do pracy na drugie śniadanie. Świetna również propozycja na letnią kolację, taką w mniejszym lub większym gronie. A przepis ten znajdziesz również w najnowszym numerze Magazynu Aromat #13 Lato 2018 (klik) . Zajrzyj również i tam. Gorąco zachęcam do lektury. Składniki: 4 czerwone buraczki 500g zielonych szparagów 250 g makaronu kokardki 100g sera typu feta 1 młoda cebula kilka suszonych pomidorów prażony słonecznik olej rzepakowy olej z suszonych pomidorów oliwa sól pieprz Przygotowanie: Umyte buraczki poukładaj w żaroodpornym naczyniu. Zalej olejem rzepakowym i upiecz je w 180ºC przez godzinę. Ostudzone obierz. Szparagi umyj i o błam im zdrewniałe końcówki- wystarczy zgiąć szparag, a on sam przełamie się we właściwym miejscu. Płaski rondel lub głęboką patelnię napełn

Aromat #13 Lato 2018- najnowszy numer

Najnowszy numer Magazynu Aromat #13 Lato 2018 dostępny jest już w sieci (klik) . Spieszę się pochwalić, iż od trzech lat ukazuje się internetowy kwartalnik Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej!!! Plus dwa numery wydania specjalne! Jako,że nadchodzi początek lata, a temperatura za oknem iście gorąca, to myślę, że przydadzą się Wam przepisy na chłodniki, dziecięce przekąski, letnie obiady, kolacje czy sałatki. Truskawka w roli głównej, propozycje na zagospodarowanie cukinii. Ponadto owocowe orzeźwienie czy wege desery. Mazury ani płasko ani nie daleko. Langwedockie wakacje. Lato na Lubelszczyźnie. Gdzie można zjeść dobre lody w Lublinie? Co więcej? Zapraszam do smacznej i interesującej lektury:)