Ta bardzo smaczna zapiekanka już jakiś czas gości w naszym domowym menu. Zazwyczaj pojawia się na stole, gdy sezon porowy nastaje. Teraz zagości na blogu. Przepis pochodzi od Pascla Brodnikciego z książki „ Po prostu gotuj”, która jest jedną ulubionych moich książek kucharskich. Szyneczka, pory i ziemniaki przyprawione ziołami prowansalskimi, wszystko to podsmażone i zapieczone. Naprawdę cieszy smakiem J Składniki: na 4 porcje 7 łyżek masła 500 g białych części pora 500 g szynki 2 czubate łyżki mąki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka mleka 1 kg ziemniaków 10 pomidorków koktajlowych sól, pieprz grubo starty ser żółty posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po ostygnięciu obierz i pokrój w kostkę. Pora dokładnie umyj i pokrój w paseczki. Szynkę pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na połówki – czasami pomidorki koktajlowe zastępuję zwykłymi pomidorami obranymi ze skórki i z wydrążonymi nasionkami, cza
Zapraszam wszystkich smakoszy:)