Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2019

Zielona sałatka z quinoa

Quinoa w zielonej, wiosennej sałatce. Quinoa, zwana też komosą komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, w połączeniu z nowalijkami smakuje wybornie. Ponadto stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka i błonnika pokarmowego. Świetnie nadaje się do sałatek, zwłaszcza tych wiosennych. Zielona sałatka z quinoa to doskonała propozycja na wynos czy kolację. Spróbuj mocy złotego ziarna. A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat #16 Wiosna 2019. Zajrzyj i tam po więcej inspiracji. Polecam. Składniki: 0,5 szklanki quinoa 2 ogórki 1 cebula 50 g roszponki 100g sera feta rzeżucha kilka rzodkiewek olej rydzowy olej rzepakowy sól i czarny pieprz Przygotowanie: Ziarna quinoa należy wypłukać pod bieżącą wodą,aż woda przestanie się pienić (najczęściej 2-3 razy). Następnie wsyp ją do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj pod przykryciem ,na małym ogniu przez 15 minut, aż do momentu gdy z ziaren wyłonią się małe białe ogonki. Wtedy przepłu

Wiosenny twarożek

Wiosnę powitaliśmy już wczoraj. A zatem sezon na nowalijki czas rozpocząć. Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to obowiązkowa pozycja menu, gdy na dworze coraz cieplej. Szybka, ale niezwykle smaczna. Polecam:) Składniki: 250 g sera białego półtłustego kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku cebula dymka 1-2 łyżki śmietany 1-2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz czarny Przygotowanie: Posiekaj drobno cebulę. Posól ją i wrzuć do miski. Dodaj biały ser i rozgnieć go widelcem. Rzodkiewkę pokrój w kosteczkę, zaś szczypiorek posiekaj. Rzodkiewkę i połowę szczypiorku wymieszaj z białym serem, śmietaną i jogurtem. Przypraw do smaku. Wierzch posyp resztą szczypiorku. Wiosenny twarożek gotowy. Jedz i smakuj:)

Aromat Wiosna 2019

Już od poniedziałku dostępny jest w sieci najnowszy numer  Magazynu Aromat #16 Wiosna 2019   Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej  (klik). Wydanie bardzo ciekawe, pełne inspirujących przepisów i różnorodnych artykułów. Na wstępie czekolada, gdyż wiosną mamy przynajmniej dwa kobiece święta a ponadto w kwietniu Dzień Czekolady!!! Kulinarne pomysły: nowalijki, szparagi, czy curry w trzech postaciach. Wegańskie kanapki i pasztety dla jaroszy. Sushi krok po kroku. Jak w naturalny sposób zadbać o kondycję i dobre samopoczucie? Wielkanocne przepisy również tu są. Polska krajem wina oraz Wiosna na Lubelszczyźnie. Zachęcam do wiosennej lektury:)