Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2016

Smacznej Wielkanocy

Życzę Wam radosnych a przede wszystkim smacznych Świąt Wielkanocnych oraz mokrego Śmigusa Dyngusa niech szczęście i dobre smaki będą z Nami przez cały czas !!!  

Jajka ze szpinakiem i limonką

    Jajka ze szpinakiem i limonką - zielone, wiosenne i świątecznie. Wiosna już do nas przyszła J Hura J Wielkanoc tuż tuż. Jajka ze szpinakiem i limonką bardzo dobrze smakują. Szpinak podkręcony czosnkiem, z odrobiną soku z limonki. Pikantne, nieco kwaskowate. Z pewnością będą ozdobą stołu.  Ten, jak i więcej wielkanocnych, wiosennych przepisów znajdziecie w Magazynie Aromat Wiosna (klik) . Polecam J Składniki: 4 jajka 150 g szpinaku 1-2 ząbki czosnku sok z ½ limonki sól, pieprz czarny oliwa masło klarowane Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i przekrój na pół. Wydrąż żółtka. Rozgnieć je widelcem. Umyty, osuszony szpinak drobno poszatkuj. Na patelni rozpuść masło, wrzuć szpinak i posól. Dodaj rozgnieciony 1-2 ząbki czosnku. Podsmaż. Ostudzony szpinak dodaj do żółtek. Wymieszaj. Stopniowo wlej oliwę i sok z limonki. Skosztuj i przypraw do smaku. Masa napełnij wydrążone białka. Jajka ze szpinakiem i limonką gotowe. Jedz i smak

Szynka wolno pieczona w miodzie i musztardzie

Szynka wolno pieczona w miodzie i musztardzie to bardzo smaczna propozycja domowej wędliny. Oczywiście szynkę wolno pieczoną w miodzie i musztardzie można spożywać na ciepło, bezpośrednio po jej upieczeniu. Smaki wyborne. Na pewno tak pieczona szynka będzie gościć na naszym Wielkanocnym stole. Mięso kruche, dobrze wypieczone, rozpływa się w ustach J Miód musztarda i cebula nadają szynce naprawdę wyjątkowo dobrego smaku. Och, jakie dobre pyszne mięso! Takie okrzyki dochodziły z kuchni, gdy je ostatnio upiekłam J Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy olej rzepakowy suszona pietruszka suszone oregano sól, pieprz Przygotowanie: Mięso solidnie natrzyj solą i ziołami. Włóż do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Polej wierzch szynki olejem i przykryj. Wstaw do lodówki na parę godzin lub całą noc. Cebulę pokrój w półtalarki. Miód wymieszaj z odrobiną ciepłej wody, w ten sposób łatwiej się rozpuści. Dodaj musztardę i wym

Jajka z pieczarkami i chili

Jajka z pieczarkami i chili na pewno zachwycą podczas wielkanocnego śniadania. Smak jajek faszerowanych pieczarkami jest mi dobrze znany. Zwykle na Wielkanoc, ale nie tylko, przyrządza je moja mama. Zmodyfikowałam ten przepis. Dodatek chili nadał pieczarkom nieco pikanterii, a starta skórka cytrynowa świeżości i niesamowitego zapachu. Przepis ten pochodzi z Magazynu Aromat Wiosna (klik) . Zajrzyj tam i wiosennie zainspiruj się J  Polecam J Składniki: 4 jajka 6 pieczarek ½ papryczki chili skórka z ½ cytryny sól, pieprz łyżka majonezu oliwa masło klarowane Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. Wydrąż żółtka. Rozgnieć je widelcem. Pieczarki pokrój i podsmaż na maśle. Pod koniec smażenia dodaj posiekane chili, sól i pieprz. Wymieszaj. Ostudzone pieczarki drobno poszatkuj (możesz użyć rozdrabniacza). Żółtka wymieszaj z pieczarkami. Dodaj majonez, oliwę i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj, skosztuj przypraw do smaku. Tak przygotowa

Ciasto czekoladowe Neli

Ciasto czekoladowe Neli - oczywiście Neli Rubinstein, który to przepis otrzymała od Helen Szell. Ciasto czekoladowe o niesamowicie intensywnym smaku. Zbite, wilgotne i słodkie w sam raz. Z taką fajnie chrupiąca skórką po bokach. Pycha J   Ciasto czekoladowe Neli przygotowałam zgodnie przepisem opublikowanym w książce pod tytułem „Kuchnia Neli".  Od siebie dodałam płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli podczas ubijania białek. *Jednak troszkę przygód miałam podczas pieczenia tego ciasta, gdyż zgodnie z podanym przepisem ciasto czekoladowe powinno się piec w 100 ºC (350 º F) na środkowej półce przez 40 minut. Najpierw się zdziwiłam, że w tak niskiej temperaturze, ale co tam. Dopiero później podczas pieczenia spostrzegłam, iż coś tu nie gra J . Prawdopodobnie nastąpił drukarski błąd w przeliczaniu temperatury, gdyż 350 ºF to około 176 ºC. Ja piekłam przez pierwsze 30 minut w 100 ºC, a przez następne 30-40 minut w 140ºC z termoobiegiem za każdym razem. Cias

Aromat Wiosna Magazyn

Aromat Wiosna nr 4 - Magazyn Lubelskiej Blogosfery kulinarnej dostępny jest już w sieci J , gdyż wiosna tuż tuż.   Znajdziesz go tu (klik) lub przesuwając kursor poniżej.  Magazyn Aromat Wiosna to: kobiece wina, nie tylko z okazji dzisiejszego święta J Wielkanocne przepisy obowiązkowo: jajka faszerowane i mazurki. Parę ciekawostek o czekoladzie J Torty kwiatowe J Smaczne, lekkie propozycje na wiosenne śniadania, obiady czy majówkę J Jak spakować bagaż, gwiazdorska kuchnia, stare, ale jare i zrób to sam. Koniecznie zajrzyj do wiosennego Aromatu, poczytaj i zainspiruj się. Polecam. Udanej lektury życzę J

Kaszotto - gryczanotto

     Kaszotto - gryczanotto to danie powstało na tzw. „prędce”, a że smakuje bardzo dobrze to obecnie często się u nas pojawia jako danie obiadowe lub obiado-kolacja.  Kaszotto – gryczanotto oprócz tego, iż jest bardzo smaczne to jeszcze szybkie w przygotowaniu. Mielone mięso, papryka zielona, cebula. Wszystko doprawione papryczką chili i lub/ pieprzem cayenne. My przyrządzamy to danie z kaszą gryczaną niepaloną, ale Wy możecie użyć oczywiście i palonej. Osobiście  za bardzo nie lubię posmaku kaszy gryczanej palonej, ale za to niepalona smakuje mi coraz bardziej. Chciałabym poznać jak to dawniej gotowano kasze gryczaną, taką w koc zawijaną. Może ktoś z Was mi podpowie:)  Składniki: ½- ¾  szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej 250 g mięsa mielonego 200 g passaty pomidorowej 1 cebula 1 zielona papryka olej rzepakowy ½ papryczki chili pieprz cayenne sól czarny pieprz Przygotowanie: Ugotuj kaszę. W tym celu do rozgrzanego rondelka wsyp kaszę. Lek