Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2016

Amarantusowy murzynek

Amarantusowy murzynek to naprawdę bardzo smaczne ciasto. Czekoladowo- gryczane ciasto z brzoskwiniami i amarantusem. Wilgotne, słodkie w sam raz. Znika w tempie ekspresowym. Oprócz smaku, magia kolorów. To wszystko czego nam trzeba latem, prawda? A przepis ten pochodzi z Magazynu Aromat (klik) - internetowego kwartalnika Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Ponadto znajdziesz tam wiele ciekawych artykułów i letnich przepisów. Zapraszam do lektury. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki amarantusa ekspandowanego ¾ szklanki cukru brązowego 2 jajka 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia 1 szklanka oleju rzepakowego szczypta soli 6 brzoskwiń 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki miodu amarantus ekspandowany do dekoracji Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Wlej olej. Wymieszaj. Dodaj obie mąki, amarantus, kakao, sól i łyżeczkę proszku do pieczenia/sodę. Dokładnie wymie

Budyń piertuszkowo-waniliowy z musem z czarnej porzeczki

Budyń piertuszkowo-waniliowy z musem z czarnej porzeczki jest delikatny, w połączeniu z wyraźnym, nieco kwaskowatym smakiem czarnej porzeczki. Super!!! Wyśmienity letni deser. Pełnia smaków, dla tych, co nie mogą lub chcą trochę poeksperymentować w kuchni. A przepis ten, jak i wiele innych, pochodzi z Magazynu Aromat (klik) - internetowego kwartalnika Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Nie tylko przepisy tam znajdziesz! Zapraszam do lektury J Składniki: 2 korzenie pietruszki 400 ml mleczka kokosowego ½ laski wanilii 1 łyżeczka soku z cytryny szklanka czarnej porzeczki ½ szklanki cukru Przygotowanie: Pietruszkę obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. Zalej mleczkiem kokosowym. Rozetnij pół laski wanilii. Wydrąż. Dodaj do mleka. Wrzuć również wydrążone części. Gotuj wszystko razem przez 20 minut (aż pietruszka będzie miękka). Wyjmij laski wanilii Zmiksuj. Porzeczki umyj, usuń „ogonki”. Wrzuć do garnka, zasyp cukrem. Wlej odrobinę wody i zagotuj. Możesz pr

Polędwiczka dobrze przyprawiona

Polędwiczka dobrze przyprawiona i rozpływająca się w ustach. Domowe, upieczone mięso. Wcześniej przez noc zamarynowane. Po prostu pycha. Można spożywać bezpośrednio po upieczeniu lub później, gdy ostygnie. Taka polędwiczka dobrze przyprawiona, czy na obiad, czy na kanapkę, smakuje wybornie. Z ogórkiem kiszonym lub małosolnym. Polecam J Składniki: 1 kg polędwiczki wieprzowej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju dyniowego 1 nieduży ząbek czosnku zioła prowansalskie, pieprz, sól, pieprz cayenne Przygotowanie: Przyprawy, oleje i ocet wymieszaj za sobą. Tak przygotowaną marynatą porządnie natrzyj mięso. Na noc odstaw do lodówki, by polędwiczka przeszła smakiem.  Następnego dnia do marynaty z mięsem dolej wody, tak do wysokości 2/3 polędwiczki. Piecz pod przykryciem w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 50 minut. Polędwiczka dobrze przyprawiona gotowa. Jedz i smakuj J

Biszkopt z porzeczkami- Lubelski Kociołek

    Biszkopt z porzeczkami : czerwonymi i czarnymi. Pyszne, owocowe ciasto. Świetna propozycja na letni deser. Dla smakoszy mniejszych i całkiem dużych. Nawet mój 11 miesięczny Brzdąc dostał mniej owocowy kawałek. Bardzo mu smakował J Biszkopt z porzeczkami to moja propozycja do Lubelskiego Kociołka , czyli kulinarnej zabawy, w której dziś główną rolę grają porzeczki. Wraz ze mną udział w tej smacznej zabawie biorą: Edyta , Dorota , Julianna , Anna , Agnieszka , Marlena i Marta . Zajrzyjcie tam również J Składniki: 6 jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli soku z cytryny 2 szklanki porzeczek czarnych i czerwonych Przygotowanie: Ubij białka na sztywną pianę. Mieszając: dodaj cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj sok z cytryny dla podkreślenia smaku. Ciasto wlej na wyścieloną pergaminem tortownicę (24 cm). N

Szampańska galaretka z malinami

Szampańska galaretka z malinami to jeden z ulubionych moi ch letnich deserów. Galaretka na bazie wina musującego (potocznie nazywanego szampanem) lub w łagodniejszej wersji napoju o smaku cytrynowym. Dolewam sok z cytryny i dorzucam owoce. Wspaniała, orzeźwiająca, letnia galaretka gotowa. A przepis ten znajdziecie również w internetowym Magazynie Aromat (klik) - to już nasz drugi letni numer J Składniki: 1 litr wina musującego / napoju o cytrynowym smaku sok z ½ cytryny 3 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru maliny listki mięty Przygotowanie: Do niewielkiej ilości wina musującego (około pół szklanki) dodaj żelatynę. Odstaw, by napęczniała. W garnku podgrzej pozostałą część wina musującego. Uważaj by nie zagotować. Dodaj cukier i żelatynę. Wymieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. W szklaneczkach wsyp maliny i listki mięty. Wlej galaretkę, gdy ta nieco stężeje. Napełnione szklaneczki wstaw na 2-3 godziny do lodówki.