Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2016

Konkurs –kulinarna frajda- przypomnienie

    Przypominam o trwającym (do 04.02.2016) na blogu konkursie- kulinarna frajda-przepisy blogerów. Mam do rozdania 3 książki „Smakowita Pajda to kulinarna frajda” – przepisy blogerów kulinarnych.  To zbiór bardzo apetycznych przepisów blogerów kulinarnych podzielonych na cztery kategorie: mały głód, codzienny obiad, szczególne okazje oraz na wynos.  Pytanie konkursowe brzmi:,  Jaką karnawałową przekąskę/przystawkę lubisz najbardziej?  I jak ją przyrządzasz? Dozwolone są wszelkie formy prezentacji. Może być to przekąska/przystawka na zimno, ciepło, na tzw. jeden kęs lub na więcej J   Na Wasze zgłoszenia czekam w komentarzach lub na maila     jedzismakuj@gmail.com Szczegóły i regulamin konkursu znajdziesz tu (klik)

Paluszki serowe

Paluszki serowe  - Włosi mają swoje grissini, czyli paluchy wypiekane z ciasta chlebowego. Moje paluszki bez drożdży, za to: z serem cheddar, tymiankiem i kolorowym pieprzem. Dodatkowo są troszkę krótsze:) Cheddar jest jednym z ulubionych moich serów. Paluszki serowe - wspaniała przekąska zwłaszcza na koniec karnawału. Zachwycają smakiem, więc i Wam je polecam J Składniki: na  40 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 200g sera cheddar 2 jajka 150 g masła/margaryny 100 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kurkumy 2 szczypty soli tymianek suszony , pieprz kolorowy Przygotowanie: Cheddar zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj: mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Do miski malaksera wrzuć pokrojone masło/margarynę. Wlej mleko i roztrzepane jajka. Mieszaj. Dodaj suche składniki. Do wyrobienia ciasta wstępnie użyj malaksera, następnie dokończ ręką. Wyrób gładkie ciasto, które roluj w wałeczki trochę grubsze niż ołówek. Potnij na 10-1

Aromat na Tłusty Czwartek

Aromat Tłusty Czwartek –  specjalny numer internetowego magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej już jest dostępny. Znajdziecie go tu (klik) lub poniżej przesuwając kursor. W tym wydaniu skupiłyśmy się na słodkich, karnawałowych propozycjach. Pączki tradycyjne, dyniowe, serowe czy gryczane. Faworki, chińskie ciasteczka ryżowe czy włoskie pączki. To tylko niektóre pozycje. Jest barwnie, słodko a przede wszystkim smacznie. Zajrzyj tam, zainspiruj się i  dobrze  zakończ karnawał.   Magazyn   Aromat Tłusty Czwartek czeka również na Twoje wrażenia. Zapraszam do lektury J

Konkurs- kulinarna frajda- przepisy blogerów kulinarnych

Śpieszę się pochwalić, iż nasze przepisy (mój i innych blogerów kulinarnych) zostały bardzo ładnie i apetycznie wydane J „Smakowita pajda to kulinarna frajda” to zbiór przepisów blogerów kulinarnych podzielonych na cztery kategorie: mały głód, codzienny obiad, szczególne okazje oraz na wynos. Sporo smakowitości tutaj znajdziecie J Mam do rozdania 3 takie egzemplarze J . Pytanie konkursowe brzmi:,  Jaką karnawałową przekąskę/przystawkę lubisz najbardziej?  I jak ją przyrządzasz? Dozwolone są wszelkie formy prezentacji. Może być to przekąska/przystawka na zimno, ciepło, na tzw. jeden kęs lub na więcej J Na Wasze zgłoszenia czekam w komentarzach lub na maila   jedzismakuj@gmail.com REGULAMIN KONKURSU: Organizatorem i sponsorem konkursu jestem ja.  Konkurs zostanie przeprowadzony na blogu   http://jedzismakuj.blogspot.com/ 2.     Konkurs trwa od 23 stycznia 2016 do 04 lutego 2016 roku . Miło nam będzie, jeśli polubisz fanpage:  

Gryczane babeczki z jabłkami i migdałami

Gryczane babeczki z jabłkami i migdałami   to   słodki i smaczny  prezent na Dzień Babci i Dziadka . Często kochane Babcie czekają na swe wnuczęta z ich ulubionym smakołykiem: szarlotką, sernikiem czy parowańcami. Miło im będzie, jeśli zaskoczymy ich słodką niespodzianką. Prawda?  Gryczane babeczki z jabłkami i migdałami będą w sam raz. Słodkie, ale nie za słodkie. Szybkie w przygotowaniu i łatwe do spakowania. Na pewno babcia z dziadkiem będą zadowoleni z takiego poczęstunku. A jakie jest Twoje ulubione babcine ciasto? Składniki: na 16 sztuk 1,5 szklanki maki gryczanej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 2 jajka 2 jabłka 1 szklanka oleju rzepakowego ¾ szklanki cukru brązowego 2 garści płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody szczypta soli Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Wlej olej. Wymieszaj. Dodaj obie mąki, sól i łyżeczkę proszku do pieczenia/sodę. Wrzuć migdałowe płatki i obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Formę z dołkami w

Rozgrzewający napój imbirowy

Rozgrzewający napój imbirowy , czyli: imbir, miód i cytryna. Receptura stara, nadal aktualna. Zwłaszcza, gdy przychodzą chłodniejsze, zimowe dni.  Imbirowy napój dobrze pić rano bądź po dłuższym zimowym spacerze, sankach lub nartach Rozgrzeje, doda energii i witamin. Wspaniale rozgrzeje również, gdy takie przenikliwe, niewiadomo skąd wzięte zimno nam towarzyszy. Smacznie i ciepło polecam ten rozgrzewający napój imbirowy J Składniki: na 1 szklankę ½ cytryny 1-2 cm imbiru łyżeczka miodu dobrze ciepła woda przegotowana Przygotowanie: Imbir obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Wrzuć na dno szklanki. Dodaj łyżeczkę miodu. Zalej odrobiną ciepłej wody. Wymieszaj by miód się rozpuścił. Dolej wody prawie do pełnej szklanki pozostawiając miejsce na wyciśnięty sok z ½ cytryny. Wymieszaj. Rozgrzewający napój imbirowy gotowy. Jedz a raczej pij i smakuj J

Wigilia Lubelskich Blogerek Kulinarnych

W grudniowe piątkowe popołudnie, a raczej wieczór (11 grudnia), dokładnie o godzinie 17 00 w lubelskiej restauracji Insomnia , planowałam się spotkać z lubelskimi blogerami kulinarnymi, z którymi razem współtworzę Magazyn Aromat . Ostatnio moje życie bardzo, ale to bardzo bardzo J pozytywnie J przewróciło się do góry nogami i nadmiar obowiązków nie pozwolił mi na dotarcie tam.  Spotkanie się odbyło i z tego, co rozmawiałam i czytam z różnych relacji było sympatyczne, radosne i bardzo smaczne. Oprócz rosół jerozolimskiego i korzennej herbaty z sokiem malinowym i pomarańczą od Insomnii, każda z przybyłych dziewcząt przyniosła coś od siebie.  Jak widać stół był syto zastawiony J A wśród potraw znalazły się: chrupiące grzaneczki z łososiem, kanapeczki z pastą makrelową, sałatka ziemniaczana i jarzynowa. Ponadto śledzie w occie winnym, ryba po grecku gotowana na parze, pierożki z makiem, lędźwianem i kapustą, paszteciki z kapustą i pieczarkami. Coś słodkiego na dese

Sałatka z jarmużem, awokado i gruszką

Sałatka z jarmużem, awokado i gruszką to bardzo smaczna sałatka. Przyrządzam ją w dwóch smakowych wersjach. Jedna z kawałkami wędzonego łososia, druga bez. Jarmuż, awokado, gruszki i ewentualnie łosoś. To wszystko doprawione malinowym octem. Sama nie przypuszczałam, że tak wyśmienicie to będzie smakowało J Składniki: 150 g jarmużu 1 awokado 1 gruszka ew. łosoś wędzony ocet malinowy oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Umyty jarmuż, porwij na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć do salaterki. Awokado przekrój na pół i obierz ze skórki. Pokrój w paseczki. Gruszkę również przekrój na pół, wykrój gniazdo nasienne i wraz ze skórką pokrój w paseczki. Jeśli ma być to wersja z łososiem to podziel go na paseczki i dodaj. Przypraw do smaku. Sałatka z jarmużem, awokado i gruszką gotowa. Jedz i smakuj J

Piernik staropolski z miodową polewą

Piernik staropolski tym razem z polewą miodową, a dokładnie z czekoladowo miodową.  W innej odsłonie znajdziesz go również tu (klik) . Ciasto na taki piernik należy nastawić 4-6 tygodni przed Świętami. A tydzień przed Bożym Narodzeniem należy go upiec, przekroić na blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi. Następnie na 1 -2 dni przed Wigilią polać wierzch i boki polewa i udekorować. Piernik ten został okrzyknięty najlepszym świątecznym ciastem. Tylko pozostaje być dumnym z tego J Witam Was wszystkich, mam nadzieję, że już wypoczętych po sylwestrowych szaleństwach J Nowy Rok smacznie czas zacząć. Wyjątkowo smacznym, świątecznym akcentem J Składniki: 500 ml miodu 1 szklanka cukru 1 kostka masła/margaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki mleka szczypta soli 4 łyżki przyprawy do piernika   powidła śliwkowe do przełożenia Polewa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki miodu 2 łyżki masła klarownego