Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2014

Pomidorowy chłodnik samo zdrowie

Pomidorowy chłodnik samo zdrowie – ciut nadużyta nazwa, gdyż z lenistwa użyłam pomidorów z puszki. Tak jest zdecydowanie szybciej J Oprócz pomidorów wykorzystałam: pora, czosnek, siemię lniane i prażone pestki słonecznika. Chłodnik ten ma konsystencję gęstego kremu. Świetnie chłodzi i jest dosyć pożywny. Najlepiej smakuje na drugi dzień, także można go przygotować wieczorem, gdy troszkę chłodniej jest, następnie dobrze schłodzić. Przed spożyciem dobrze jest go wyjąć by nieznacznie się ogrzał. Posypać ziarnkami słonecznika i gotowe. Oczywiście tym, którym wolno jeść pieczywo mogą przyrządzić sobie grzanki do chłodnika. Jedz i smakuj J Składniki: na 4 porcje 2 puszki pomidorów 1 por 2 ząbki czosnku 2 garście siemienia lnianego 4 garście uprażonego słonecznika 150 ml bulionu mięsnego/ warzywnego masło klarowane olej lniany oliwa pieprz sól Przygotowanie: Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i pora. Smaż przez chwilę. Do dzbank

Barszcz z młodych buraczków

Muszę się pochwalić, że mój M. znów królował w kuchni J Tym razem ugotował barszcz z młodych buraczków- pycha. Barszcz tak nam posmakował, że na stałe zagościł w naszym letnim menu. M. ugotował również barszcz młodych buraczków na imprezę rodzinną i nie tylko dorosłym dobrze smakował. Młodsi smakosze także się zachwycali tą czerwona zupą. Bardzo małym smakoszom należy serwetkę włożyć pod brodę, bo barszcz jak to barszcz lubi niespodziewanie brudzić J . Starsi smakosze też mogą się tak przyodziać na czas jedzenia barszczu, by uniknąć małych czerwonych plamek. Smak tego barszczu na pewno Wam wynagrodzi wszelkie niedogodności J Składniki: 6-7 młodych buraczków wraz z łodygami 0,5 litra bulionu drobiowego 1 litr wody 2 marchewki 1 cebula ¼ selera korzeniowego liście selera sok z cytryny sól, pieprz koperek jogurt naturalny/ śmietana Przygotowanie: Wlej bulion i wodę do garnka, wrzuć obranego selera, cebulę, marchewki i liście selera. Wszystko zagotuj, d

Sałatka z żółtej cukinii

Sałatkę z żółtej cukinii- smaczne połączenie cukinii (żółtej lub zielonej), ziemniaczków w mundurkach, kiełbasy, pomidorów i cebuli. Żółta cukinia ma taki słoneczny, piękny kolor. Dziś sałatkę z żółtej cukinii jadłam w pracy pycha J Wcześniej towarzyszyła nam w podróży na Opener’a – muzyczne doznania niezapomniane. Sałatka w podróży szybko  zniknęła.  Wam również smacznie ją polecam J Składniki: 1 cukinia 2-3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2-3 pomidory kawałek ulubionej kiełbasy cebula tymianek suszony bazylia świeża sól, pieprz oliwa/masło klarowane     Przygotowanie: Cukinię pokrój w plasterki, smaż na maśle klarowanym/oliwie aż się zeszkli. W trakcie smażenia cukinie posyp solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Cukinię zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu smaż pokrojone w plasterki ziemniaki (możesz wykorzystać takie z poprzedniego dnia), ziemniaki możesz lekko posypać solą i pieprzem. Zdejmij ziemniaki z patelni, a na nią wrzucić kiełbasę pokroj

Brązowy ryż z chili i z kolendrą

Brązowy ryż z chili i z kolendrą to bardzo smaczna propozycja kolację ( w taki dzień upalny jak dziś), bądź na obiad czy posiłek w pracy. Wystarczy ugotować ryż (najlepiej brązowy). Na patelni przysmażyć cebulkę, papryczkę chili. Następnie dodać ryż i posypać świeżą kolendrą. Ta świeża kolendra nadaje wyjątkowego smaku. Tylko jeść i smakować pozostaje J Składniki: 100 g brązowego ryżu 1 młoda cebulka ½ czerwonej papryczki chili gałązki świeżej kolendry olej/oliwa pieprz, sól Przygotowanie: Brązowy ryż gotuj przez 30-35 minut w osolonej wrzącej wodzie. Cebulę pokrój kostkę, papryczkę drobno posiekaj (ilość zależy od pikantności, jaką chcesz uzyskać). Na patelni wlej olej/oliwę, następnie wrzuć cebulę i papryczkę chili. Przesmaż chwilę. Dodaj ugotowany ryż. Wszystko wymieszaj. Dodaj posiekane/porwane listki kolendry. Ponownie wszystko wymieszaj. Skosztuj ewentualnie dopraw solą, pieprzem do smaku. Nałóż, jedz i smakuj:)

Młoda marchewka ze słonecznikiem

Młoda marchewka ze słonecznikiem – wariacja na temat klasycznej surówki z marchewki, a raczej z marchwi jak to botanik by powiedział, gdyż w przyrodzie nie ma takiej rośliny jak marchewka. W kuchni można używać słów, jakie komu bardziej pasują. Ja lubię słowo marchewka, surówka z marchewki też bardzo mi smakuje. Wam również ją smacznie polecam J Składniki : 5-6 szt. średnich marchewek 1 jabłko 2-3 garście pestek słonecznika sok z 1 cytryny 2-3 łyżki chrzanu olej, oliwa szczypta cukru sól i pieprz Przygotowanie: Marchewkę zetrzyj w malakserze lub na tarce o cienkich oczkach. Upraż słonecznik. Dodaj do startej marchwi. Przygotuj sos z chrzanu, soku z cytryny, oliwy, oleju, cukru pieprzu i soli. Jabłko zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Dodaj do marchewki ze słonecznikiem. Wlej sos. Wszystko razem wymieszaj. Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Jedz i smakuj J

Pieczone ziemniaczki

Pyszne pieczone młode ziemniaczki. To danie, w którym można się rozsmakowywać całe lato. Wystarczy umyć ziemniaki, nieco je podgotować, przekroić na pół i zapiec. Wcześniej wierch smarując sosem z oliwy, oleju rzepakowego, czosnku, suszonego tymianku i koperku. Smakują wybornie, można je zapiekać równocześnie z jakąś pyszną szynką. Szkoda, że już znikły, chętni bym znów ich posmakowała J Składniki: 8-10 większych ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki oleju rzepakowego suszony koperek suszony tymianek sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki porządnie umyj. Gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia. Przekrój na pół. Układaj na blaszce wyścielonej folią aluminiową. Do miseczki wlej oliwę, olej, przeciśnij dwa ząbki czosnku. Dodaj koperek, tymianek, pieprz i sól. Sos wymieszaj, smaruj nim każdą połówkę ziemniaczka. Ziemniaki piecz w 170ºC-180ºC przez 40 minut. Jedz i smakuj J

Czerwona nie tylko smakiem sałatka

Czerwona nie tylko smakiem sałatka to pyszne połączenie: grejpfruta, fasoli czerwonej, papryki czerwonej oraz cebuli również czerwonej. Wszystko to wymieszane z białym, jaśminowym ryżem. Podane w pomidorowych miseczkach. Oczywiście pomidora można wkroić do środka czerwonej sałatki. Smakuje wybornie. Wystarczy doprawić solą, pieprzem, chili i dodać saszetką oleju kujawskiego - bazylia i c zerwona nie tylko smakiem  sałatka gotowa. Piękny czerwony kolor dominuje, smaki się cudownie przenikają. Smacznego. Przepis ten bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl  . Oświadczam, że zapoznałam się i akceptuję zasady regulaminu   Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego 1 grejpfrut 1 puszka fasoli czerwonej 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona kilka pomidorów sól, pieprz chili suszone saszetka oleju kujawskiego- bazylia listki bazylii do dekoracji Przygotowa