Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2013

Wesołych Świąt

Piernik jabłkowy (bez jajek)

Piernik jabłkowy-jabłkowy piernik- jak sama nazwa wskazuje składa się z jabłek a raczej musu czy dżemu jabłkowego. Gdy ujrzałam ten przepis ma blogu u Jagienki od razu przypadł mi do gustu. Pierwszy raz też przyrządzałam ciasto bez jajek!!!! Super piernik, również, ale nie tylko dla tych, którzy z jakiś powodów jajek nie jedzą. Zgadzam się całkowicie z Jagienką, że to jedno z najlepszych ciasta, jakie jadłam ostatnio. Tak posmakowałam, że zapisuję u siebie, co by smakować częściej. Składniki: na jedną keksówkę 1,5 szklanki przecieru/dżemu jabłkowego pól szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu po pół łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej 1 szklanka rodzynek pół szklanki orzechów   Przygotowanie: W garnku podgrzej w przecier/dżem jabłkowy z rodzynkami. Wymieszaj go z olejem i cukrem, następnie odstaw do przestygnięcia. Mąkę przesiej z sodą i przyprawami - dokładnie wymieszaj z ostudzonym prz

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 minut

Łatwy piernik

Jeśli nigdy nie robiliśmy piernika, to na pierwszy raz ten jest wyśmienity. Zawsze się udaje. Łatwy do zrobienia i tak wilgotny, że nie trzeba go niczym przekładać. Piernik po upieczeniu, wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe. Składniki: tortownica 25 cm ·         500 g maki ·         200 g cukru ·         4 jajka ·         duża śmietana 12% ·         250 ml miodu ·         100 g masła ·         2 łyżeczki sody ·         2 łyżki kakao ·         3 łyżki powideł śliwkowych ·         2 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: Rozpuść masło z miodem. Ubij jajka z cukrem. Mąkę wymieszaj z soda, przyprawą do piernika i dodaj do masy jajecznej. Na koniec dodaj powidła, śmietanę miód i masło. Dobrze zmiksuj wszystkie składniki. Piernik przełóż do tortownicy i piecz mniej więcej przez godzinę w temperaturze 160 ºC. Na koniec posyp cukrem pudrem. Jedz i smakuj J

Lubelski kociołek gotuje – kaszę jaglaną

Dziś druga odsłona wspólnej kulinarnej zabawy lubelskich blogerek. Poprzednio przyrządzałyśmy dania z dyni – zajrzyj tu . Dziś na  Mikołajki przyszedł czas na kaszę jaglaną. U mnie na słodko – owocami, bakaliami i przyprawami. Smaczna i rozgrzewająca propozycja na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Zajrzyjcie też koniecznie do: Marty, Martyny , Martyny , Edyty , Doroty , Angeliki , Marty , Ani i Agnieszki   Życzę miłego poznawania i kosztowania, zwłaszcza w tak wietrzny dzień J Składniki: ·         1 szklanka kaszy jaglanej ·         2 jabłka ·         1 gruszka ·         garść rodzynek ·         cynamon ·         plasterek imbiru ·         sól ·         kilka kropel soku z cytryny ·         pestki słonecznika i dyni ·         orzechy włoskie, płatki migdałów Przygotowanie: W garnku upraż szklankę kaszy. Zalej ją wrzątkiem, a następnie odlej wodę. Następnie zalej ją 2 szklankami wrzątku. Gotuj na małym ogniu około 15 minut. W trakc

Zupa ogórkowa

Zupę ogórkową przyrządzam z pokrojonymi w kostkę kiszonymi ogórkami. Chyba, że goszczę młodszych smakoszy to ścieram je wraz z marchewką. Wtedy też nie dodaję czosnku. Wywar drobiowo-warzywny (ostatnio posmakowałam w indyczym) lub warzywny (dla tych, co mięsa nie jedzą). Niedawno w „Wysockich Obcasach” w dziale kulinarnym przeczytałam o tym jak to zapominamy o naszych polskich kulinarnych rarytasach, dlatego dziś u nie zupa ogórkowa. Smak niezapomniany. Dobry obiad mógłby się od niej zacząć J Zachwyca nas smakiem. Ugościć by nią można niejednego cudzoziemca, jestem pewna, że byłby zachwycony smakiem J Chwalmy się naszymi smakołykami J A jakimi wy byście się pochwalili? J Składniki: ·         1,5 -2 l wywaru ·         włoszczyzna ·         pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listki laurowe ·         kurkuma i imbir mielony ·         5-6 kiszonych ogórków ·         3 ziemniaki ·         1-2 ząbki czosnku ·         pieprz, sól ·         śmietana ·